Rautavuoret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rautavuoret (sindariksi Ered Engrid) on vuoristo J. R. R. Tolkienin kirjoissa Hobitti eli sinne ja takaisin ja Taru sormusten herrasta.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautavuoret sijaitsevat Mordorin pohjoispuolella sekä Synkmetsän ja Ereborin itäpuolella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuorten nimi tuli siitä, että olivat suurimmalta osin täynnä rautamalmia. Ne olivat alun perin osa suurempaa vuoristoa, jota Morgoth hallitsi. Rautavuorten lisäksi siihen kuuluivat alun perin myös sekä Harmaavuoret että Angmarin vuoret.

Ensimmäisellä Ajalla Pitkäpartoihin eli Durinin heimoon kuuluvat kääpiöt alkoivat asuttaa vuoria. Synkmetsässä sijaitseva suuri metsäpolku oli alun perin Pitkäpartojen rakentama, jotta he pystyisivät helposti kulkemaan Sumuvuorten ja Rautavuorten välillä.

Kolmannella Ajan vuoden 2500 tienoilla Grórin, Dáin I:n poika, perusti sinne itsenäisen valtakunnan, kun kääpiöt ajettiin pois Harmaavuorilta.

Lohikäärme Smaugin tuhon jälkeen, kun Ereborin piiritys alkoi, Grórin pojanpoika, Dáin Rautajalka, saapui 500 kääpiön kanssa Thorin Tammikilven tueksi. Viiden armeijan taistelun ja Thorinin kuoleman jälkeen Dáinista tuli uusi Vuorenalainen Kuningas.

Dáinin kaaduttua Sormuksen sodassa hänen pojastaan, Thorin Kivikypärästä, tuli sekä Ereborin että Rautavuorten hallitsija.