Tom Bombadil

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tom Bombadil on kirjailija J. R. R. Tolkienin luoma hahmo, joka esiintyy kirjassa Taru sormusten herrasta. Häntä kuvaillaan pieneksi paksuksi mieheksi, jolla on suippohattu, sininen takki, keltaiset saappaat ja ruskea pitkä parta. Kulkiessaan metsässä Tom Bombadil laulaa ”Hei, nöpö iloinen! Minä vien kukkia naiselleni...” ja niin edelleen (suomennos: Panu Pekkanen). Tom Bombadil asuu vaimonsa Kultamarjan kanssa. Hänellä on monta nimeä: haltiat sanovat Iarwain-Ben Adariksi, kääpiöt Forniksi, Pohjoisen Ihmiset Oraldiksi. Kysymykseen, kuka Tom Bombadil oli, voidaan vastaukseksi esittää vain arvailuja. Hän saattoi olla ainu, jokin vapaa henki tai itse Iluvatar.

Nimi Tom Bombadil oli alun perin Tolkienin lasten nukella, joka joutui usein kirjailijan lapsilleen kertomiin satuihin ja lopulta myös Taruun sormusten herrasta.lähde? Bombadilista hahmona tiedetään vain vähän. Muista hahmoista poiketen hänellä ei ole kirjassa lainkaan taustatarinaa.

Vuonna 1962 julkaistiin runokokoelma Tom Bombadilin seikkailut (The Adventures of Tom Bombadil). Kokoelman runoista kaksi kertoo Tom Bombadilista.

Tom Bombadil Taru Sormusten herrasta -kirjassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kun hobittinelikko matkasi läpi Vanhan Metsän, Vanha Halavaukko -niminen puu vangitsi heistä kaksi, Merrin ja Pippinin. Sam ja Frodo yrittivät auttaa ystäviään, mutta eivät mahtaneet puulle mitään. Hobittien ollessa toivottomia alkoi läheltä kuulua laulua ja esiin hyppeli Tom Bombadil. Hobitit pyysivät häneltä apua ja hän käski puuta päästämään hobitit vapaaksi. Puu totteli ja outo mies esitteli itsensä Tom Bombadiliksi. Hän kutsui hobitit luokseen, ja he viipyivät Tomin talossa kaksi päivää. Tom sai selville hobiteista paljon kyselemällä taitavasti, ja kun hän sai tietää, että hobiteilla oli Valtasormus, hän pyysi saada nähdä sen. Frodo antoi sen hänelle ja hän pani sen sormeensa, mutta mitään ei tapahtunut. Tom näki myös Frodon, vaikka tämä piti sormusta sormessaan ja oli näkymätön.

Kun hobitit lähtivät jatkamaan matkaa, Tom opetti heille laulun, jolla kutsua hänet paikalle, jos he joutuisivat hätään. Myöhemmin hobitit jäivätkin haudanhaamujen vangeiksi ja Frodo kutsui Tomin paikalle. Hän auttoi heidät ylös maan päälle ja rauhoitti heidän vauhkoontuneet poninsa. Hän kantoi haudasta myös kasan aarteita, joiden joukossa oli tikareita. Tikarit hän antoi hobiteille ja otti itse rintasoljen vaimolleen, loput aarteesta hän jätti maahan jonkun löydettäväksi. Tom saattoi hobitit ulos metsästä.

Myöhemmin Elrondin neuvonpidossa ehdotettiin, että Sormusten Sormus annettaisiin ikiajoiksi Tom Bombadilille. Gandalf hylkäsi kuitenkin ehdotuksen ja sanoi, että Tom ei sitä mielellään ottaisi, ja vaikka ottaisi niin unohtaisi sen pian. Eikä hänessä sitä paitsi olisi tarpeeksi voimaa vastustamaan Sauronin joukkoja, jotka saisivat sormuksen pian.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Elokuva- ja televisiosovituksissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tom Bombadil ei esiinny Peter Jacksonin elokuvasovituksessa Sormuksen ritarit.

Suomalaisessa televisiosarjassa Hobitit Tomia esittää Esko Hukkanen.