Arnor

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arnorin sijainti vuonna 861 Keski-Maan kolmatta aikaa.

Arnor on fiktiivinen valtakunta J. R. R. Tolkienin kirjassa Taru sormusten herrasta.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Nimi Arnor tarkoittaa luultavasti kuninkaiden maata (sindaria: ara = korkea, kuningas, (n)dor = maa). Elendil perusti sen vuonna 3320 Toista Aikaa samaan aikaan kuin hänen poikansa Isildur ja Anárion perustivat Gondorin. Molemmat kuningaskunnat tunnettiin maanpaossa olevien númenorlaisten valtakuntina.

Ennen Arnorin perustamista paikalla oli jo númenorilaista asutusta, koska heitä oli muuttanut Númenorin saarelta Keski-maahan melkein heti valtakunnan perustamisen jälkeen. Arnor oli enemmän haltioiden suosiossa kuin Gondor, koska Gil-galad asui haltioineen lähellä sitä. Myöhemmin Númenorin vajottua Sauronin pimeyden alle useampia númenorilaisia muutti Keski-maahan.

Gondorin kuningas Isildur, Arnorin toinen kuningas, kuoli vuonna 2 Kolmatta Aikaa Kurjenmiekkakenttien taistelussa. Hänen vanhemmat poikansa kuolivat samalla, mutta hänen nuorin poikansa Valandil selvisi ja hänestä tuli Arnorin kuningas.

Koska Valandil ei vaatinut Gondorin kruunua, valtakunta puolittui, mutta Arnorissa pysyi nimitys Korkea Kuningas kun taas Gondorissa oli "vain" Kuningas.

Arnorin pääkaupunki oli Annúminas Evendim-järvellä, mutta vuonna 861 Kolmatta Aikaa Annúminas hylättiin ja pääkaupunki siirtyi Fornostiin.

Eärendurin, Arnorin 10. kuninkaan, kuoleman jälkeen vuonna 861 Kolmatta Aikaa, Arnoria ravisteli sisällissota, joka aiheutui Eärendurin kolmen pojan kinastelusta, kenestä tulisi kuningas. Vanhin poika Amlaith sai Arnorin kruunun, mutta hänelle jäi hallittavaksi vain Arthedainin maakunta, koska hänen veljensä perustivat Cardolanin ja Rhudaurin maakunnat.

Arnorin yhdisti Arthedainin kuningas Argeleb I, kun Cardolan yhdistyi sen kanssa. Kuitenkin Arthedain tuhoutui. Arnorin kansa oli sekaisin sodista, ja Arnorin dúnedain rakensivat uudet kotinsa Rivendellistä etelään, missä heidät tunnettiin Pohjoisen Samoojina.

Aragorn II eli kuningas Elessar lisäsi Arnorin Yhdistyneeseen Valtakuntaan, ja teki Annúminasista pääkaupunkinsa. Sauronin tuhon jälkeen Arnor oli taas turvallinen asutukselle, mutta se pysyi harvemmin asuttuna kuin Gondor, kunnes pitkän ajan päästä se alkoi olla yhtä asutettu kuin Gondor, vaikkakin sen yksi osa, Kontu, itsenäistyi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.