Meet the Feebles

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Meet the Feebles
Ohjaaja Peter Jackson
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Peter Dasent
Leikkaaja Jamie Selkirk
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Uusi-Seelanti
Tuotantoyhtiö South Gate Entertainment
Levittäjä Netflix
Ensi-ilta 1989
Kesto 94 min
Alkuperäiskieli Englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Meet the Feebles on vuonna 1989 ilmestynyt Peter Jacksonin ohjaama mustaa huumoria ja splatterin ominaisuuksia sisältävä komediaelokuva, jonka pääosassa on joukko Jim Hensonin muppetien kaltaisia nukkehahmoja, joilla on oma teatteriryhmänsä. Muppeteista poiketen Feebles-ryhmän jäsenet ovat kuitenkin toinen toistaan karkeampia karikatyyrejä huumeriippuvuuksineen, sotatraumoineen ja seksifetisseineen.

Elokuvan suunnittelu alkoi sillä aikaa, kun Jackson odotti tuotantoryhmineen vastavalmistuneen esikoiselokuvansa Bad Tasten ensiesitystä Cannesissa. Cannesin jälkeen he saattoivat toivoa saavansa rahoituksen seuraavaan projektiinsa, kunnianhimoisempaan Aivokuollut-zombisplatteriin. Alun perin Meet the Feeblesistä suunniteltiin puolen tunnin mittaista jaksoa televisiosarjaan, joka sisältäisi vastaavia tarinoita, mutta joita yhdistäisi vain kehystarinan kertoja, ”Uncle Herman”.[1]

Henkilöhahmot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kertoo teatteriryhmä Feeblesistä (engl. feeble ’heikko, voimaton’), joka sisältää mitä oudointa porukkaa. Johtajana toimii Bletch, joka on mursu ja sivutoimenaan tekee huumekauppoja sekä tapailee samalla salaa Samantha-kissaa. Yksi show’n päätähdistä on Bletchin vaimo, laulava virtahepo Heidi. Heidin ongelmana on ylensyönti ja hän syö murheellisena suruunsa. Robert taas on siili, uusi ryhmän jäsen. Wynyard on sammakko, joka kärsii Vietnamin sodan traumoista ja sotasairaalassa alkaneesta heroiiniriippuvuudesta. Harry on kiimainen jänis, joka saa kuulla tohtorilta sairastavansa AIDSia. Feeblesien vessassa asustaa törkyjournalismia harrastava kärpänen, joka iloitsee kuullessaan Harryn taudista. Trevor on ilkeä rotta, joka toimii Bletchin apulaisena hänen huumebisneksissä sekä kuvaa sadistisia pornoelokuvia, joiden päänäyttelijänä on Daisy-lehmä. Sid on norsu, joka välttelee vaimoaan Sandyä, joka sattuu olemaan kana. Sid ei suostu myöntämään isyyttään ja tämän takia Sandy painostaa Sidiä kertomaan totuuden julkisuudessa. Sebastian taas on kettu ja teatterin ohjaaja, joka haaveilee sodomiasta. Dennis on perverssi muurahaiskarhu, jonka lempiharrastuksia on käytettyjen alushousujen nuuhkiminen.

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  Mark Hadlow    Heidi, Robert, Barry-bulldog  
  Stuart Devine    Sebastian, Dr. Quack, Daisy-lehmä, Sandy-kana  
  Donna Atkinson    Samantha-kissa, Lammas  
  Mark Wright    Sid-norsu, Torakka, Louie, Miljoonakala  
  Peter Vere-Jones    Bletch, Arthur-mato  
  Brian Sergent    Wynyard-sammakko, Trevor-rotta, Kärpänen  
  • 1990 Pariisi – Le Prix Tres Spesiaali
  • 1990 Uuden-Seelannin elokuvapalkinnot – Paras lavastus
  • 1991 Madridin filmifestivaali – Katsotuin elokuva
  • 1991 Fanta-festivaali Roomassa – Paras ohjaaja, parhaat erikoistehosteet, paras naisnäyttelijä.
  1. Sibley, Brian: Peter Jackson – A Film-maker's Journey, s. 143–146. Lontoo: HarperCollins, 2006. ISBN 978-0-00-717558-1.