Tuomiovuori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Välimerellä sijaitseva Strombolin tulivuorisaari, jonka Tolkien näki sylkevän tulta sisuksistaan risteilyllä vuonna 1966. Tolkienin mukaan hän ”ei ollut koskaan nähnyt mitään, mikä olisi näyttänyt yhtä paljon Emyn Anarilta”. Nimi Emyn Anar ’Auringon kukkulat’ ei esiinny muualla Tolkienin teksteissä, mutta sitä voidaan epäillä sekaannukseksi Tuomiovuorta tarkoittavasta nimestä Amon Amarth.[1]
Uusiseelantilainen Mount Ngauruhoe, joka esiintyy Jacksonin elokuvatrilogiassa Tuomiovuorena.

Tuomiovuori (engl. Mount Doom) on kuvitteellinen tulivuori J. R. R. Tolkienin luomassa Keski-Maan fantasiamaailmassa, keskellä mustan ruhtinaan Sauronin hallitsemaa Mordorin maata. Tarun sormusten herrasta juonen keskiössä on hobitti Frodo Reppulin tehtävä viedä Sauronin havittelema Valtasormus Tuomiovuorelle, jonka uumenissa se ammoin taottiin ja missä se – ainoana paikkana maailmassa – voidaan tuhota.

Haltiat kutsuivat Tuomiovuorta nimellä Orodruin (”Liekehtivä vuori”). Gondorilaiset nimittivät Tuomiovuorta joskus nimellä Amon Amarth (”Tuomiovuori”).

Peter Jackson kuvasi Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassaan osan Tuomiovuori-kohtauksista uusiseelantilaisella Mount Ngauruhoe -tulivuorella. Vuoren huippu toteutettiin kuitenkin tietokoneanimaatiolla, sillä huippu on maorien pyhä paikka.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sauronin uskottiin valinneen Mordorin valtakunnakseen juuri Tuomiovuoren vuoksi. Vuonna 1600 Toista Aikaa Sauron takoi Suurimman Sormuksen Tuomiovuoren uumenissa. Myöhemmin Viimeisen Liiton joukot löivät Sauronin ja Tuomiovuori oli sammuneena lähes kolme vuosituhatta, kunnes se puhkesi jälleen liekkeihin kolmannen ajan vuonna 2954.

Sormuksen Sodassa Sauron lähetti Tuomiovuoresta savupilven peittääkseen Gondorin ja Rohanin maat pimeyteen. Savupilvi peitti auringon ja auttoi aurinkoa pelkääviä örkkejä ja peikkoja marssimaan Pelennorin kenttien taisteluun. Gondor ja Rohan kuitenkin voittivat taistelun ja savupilvi katosi.

Morannonin taistelun riehuessa Mustalla Portilla Frodo ja Sam pääsivät Sormuksen kanssa Tuomiorotkoon. Frodo ei enää kuitenkaan kyennyt vastustamaan Sormusta, vaan laittoi sen sormeensa. Sauron lähetti Nazgûlit Tuomiovuorelle hakemaan Sormusta. Klonkku puraisi Frodon sormen irti ja sai Sormuksen, mutta putosi sen kanssa Tuomiorotkoon ja sai surmansa. Sormus tuhoutui Tuomiovuoren ytimessä ja Sauron lyötiin. Tuomiovuori purkautui valtaisalla voimalla ja Sormusaaveet tuhoutuivat sen edustalla. Frodo ja Sam pakenivat pienelle kielekkeelle ja kotkat veivät heidät turvaan Gandalfin kanssa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
  1. Hammond, Wayne G. & Scull, Christina: The J.R.R. Tolkien Companion & Guide – Chronology, s. 801. Lontoo: HarperCollinsPublishers, 2006. ISBN 0-261-10381-4.