Legolas

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Legolas Viherlehti (engl. Legolas Greenleaf) on kuvitteellinen haltia ja yksi päähenkilöistä J. R. R. Tolkienin kirjoittamassa fantasiaromaanissa Taru sormusten herrasta. Legolas oli Sormuksen saattueen jäsen. Legolasin parhaat ystävät olivat Gimli ja Aragorn.

Peter Jacksonin elokuvatrilogiassa Legolasia näytteli Orlando Bloom. Bloom myös uusi roolin elokuvissa Hobitti – Smaugin autioittama maa ja Hobitti – Viiden armeijan taistelu.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Legolas kirjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Legolasin elämästä ennen Sormusten herran tapahtumia ei ole juurikaan tietoa. Hän pukeutui vihreisiin ja ruskeisiin vaatteisiin ja käytti aseenaan jousta ja lyhyttä haltiamiekkaa. Hän oli kuningas Thranduilin poika ja Synkmetsässä asuneiden salohaltioiden prinssi. Hänen äidistään ei ole tietoa.

Vuonna 3018 kolmatta aikaa Legolas saapui Rivendelliin kertomaan Elrondille, että Synkmetsän haltioiden vankina ollut Klonkku oli paennut örkkien hyökkäyksen aikana. Legolas osallistui Elrondin neuvonpitoon, jossa Valtasormus päätettiin viedä Mordoriin ja tuhota Tuomionvuoressa. Hän liittyi Sormuksen Saattueen ainoaksi haltiajäseneksi. Aluksi Legolas joutui jatkuvasti riitoihin Saattueen kääpiöjäsenen Gimlin kanssa. Saattue matkasi Sumuvuorille, jossa se lumimyrskyn vuoksi päätti käyttää Morian kääpiökaivoksia kiertotienä.

Saattue astui Moriaan, mutta huomasi siellä asuneiden kääpiöiden joutuneen örkkien surmaamiksi. Matka hylättyjen kääpiökaivosten läpi kesti useita päiviä, kunnes Saattue saapui Mazarbulin kammioon ja löysi sieltä Balinin haudan. Saattueen jäsenet joutuivat örkkien hyökkäyksen kohteeksi ja pakenivat Khazad-dûmin sillalle. Sillalla velho Gandalf Harmaa joutui taisteluun balrogia vastaan, ja molemmat putosivat sillalta alas syvään kuiluun. Saattue – jonka johtaja oli nyt Aragorn – poistui Moriasta ja saapui Lothlórienin haltiavaltakuntaan. Lothlórienin valtias Celeborn ja valtiatar Galadriel ottivat Saattueen jäsenet ystävällisesti vastaansa.

Legolas vietti paljon aikaa Lórienin haltioiden ja Gimlin kanssa, ja hänelle kehittyi luja ystävyyssuhde Gimliin. Saattueen lähtiessä Lothlórienista sai Legolas lahjaksi Galadrielilta koristeellisen pitkäjousen ja nuoliviinin. Tämä pitkäjousi oli yksi Keski-Maan parhaista jousista. Sormuksen Saattueen jäsenet päättivät ylittää Anduinin veneillä. Eräänä päivänä suuri olento lensi Anduinin yläpuolella. Legolas ampui sen alas nuolella, ja myöhemmin paljastui, että olento olikin hurjapedollaan ratsastava Nazgûl. Legolas oli tappanut pedon, mutta sen ratsastaja selviytyi hengissä.

Saattue rantautui Anduinin länsipuolella sijaitsevalle Parth Galenille. Sormuksen Saattueen jäsenet kuitenkin joutuivat örkkien hyökkäyksen kohteeksi, minkä seurauksena Saattue hajosi: Frodo Reppuli ja Samvais Gamgi lähtivät Mordoriin; Meriadoc Rankkibuk ja Peregrin Tuk joutuivat Saruman Valkoisen örkkien vangeiksi; Boromir kaatui örkkinuoliin; ja Aragorn, Gimli ja Legolas päättivät pelastaa hobitit örkkien kynsistä. Kolmikko matkasi kolmen päivän juomatta ja nukkumatta saavuttakseen örkit.

Neljännen päivän aamuna he kohtasivat Èomer Èomundin pojan, Markin kolmannen marsalkan ja kuningas Théodenin sisarenpojan. Aragorn kertoi Èomerille jäljittävänsä örkkijoukkiota, joten Èomer antoi kolmikolle ratsuiksi hevoset. Aragorn, Gimli ja Legolas saapuivat Fangornin metsän reunalle, mistä he löysivät pelkkiä örkkien jäännöksiä. Èomer ja hänen johtamansa rohirrim olivat tappaneet kaikki örkit ja polttaneet niiden ruumiit. Seuraavana päivänä kolmikko astui metsään, josta he kohtasivat salaperäisen vanhuksen. Legolas uskoi vanhuksen olevan Saruman, mutta hahmo paljasti olevansa Gandalf. Gandalf Valkoinen kertoi hobittien olevan entti Puuparran suojeluksessa, ja että Rohanin kuningas Théodenille pitäisi kertoa Sarumanin suunnittelevan Rohanin valloittamista.

Edorasissa Gandalf paransi Théodenin ja vakuutti hänet puolustamaan valtakuntaansa Sarumanin sotajoukoilta. Legolas ratsasti ystäviensä ja rohirrimin ratsumiesten kanssa Helmin Syvänteeseen, jonne Sarumanin suuri örkkiarmeija hyökkäsi seuraavan yön aikana. Taistelussa Legolas lopulta surmasi yhteensä 41 örkkiä. Aamun koittaessa Gandalf saapui Erkenbrandin ja tuhannen ratsumiehen kanssa. Kauhistuneet örkit ajettiin huornien metsään, missä puut tappoivat ne. Taistelun jälkeen Gandalf, Théoden, Aragorn, Èomer, Gimli ja Legolas ratsastivat Sarumanin linnoitukseen Rautapihaan, jonka entit olivat miltei kokonaan tuhonneet. He kohtasivat Merrin, Pippinin ja Puuparran, ja Gandalf erotti Sarumanin velhojen veljeskunnasta.

Legolas päätti lähteä ystäviensä Aragornin ja Gimlin sekä pohjoisen samoojien kanssa Kuolleiden Kulkuteille. Erechin kivellä Aragorn kutsui Dunhargin Vainajat täyttämään Isildurille muinoin vannomansa valan, ja Vainajien armeijan avulla Aragorn vapautti Pelargirin ja kaappasi merirosvojen laivat. Laivojen valtauksen jälkeen Aragorn julisti Dunhargin Vainajien valan täytetyksi ja päästi heidät rauhaan. Laivojen avulla Aragorn toi vahvistuksia Gondorin ja Rohanin joukoille, ja Legolas osallistui ystäviensä rinnalla Pelennorin kenttien taisteluun. Taistelun jälkeen hän ratsasti Lännen armeijan kanssa Morannonille, ja taisteli Mustan portin taistelussa, kunnes Valtasormus tuhoutui ja Mordor kukistui. Aragornin kruunajaisten jälkeen Gimli vei ystävänsä Helmin Syvänteen alapuolella sijaitseviin Kimalteleviin luoliin. Tämän jälkeen Legolas ja Gimli kävivät Fangornin metsässä.

Auringon Neljännellä Ajalla Legolas perusti haltioiden siirtokunnan Ithilieniin. Aragornin kuoltua vuonna 120 Legolas rakensi harmaan laivan ja Keski-Maan viimeisenä haltiana purjehti Valinoriin. Tarinan mukaan Legolas otti mukaansa parhaan ystävänsä Gimlin Glóinin pojan.

Sovituksissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ralph Bakshin ohjaamassa piirroselokuvassa Taru sormusten herrasta vuodelta 1978 Legolasin ääninäyttelijä on Anthony Daniels. Piirroselokuvassa Legolas on nähtävästi kotoisin Rivendellistä, koska hänet esitetään Elrondin palvelijana. Glorfindel ei esiinny piirroselokuvassa, joten Legolas toimii haltiana, joka vie Frodo Reppulin Rivendelliin.

Tarun sormusten herrasta pohjalta tehdyssä radiokuunnelmassa vuodelta 1981 Legolasin ääninäyttelijä on David Collings.

Peter Jacksonin ohjaamassa Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa Legolasia esittää Orlando Bloom. Elokuvien kuvitettujen oppaiden mukaan Legolas syntyi vuonna 87 Kolmatta Aikaa, joten hän olisi Sormuksen sodan aikaan noin 2931-vuotias. Elokuvissa hänet esitetään ylivoimaisena taistelijana, joka esimerkiksi Kuninkaan paluussa tappaa yksin kokonaisen mumakilin. Legolasin rooli oli Bloomin läpimurto elokuva-alalla, ja hän voitti sen ansiosta muun muassa MTV Movie Awards -palkinnon.

Bloomin näyttelemä Legolas teki paluun valkokankaille Jacksonin Hobitti-elokuvatrilogian toisessa ja kolmannessa osassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Sormuksen Saattue
Frodo Reppuli · Samvais Gamgi · Meriadoc Rankkibuk · Peregrin Tuk · Gandalf · Aragorn · Legolas · Gimli · Boromir