Hobitti – Viiden armeijan taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hobitti –
Viiden armeijan taistelu
The Hobbit:
The Battle of the Five Armies
Ohjaaja Peter Jackson
Käsikirjoittaja Peter Jackson
Fran Walsh
Philippa Boyens
Guillermo del Toro
Perustuu J. R. R. Tolkienin romaaniin Hobitti eli sinne ja takaisin
Tuottaja Peter Jackson
Fran Walsh
Mark Ordesky
Carolynne Cunningham
Säveltäjä Howard Shore
Kuvaaja Andrew Lesnie
Leikkaaja Jabez Olssen
Tuotantosuunnittelija Dan Hennah
Pukusuunnittelija Richard Taylor
Lavastaja Dan Hennah
Pääosat Ian McKellen
Martin Freeman
Richard Armitage
Evangeline Lilly
Lee Pace
Luke Evans
Benedict Cumberbatch
Ken Stott
James Nesbitt
Cate Blanchett
Ian Holm
Christopher Lee
Hugo Weaving
Orlando Bloom
Valmistustiedot
Valmistusmaa Uusi-Seelanti
Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö New Line Cinema
Metro-Goldwyn-Mayer
Warner Bros.
Levittäjä Warner Bros.
Fórum Hungary
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 144 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 250 miljoonaa dollaria
Tuotto 954 967 930 dollaria[1]
Edeltäjä Hobitti – Smaugin autioittama maa (2013)
Seuraaja Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit (2001)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Hobitti – Viiden armeijan taistelu (The Hobbit: The Battle of the Five Armies) on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut kolmas ja viimeinen osa Peter Jacksonin ohjaamasta Hobitti-elokuvatrilogiasta, joka pohjautuu J. R. R. Tolkienin fantasiaromaaniin Hobitti eli sinne ja takaisin. Se on elokuvien Odottamaton matka ja Smaugin autioittama maa jatko-osa. Kolme elokuvaa yhdessä edeltävät Jacksonin Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiaa.

Elokuvan nimen oli alun perin tarkoitus olla The Hobbit: There and Back Again. 24. huhtikuuta 2014 Peter Jackson ilmoitti elokuvan uudeksi nimeksi The Hobbit: The Battle of the Five Armies.[2]

Elokuvan ensi-ilta oli Yhdysvalloissa 17. joulukuuta 2014.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvaa alkaa siitä, mihin edellinen elokuva päättyi. Bilbo Reppuli (Martin Freeman) ja kääpiöt katsovat Ereborilta kuinka lohikäärme Smaug (Benedict Cumberbatch) tuhoaa järvikaupunki Esgarothia. Bard Jousimies (Luke Evans) onnistuu pakenemaan tyrmästä ja poikansa Bainin (John Bell) avulla hän ampuu viimeisen jäljellä olevan Mustan nuolen Smaugiin. Lohikäärme kuolee ja sen ruumis putoaa kaupungista pakenevan Isännän (Stephen Fry) päälle.

Kaupungin tuhosta selvinneet pelastautuvat Bardin johdolla Laakson kaupungin raunioihin. Loput kääpiöiden retkikunnasta päättävät matkata Ereboriin tovereidensa luokse. Ereborissa kullanhimon ja "lohikäärmeentaudin" riivaama Thorin Tammikilpi (Richard Armitage) yrittää etsiä epätoivoisesti Arkkikiveä, jota Bilbo pitää salaa hallussaan. Kun Balin (Ken Stott) toteaa, että olisi parempi, jos Thorin ei löytäisi kiveä, Bilbo päättää pitää sen itsellään.

Samaan aikaan Galadriel (Cate Blanchett) ja muut Valkoisen Neuvoston jäsenet saapuvat pelastamaan Gandalf Harmaan (Ian McKellen) Dol Guldurista. Radagast Ruskean (Sylvester McCoy) viedessä Gandalfia pois, Saruman Valkoinen (Christopher Lee) ja Elrond (Hugo Weaving) taistelevat Nazgûleja vastaan. Lopulta Galadriel karkottaa ne sekä itse Sauronin (Benedict Cumberbatch). Saruman sanoo huolehtivansa Sauronista itse ja käskee Elrondia viemään tajuntansa menettäneen Galadrielin turvaan.

Azog Turmelija (Manu Bennett) on armeijoineen yhä matkalla kohti Ereboria. Hän kuulee Bolgilta (John Tui) kuinka vuorelle on matkalla myös kuningas Thranduilin (Lee Pace) johtama haltioiden armeija. Azog lähettää Bolgin Gundabad-vuorelle, jonne Legolas (Orlando Bloom) ja Tauriel (Evangeline Lilly) seuraavat häntä. Vuorelta on lähdössä matkaan toinen armeija, johon kuuluu örkkien lisäksi hiisiä ja jättiläislepakoita.

Thranduil saapuu armeijoineen Laaksoon ja lähtee Bard mukanaan neuvottelemaan Thorinin kanssa, jotta heidän kansansa saisivat aarteista oman osansa. Thorin kuitenkin kieltäytyy antamasta kolikkoakaan. Pian Gandalf saapuu Laaksoon varoittamaan Gundabadin armeijasta ja yöllä Bilbo tuo Arkkikiven Bardille ja Thranduilille, jotka seuraavana päivänä vaativat Thorinia vaihtamaan sen kultaan.

Bilbo tunnustaa tekonsa Thorinille, joka melkein tappaa hänet, mutta Gandalf suostuttelee päästämään tämän pois vuorelta. Juuri kun ihmiset ja haltiat valmistautuivat hyökkäämään, paikalle saapuu armeija Rautavuorten kääpiöitä johtajanaan Thorinin serkku, Dáin Rautajalka (Billy Connolly). Taistelun ollessa alkamaisillaan, valtavat hirmukäärmeet sekä Azogin örkit hyökkäävät heidän kaikkien kimppuun.

Ereborissa Thorin kieltäytyy osallistumasta taisteluun, mutta alkaa nähdä harhakuvia ja lopulta pääsee yli kullanhimostaan. Hän johtaa ystävänsä taisteluun ja lähtee Dwalinin, Fílin ja Kílin kanssa Korppikalliolle taisteluun Azogia vastaan. Legolas ja Tauriel taas lähtevät vastoin Thranduilin tahtoa varoittamaan heitä Bolgista ja toisesta armeijasta. Korppikalliolla Fíli joutuu ansaan ja hänet tapetaan. Tauriel yrittää päästä Kílin luokse, mutta joutuu Bolgin väijyttämäksi. Lopulta Kíli uhraa itsensä suojellakseen Taurielia.

Bilbo saapuu kalliolle varoittamaan Thorinia ja joutuu taisteluun, mutta örkit lyövät hänet tajuttomaksi. Taistelu alkaa näyttää epätoivoiselta, kunnes Legolas tappaa Bolgin ja kotkat saapuvat taisteluun mukanaan Radagast sekä nahanvaihtaja Beorn (Mikael Persbrandt). Thorin onnistuu lopulta tappamaan Azogin, mutta haavoittuu itse kuolettavasti. Hän ehtii kuitenkin ennen kuolemaansa tehdä sovinnon tajuihinsa heränneen Bilbon kanssa.

Legolas lähtee isänsä neuvosta etsimään nuorta dúnedainiin kuuluvaa samoojaa nimeltä Konkari. Thranduil antaa myös viimein hyväksynnän Taurielin tunteille Kíliä kohtaan. Bilbo hyvästelee Thorinin retkikunnan eloonjääneet ja lähtee Gandalfin kanssa takaisin Kontua kohti. Konnun rajalla he hyvästelevät toisensa, jolloin Gandalf tunnustaa tienneensä Bilbon sormuksesta ja varoittaa sen käytöstä, vaikka ei tiedä sen todellisista voimista. Bilbon tarina päättyy, kun hän huomaa muiden hobittien myyvän hänen tavaroitaan, koska luulivat hänen kuolleen. Hän todistaa itsensä eläväksi kääpiöiden sopimuksessa olevalla allekirjoituksella.

60 vuotta myöhemmin Bilbon (Ian Holm) 111-vuotissyntymäpäivänä oveen koputetaan. Bilbo sanoo ärsyyntyneesti, että hänellä ei ole aikaa sukulaisille, mutta vieras sanoo olevansa "vanha ystävä" ja paljastuu Gandalfiksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Ian McKellen  Gandalf Harmaa  
 Martin Freeman  Bilbo Reppuli  
 Richard Armitage  Thorin Tammikilpi  
 Evangeline Lilly  Tauriel  
 Lee Pace  Thranduil  
 Luke Evans  Bard Jousimies  
 Benedict Cumberbatch  Synkmetsän Noita/Sauron, Smaug  
 Ken Stott  Balin  
 James Nesbitt  Bofur  
 Cate Blanchett  Galadriel  
 Ian Holm  vanha Bilbo Reppuli  
 Christopher Lee  Saruman Valkoinen  
 Hugo Weaving  Elrond  
 Orlando Bloom  Legolas  
 Billy Connolly  Dáin Rautajalka  
 Aidan Turner  Kíli  
 Dean O’Gorman   Fíli  
 Graham McTavish  Dwalin  
 Adam Brown  Ori  
 Peter Hambleton  Glóin  
 John Callen  Óin  
 Mark Hadlow  Dori  
 Jed Brophy  Nori  
 William Kircher  Bifur  
 Stephen Hunter  Bombur  
 Stephen Fry  Esgarothin Isäntä  
 Ryan Gage  Alfrid Hännystelijä  
 Mikael Persbrandt  Beorn  
 Sylvester McCoy  Radagast Ruskea  
 John Bell  Bain  
 Peggy Nesbitt  Sigrid  
 Mary Nesbitt  Tilda  
 Manu Bennett  Azog Turmelija  
 John Tui  Bolg  
 Michael Mitchinson  Braga  

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ensimmäinen traileri julkaistiin 28. heinäkuuta 2014.[3]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan musiikin on säveltänyt Howard Shore, ja elokuvan lopputekstien kappale on Taru sormusten herrasta -elokuvissa Peregrin "Pippin" Tukia näyttelleen Billy Boydin esittämä "The Last Goodbye".[4]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dome
Tatu Junni
3/5 tähteä [5]
Episodi
Jouni Vikman
4/5 tähteä [6]
Filmitähti
Ursula Brog
3/5 tähteä [7]
Helsingin Sanomat
Matti Koskinen
3/5 tähteä [8]

Helsingin Sanomien Nyt-liitteen Matti Koskinen sanoo arvostelussaan elokuvan olevan Hobitti-trilogian paras osa.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=hobbit3.htm
  2. Final ’Hobbit’ Movie Gets New Name Variety. 24.4.2014. Viitattu 24.4.2014. (englanniksi)
  3. McNary, Dave: Watch: First Trailer for ’The Hobbit: Battle of the Five Armies’ Variety. 28.7.2014. Viitattu 28.7.2014. (englanniksi)
  4. 'LOTR' actor Billy Boyd to write, sing 'Hobbit' credits song, Inside Movies, EW.com
  5. Junni, Tatu: Peter Jacksonin viimeinen Hobitti–elokuva on komea, mutta kolisee onttouttaan Dome.fi. 6.12.2014. Viitattu 9.12.2014.
  6. Vikman, Jouni: Hobitti – Viiden armeijan taistelu Episodi. 8.12.2014. Viitattu 9.10.2014.
  7. Brog, Ursula: Hobitti – Viiden armeijan taistelu hukkuu taistelutantereelle Filmitähti. 9.12.2014. Arkistoitu 10.2.2015. Viitattu 9.12.2014.
  8. a b Koskinen, Matti: Peter Jacksonin jäähyväiset Keski-Maalle: Viimeinen Hobitti-elokuva on sarjan paras osa Helsingin Sanomat. 9.12.2014 Viitattu = 9.12.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]