Valtasormus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valtasormus (engl. One Ring, Ruling Ring ja Ring of Power) on kuvitteellinen esine, joka esiintyy J. R. R. Tolkienin Keski-Maassa.[1] Valtasormusta kutsutaan Tolkienin kirjoissa myös nimellä Sormusten Sormus, Suurin Sormus, Herrasormus, Hallitsijasormus tai ainoastaan yksinkertaisesti Sormus. Klonkku kutsui Sormusta nimellä Aarre (Precious). Elrondin neuvonpidossa mainitaan nimitys Isildurin Turma. Tarun sormusten herrasta juoni kertoo Frodo Reppulin tehtävästä tuhota Sormus.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Valtasormuksen takoi Musta Ruhtinas Sauron Tuomiovuoren uumenissa noin vuonna 1600 Toista Aikaa. Sauron vuodatti Sormukseen suurimman osan pahansuopuudestaan, ahneudestaan, julmuudestaan ja osan omasta elinvoimastaan. Sormuksen leikkasi Sauronin sormesta Isildur, kuningas Elendilin poika. Elrond Puolhaltia neuvoi Isilduria tuhoamaan Sormuksen, mutta Isildur vastusti ja julisti Sormuksen omakseen, tarkoituksenaan tehdä siitä sukunsa perintökalleus. Isildur kuoli Kurjenmiekkakenttien lähistöllä vuonna 2 Kolmatta Aikaa ja Sormus upposi Anduin-jokeen.

Miltei 2 500 vuotta myöhemmin kaksi hobittien kaukaista sukulaista, Déagol ja Sméagol olivat kalastamassa, kun Déagol löysi joenpohjasta Sormusten Sormuksen. Sméagol halusi Sormuksen itselleen, mutta kun Déagol ei suostunut luovuttamaan Sormusta vapaaehtoisesti, Sméagol kuristi hänet ja otti Sormuksen. Sormus turmeli Sméagolin ja häntä alettiin kutsua nimellä Klonkku. Sméagol-Klonkku asui miltei 500 vuotta Sumuvuorten alaisessa luolassa, kunnes Sormus hylkäsi Klonkun. Sormuksen löysi kaikkein epätodennäköisin olento, hobitti Bilbo Reppuli.

Bilbo ei tiennyt Sormuksen taustasta ja piti sitä harmittomana taikasormuksena, joka kykeni muuttamaan näkymättömäksi. Bilbo vei Sormuksen mukanaan Kontuun, mutta velho Gandalf sai selville, että Bilbon taikasormus oli Suurin Sormus.

Aikanaan Sormus periytyi Bilbolta hänen veljenpojalleen Frodo Reppulille. Gandalf neuvoi Frodoa viemään Sormuksen Rivendelliin. Päätettiin, että Sormus tuhottaisiin ja Frodoa suojaamaan muodostettiin Sormuksen Saattue. Sauron oli saanut tietää Sormuksen löytyneen ja lähetti palvelijansa etsimään sitä.

Tarun sormusten herrasta lopussa Valtasormus tuhoutui Tuomiovuoren liekeissä ja Sauron lyötiin ikiajoiksi. Sauron menetti Sormuksen mukana suurimman osan mahdistaan ja hävisi olemattomiin.

Valtasormukseen kaiverrettu riimukirjoitus:

Tolkien kuvaili Sormuksen harmittoman näköiseksi kultasormukseksi. Toisin kuin muissa Mahtisormuksissa, Valtasormuksessa ei ollut jalokiveä tai muita koristeita. Kun Sormusta kuumensi, siihen ilmestyi kirjoitus:

Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul.

Kirjoitus oli haltiariimuilla, mutta kieli oli Mustaa Kieltä. Kirjoitus merkitsi:

Yksi sormus löytää heidät, se yksi heitä hallitsee,
se yksi heidät yöhön syöksee ja pimeyteen kahlitsee.

Kyseessä oli loitsu, jonka Sauron lausui takoessaan Sormuksen.

Sormusruno:

Kolme sormusta haltiakuninkaille alla auringon,
seitsemän kääpiöruhtinaille kivisaleissaan,
yhdeksän ihmisille, jotka vie tuoni armoton,
yksi Mustalle Ruhtinaalle valtaistuimellaan,
maassa Mordorin joka varjojen saartama on.
Yksi sormus löytää heidät, se yksi heitä hallitsee,
se yksi heidät yöhön syöksee ja pimeyteen kahlitsee
maassa Mordorin joka varjojen saartama on.

Sormus vahvensi käyttäjänsä luontaisia kykyjä, joka hobittien kohdalla muutti kantajansa näkymättömäksi. Toisaalta Sauron itse pysyi näkyvänä hahmona sormusta käyttäessään. Näkymättömyys oli joskus hyvin hyödyllistä, mutta sormuksen käyttö kiinnitti Sauronin Silmän ja nazgûlin huomion.

Tolkien ei varsinaisesti kuvaillut, minkälaisena Sormuksen kantaja näki maailman näkymättömäksi muuttuneena, mutta Hobitissa Bilbo ei aluksi huomaa tulleensa näkymättömäksi tai muita muutoksia. Frodo huomasi Sormusta käyttäessään Viimapäällä, että maailma ja muut seurueen jäsenet muuttuivat epäselviksi kun taas Sormusaaveet muuttuivat "hirvittävän selviksi". Frodo näki haltijaylimys Glorfindelin todellisen olemuksen kuten myös Sormusaaveet Sormuksen ja Morgulin veitsen vaikutuksen miltei saatua hänet valtaansa. Frodosta olisi tällöin tullut Sormusaaveiden kaltainen mutta niiden käskyvallassa oleva olento.

Peter Jacksonin Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa Sormus saa kantajansa näkemään oikean maailman varjoina ja näyttää Sormusaaveiden olemuksen.

Gandalf totesi, että Sormuksella oli oma tahto. Bilbo kertoi hänelle sen vaativan huomiota yhä enemmän ja että hän tunsi Sormuksen kuluttavan häntä samalla, kun se antoi hänelle epätavallisen pitkän eliniän. Sormus pidensi myös Smeágolin ikää, mutta vääristi hänet sekä henkisesti että fyysisesti.

Sormus saattoi fyysisesti laajeta ja kutistua, ja se etsi aina vahvempaa kantajaa ja pyrki takaisin Sauronille. Se että Bilbo löysi Sormuksen saattoi näin olla vain osaksi sattuma. Keskeneräisten tarujen kirjassa J. R. R. Tolkien kuvaa kohtauksessa Isildurin viimeisistä hetkistä, että Sormus vaikutti tuokion ajan siihen, miten muut näkevät kantajan kun tämä oli ottanut Sormuksen pois. Pelastaessaan Frodoa Sam näytti örkeistä uhkaavalta ja kookkaalta ja että hahmossa oli jokin merkillinen voima.

Sormus turmeli vähitellen kantajansa, ja jopa Gandalfin ja Galadrielin kaltaiset henkilöt eivät uskaltaneet käyttää Sormusta. Se olisi tehnyt heistä Sauronin kaltaisia ja kaikki Sormuksen avulla tehty olisi muuttunut lopulta turmeltuneeksi. Sarumanista olisi tullut jopa Sauronia voimakkaampi ja hirvittävämpi, ja hänen liittonsa Sauronin kanssa oli vain kulissia hänen kaavailulleen saada Sormus itselleen. Puutarhurina Sam oivalsi, ettei hän tarvitse koko maailman kokoista puutarhaa. Soturina Boromir näki Sormuksen aseena Sauronia vastaan. Frodon viattomuus antoi hänelle voiman kestää Sormusta, vaikka se hallitsi häntä yhä enemmän taivuttaen häntä pois tavallisesta maailmasta.

Frodo kysyi Galadrielilta, miksi hän ei näe mahtisormusten käyttäjien ajatuksia. Hän vastasi että yritys murtaisi Frodon ja että kyky käyttää sormusta on kantajansa mukaan.

Jotkut henkilöt, kuten Saruman ja Boromir lankesivat himoitsemaan Sormusta, ja se koitui heidän kohtalokseen. Ainoa, johon Sormus ei vaikuttanut, oli Tom Bombadil. Sormuksen tuhouduttua sekä Bilbo että Frodo kokivat tyhjyyttä, jota elämä ei voinut enää täyttää, minkä vuoksi heidän sallittiin seilata Harmaista Satamista meren yli Valinoriin Gandalfin, Galadrielin ja Elrondin mukana lepäämään ja parantumaan. Kymmeniä vuosia myöhemmin myös Sam lähti Satamiin ja sieltä Valinoriin, vaikka hän piti hallussaan Sormusta vain lyhyen aikaa.

Peter Jacksonin elokuvissa Sormus on nostettu miltei elävän hahmon kaltaiseksi. Elokuvissa sen voi kuulla joskus jopa tuottavan hengityksen kaltaisia ääniä erityisesti eripuraisuuksien ja epäilysten hetkinä.

Sormuksen oli tehnyt kultaseppä. Jackson antoi elokuvien kuvausten jälkeen Frodon näyttelijälle Elijah Woodille ja Klonkun näyttelijälle Andy Serkisille omat Sormukset.

  1. Mäki-Kulmala, Heikki: Hobittien taloustiede. Niin ja näin-lehti, , nro 03/96, s. 5. Eurooppalaisen filosofian seura. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 18.7.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Valtasormuksen haltijat
1600–3441 Toista Aikaa
Seuraaja:
Sauron