The Departed

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Departed
The Departed.jpg
Ohjaaja Martin Scorsese
Käsikirjoittaja William Monahan
Tuottaja Graham King
Brad Pitt
Martin Scorsese
Säveltäjä Howard Shore
Leikkaaja Thelma Schoonmaker
Pääosat Leonardo DiCaprio
Matt Damon
Jack Nicholson
Mark Wahlberg
Martin Sheen
Vera Farmiga
Ray Winstone
Alec Baldwin
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat 6. lokakuuta 2006
Suomen lippu Suomi 10. marraskuuta 2006[1]
Kesto 151 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 90 000 000 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

The Departed on vuonna 2006 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen rikoselokuva, jonka ohjasi Martin Scorsese ja käsikirjoitti William Monahan. Elokuvan pääosia esittävät Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen, Vera Farmiga, Ray Winstone, ja Alec Baldwin. The Departed on uudelleenfilmatisointi vuonna 2002 ilmestyneestä hongkongilaisesta jännityselokuvasta Infernal Affairs.

The Departed palkittiin neljällä Oscar-palkinnolla parhaasta elokuvasta, parhaasta ohjauksesta, parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta ja parhaasta leikkauksesta. Oscar-palkinto parhaasta ohjauksesta oli Scorsesen vuosikymmenten mittaisen työuran ensimmäinen, vaikka hän on ollut viidesti ehdolla parhaasta ohjauksesta ja kahdesti parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta. Mark Wahlberg oli ehdokkaana parhaan miessivuosan Oscar-palkinnosta, mutta palkinnon voitti Alan Arkin elokuvalla Little Miss Sunshine. Elokuva voitti yhden Golden Globen parhaasta ohjauksesta, mutta BAFTA-palkintoja ei yhtäkään kuudesta ehdokkuudesta huolimatta. The Departed palkittiin myös monilla yhdysvaltalaisten elokuvakiltojen ja -kriitikoiden palkinnoilla.[2]

The Departedin tarinassa nuorelle poliisille Billy Costiganille annetaan tehtäväksi soluttautua amerikanirlantilaisen gangsterin Frank Costellon rikollisliigaan Bostonissa. Vastaavasti Costellolla on Massachusettsin osavaltion poliisivoimissa kaksoisagentti Colin Sullivan, jonka on tarkoitus estää poliisin suunnitelmat pidättää Costello. Molempien osapuolten johtajat, Costello ja poliisipäällikkö Oliver Charles Queenan, saavat selville, että heidän miestensä joukossa on vastapuolelle työskentelevä myyrä. Costigan ja Sullivan saavat tehtäväksi selvittää toistensa henkilöllisyydet.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Rikollispäällikkö Francis "Frank" Costello ottaa palvelukseensa pikkupojan Colin Sullivanin, josta myöhemmin tulee poliisi Bostonin poliisilaitoksessa. Virheettömän ansioluettelonsa takia Sullivan pääsee poliisin erikoistutkintayksikköön, mutta hän työskentelee salaa kaksoisagenttina Costellolle. Nuori poliisi William "Billy" Costigan nuorempi saa poliisipäällikkö Oliver Charles Queenanilta ja hänen alaiseltaan Sean Dignamilta tehtävän soluttautua Costellon rikollisliigaan, koska Costiganin muut sukulaiset ovat rikollisia. Costiganille luodaan väärennetty rikosrekisteri, hänet tuomitaan vankilaan ja päästetään ehdonalaiseen, jossa hänen on vierailtava Sullivanin tyttöystävän, psykiatri Madolyn Maddenin luona. Vain Queenan ja Dignam ovat tietoisia Costiganin henkilöllisyydestä. Costigan esiintyy pikkurikollisena Costellolle ja hänen kätyrillensä, Arnold Frenchille. Costello värvää Costiganin, mutta pian hänelle paljastuu, että hänen rikollisliigassaan on poliisin myyrä. Samanaikaisesti Queenanille ja Dignamille paljastuu, että erikoistutkintayksikössä on Costellon kaksoisagentti. Costello kerää miestensä henkilötiedot kirjeeseen ja lähettää sen Sullivanille, jotta myyrän henkilöllisyys paljastuisi poliisin tietokannasta. Costigan vakoilee Costellon ja Sullivanin tapaamista elokuvateatterissa, minkä jälkeen hän seuraa Sullivania kiinalaiskorttelin kaduille. Sullivan puukottaa vahingossa sivullista, joten molemmat epäonnistuvat tunnistaa vastapuolen myyrää.

Sullivan manipuloi poliisin luulemaan, että Queenan on Costellon kaksoisagentti. Sullivanin päämääränä on seurata Queenania, joka on menossa hylättyyn rakennukseen tapaamiselle poliisin myyrän luo. Sullivan lähettää Costellon miehet tappamaan myyrän, mutta Costigan lähtee pakoon ja gangsterit pudottavat Queenanin rakennuksen katolta. Queenanin kuoleman jälkimainingeissa Sullivan vaatii Dignamilta lupaa tarkastella Queenanin arkistoja, mutta Dignam ei suostu Sullivanin käskyyn, koska Costiganin henkilöllisyys on vaarassa paljastua. Dignam määrätään kahden viikon palkalliselle vapaalle, mutta raivostunut Dignam päättää erota poliisivoimista. Sullivan tarkastelee Queenanille kuulunutta vihkoa, josta paljastuu hänelle, että Costello voisi olla FBI:n ilmiantaja. Costello, French, Costigan ja Costellon miehet ajavat varastolle, josta Costello hakee lastillisen kokaiinia levitystä varten. Sullivan järjestää väijytyksen, jossa poliisit tappavat Costellon miehet ja French tekee itsemurhan ampumalla itsensä. Vakavasti haavoittunut Costello tapaa Sullivanin, ja kertoo vuosikausia vuotaneensa FBI:lle tietoja vastapalveluksena, että poliisi ei pidätä häntä. Sullivan ampuu Costellon ja poliisiasemalla hän tapaa Costiganin. Sullivan poistuu toimistostaan, minkä jälkeen Costigan näkee Sullivanin työpöydällä Costellon kirjeen. Costigan poistuu poliisiasemalta ja Sullivan ymmärtää, että henkilöllisyytensä on vaarannettu. Sullivan poistaa Costiganin henkilötiedot poliisin tietokannasta, mutta Costigan lähettää Maddenille CD-levyn, johon on nauhoitettu keskustelu Sullivanin ja Costellon välillä.

Costigan tekee puhelinsoiton Sullivanille ja kertoo, että Costello nauhoitti kaikki tapaamisensa Sullivanin kanssa. Nauhoitukset ovat Costiganin hallussa, joten Costigan kiristää Sullivanin tapaamiselle samaan varastoon, jossa gangsterit murhasivat Queenanin. Rakennuksen katolla Costigan pieksee Sullivanin ja panee hänet käsirautoihin, mutta Costiganin entinen luokkatoveri poliisikoulusta, Brown, saapuu paikalle ja vaati Costigania päästämään Sullivanin vapaaksi. Costigan ottaa Sullivanin ihmiskilveksi ja menee hissiin, jossa Sullivan sanoo Costiganille, että hän ei ikinä onnistu kertomaan totuutta viranomaisille, koska hän hävitti Costiganin henkilötiedot poliisin tietokannasta. Pohjakerroksessa poliisi Barrigan murhaa Costiganin ja Brownin. Barrigan kertoo, että hän oli myös Costellon kaksoisagentti poliisivoimissa, mutta Sullivan ampuu hänet. Sullivan antaa poliisille valheellisen todistajanlausunnon, jonka mukaan Barrigan oli Costellon kaksoisagentti poliisivoimissa. Sullivanin suosituksesta Costiganille myönnetään postuumisti kunniamitali, mutta Costiganin hautajaisissa Madden hylkää Sullivanin. Sullivan palaa kotiinsa, jossa kostonhimoinen Dignam ampuu häntä päähän kuolettavasti äänenvaimennetulla pistoolilla. Dignam poistuu huoneistosta, ja yksinäisen rotan nähdään ryömivän parvekkeen kaiteella.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Leonardo DiCaprio   … William "Billy" Costigan nuorempi  
 Matt Damon   … Colin Sullivan  
 Jack Nicholson   … Francis "Frank" Costello  
 Mark Wahlberg   … Sean Dignam  
 Martin Sheen   … Oliver Charles Queenan  
 Vera Farmiga   … Madolyn Madden  
 Ray Winstone   … Arnold French  
 Alec Baldwin   … George Ellerby  
 Anthony Anderson   … Brown  
 James Badge Dale   … Barrigan  
 David O'Hara   … "Fitzy" Fitzgibbons  
 Mark Roltson   … Timothy Delahunt  
 John Cenatiempo   … Mark Brambilla  
 Armen Garo   … Eugene Fratti  
 Kevin Corrigan   … Sean  
 Robert Walhberg   … Frank Lazio  

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinto[2] Kategoria Ehdokas
Oscar-palkinto Paras elokuva
Oscar-palkinto Paras ohjaus Martin Scorsese
Oscar-palkinto Paras sovitettu käsikirjoitus William Monahan
Oscar-palkinto Paras leikkaus Thelma Schoonmaker
Oscar-palkinto Paras miessivuosa Mark Wahlberg
BAFTA Paras elokuva
BAFTA Paras ohjaus Martin Scorsese
BAFTA Paras sovitettu käsikirjoitus William Monahan
BAFTA Paras leikkaus Thelma Schoonmaker
BAFTA Paras miespääosa Leonardo DiCaprio
BAFTA Paras miessivuosa Jack Nicholson
Golden Globe Paras draamaelokuva
Golden Globe Paras käsikirjoitus William Monahan
Golden Globe Paras miespääosa draamaelokuvassa Leonardo DiCaprio
Golden Globe Paras miessivuosa Jack Nicholson
Golden Globe Paras miessivuosa Mark Wahlberg

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen elokuva-arkisto ja Valtion elokuvatarkastamo: Departed, The (2006) – Esitystiedot Elonet. Viitattu 26.02.2007.
  2. a b Internet Movie Database: Awards for The Departed (2006) Viitattu 26.02.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]