Gondolin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gondolin on kuvitteellinen, J.R.R. Tolkienin kirjassa Silmarillion esiintyvä salainen kaupunki, jonka perusti kuningas Turgon Ensimmäisellä ajalla. Sen nimi oli sindariksi ”piilotettu kivi”.

Kuten Silmarillionissa kerrotaan, vala Ulmo, Vesien herra, paljastaa noldorin Turgonille unessa Tumladenin laakson sijainnin. Turgon lähti näyn johdattamana valtakunnastaan Nevrastista etsimään Laaksoa, ja löysi sen myöhemmin. Echoriathissa sijaitsevat, Ympäröivät Vuoret sijaitsivat Dorthonionista länteen ja Sirion-joesta itään, ja niiden keskellä oli pyöreä tasanko, ympärillään muurimaiset vuorenseinämät ja tunneli, joka johti lounaaseen, eli Salainen Tie. Kaiken keskellä oli Amon Gwareth, eli ”Vartiomäki”, jyrkkärinteinen kukkula. Sinne Turgon päätti perustaa suuren kaupungin, joka olisi piilossa ja suojassa Morgothilta.

Turgon ja hänen väkensä rakensivat Gondolinin salassa. Kun se oli valmis, hän johdatti koko kansansa Nevrastista, melkein kolmasosan noldorista, tuohon paikkaan, kuten myös kolme neljäsosaa Sindarista. Hän nimesi kaupungin aluksi Ondolindëksi, mikä tarkoittaa quenyaksi ”Veden musiikin kiveä”, heti Amon Gwarethin kevään jälkeen. Nimi vaihtui aikanaan sindarinkieliseen muotoonsa, Gondoliniin.

Kaupunki sijaitsi Laaksossa yli 400 vuotta, kunnes Maeglin, Turgonin sisarenpoika, kavalsi heidät Morgothille ja johti tämän armeijat paikalle. Sillä armeijalla oli örkkejä ja lohikäärmeitä, mutta myös rautaisia koneita, jotka kävivät ikuisella tulella. Koneilla voitiin ylittää vaikeakulkuinen maasto ja tuhota linnoituksia. Morgothin armeija hyökkäsi Gondoliniin pohjoisten vuorten yli, ei Salaista Tietä.

Gondolinin huoneet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gondolin oli jaettu kahteentoista huoneeseen, ja jokaisella oli oma johtajansa. Vuonna 1916–1917 ensimmäistä aikaa nämä Huoneet olivat:

  • Valkoisen Siiven kansa, Tuorin hallinnassa

Tämä oli Tuorin henkivartosto, ja pienin Huone. Heidän tunnuksensa oli joutsenen siipi, sinisellä taustalla

  • Myyrän kansa, Maeglinin hallinnassa

Tämän Huoneen kansa oli kaivajia ja uskollisia Maeglinille. Heidän tunnuksensa oli myyrä mustalla taustalla.

  • Pääskyn kansa, Duilinin hallinnassa

Tämä kansa oli Gondolinin parhaita jousimiehiä. Heidän tunnuksensa oli viuhka violetteja sulkia.

  • Taivaallisen Kaaren kansa, Egalmothin hallinnassa

Tällä kansalla oli suuria rikkauksia; heillä oli puolet Gondolinin jousimiehistä.

  • Lumen Pilarin ja Tornin Kaksoiskansa, Pengolodhin hallinnassa

Tästä kansasta ei ole kerrottu paljoa. Heidän johtajansa kaatui Gondliniin hyökkäyksessä; hän oli Eldarin suuri kirjoittaja

  • Puun kansa, Galdorin hallinnassa

Tällä kansalla oli nuijat ja lingot; heidän tunnuksensa oli puu, vihreällä pohjalla

Tämän kansan tunnus oli kultainen kukka vihreällä niityllä.

  • Lähteen kansa, Ecthelionin hallinnassa

Tämä kansa vartioi suihkulähteitä, pääosin kuninkaan lähteitä. Tämän kansan sotilaat puolustivat Gondolinin seitsemättä porttia. Kansa rakasti hopeaa ja timantteja, ja marssi taisteluun soittaen huiluja

  • Harpun kansa, Salgantin hallinnassa

Tämä kansa oli muusikkoja, ja heidän tunnuksensa oli hopeinen harppu, mustalla pohjalla. Kuitenkin heidän johtajansa oli pelkuri.

  • Vihan Vasara, Rôgin hallinnassa

Tämä oli suurin ja arvostetuin kansa. Heillä oli ne sepät, jotka eivät olleet uskollisia Maeglinille. He kaatuivat kaikki Gondolinin valtauksessa. Heidän tunnuksensa oli musta alasin ja vasara, punaisella taustalla.

  • Kuninkaan kansa, Kuningas Turgonin hallinnassa.

Kuninkaan kansa oli hänen perheensä ja henkivartijansa. Heidän tunnuksensa oli tähti, kuu ja Finwë Nölemen punainen sydän.

Gondolinin seitsemän porttia olivat puu, kivi, pronssi, koristeltu rauta, hopea, kulta ja teräs. Jokaisella oli oma vartiostonsa ja kapteeninsa. Gondolinin seitsemän nimeä kerrottiin Tuorille: Gondobar, Gondothlimbar, Kivikaupunki, Gwarestrin, Vartioiva torni, Gar Thurion tai Salattu Paikka.