Alan Arkin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alan Arkin
Alan Arkin vuonna 1975.
Alan Arkin vuonna 1975.
Henkilötiedot
Koko nimi Alan Wolf Arkin
Syntynyt26. maaliskuuta 1934
Brooklyn, New York, Yhdysvallat
Kuollut29. kesäkuuta 2023 (89 vuotta)
Carlsbad, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, ohjaaja, muusikko, laulaja
Puoliso Jeremy Yaffe (1955–1961)
Barbara Dana (1964–199?)
Suzanne Newlander (1996–)
Näyttelijä
Aktiivisena 1957–2023
Palkinnot

Parhaan miessivuosan Oscar
2006 Little Miss Sunshine

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Alan Arkin elokuvassa Popi.

Alan Arkin (26. maaliskuuta 1934 Brooklyn, New York29. kesäkuuta 2023 Carlsbad, Kalifornia[1]) oli yhdysvaltalainen Oscar-palkittu näyttelijä, ohjaaja ja muusikko.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkin oli yksi niistä viidestä näyttelijästä, joka on saanut ensimmäisestä elokuvaroolistaan parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuuden. Hän oli ehdolla vuoden 1966 elokuvasta Venäläiset tulevat, venäläiset tulevat ja uudelleen kaksi vuotta myöhemmin elokuvasta Sydän on yksinäinen harhailija.[2]

Arkin osoitti kykenevänsä tekemään sekä draamaa että komediaa. Muita hänen roolejaan olivat muun muassa Audrey Hepburnia väijyvä oppinut tappaja elokuvassa Yksin pimeässä, ohjaaja Mike Nicholsin Me sotasankarit ja Arvoitusten juna, jossa hän esitti Sigmund Freudia, Älkää ampuko hammaslääkäriä ja Myyntitykit. Arkin esiintyi myös elokuvassa Saksikäsi Edward.

Vuoden 2006 Arkin sai kolmannen Oscar-ehdokkuutensa ja ensimmäisen palkintonsa elokuvasta Little Miss Sunshine. Hän sai Oscarin parhaasta miessivuosasta ja Bafta-palkinnon samasta kategoriasta. [3]

Teatteriura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkin aloitti näyttelemisen Broadwayllä vuonna 1961 eli ennen elokuvauraansa.[2] Hän esiintyi seitsemässä eri Broadway-näytelmässä. Lisäksi hän näytteli pienemmissä newyorkilaisissa teattereissa. Arkin voitti Tony-palkinnon näytelmästä Enter Laughing[2]. Lisäksi hän voitti Broadwayn ulkopuolisille esityksille jaettavan Drama Desk Awardin kahdesti ohjauksesta näytelmistä Little Murders ja The White House Murder Case [4].

Muut työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänuransa lisäksi Arkin soitti The Tarriers -kansanmusiikkiyhtyeessä, jonka “Banaaninlastaajan laulu” -kappale ("Day-O" tai "The Banana Boat Song") nousi 4. sijalle Billboard-listalla.[2] Hän kirjoitti myös lastenkirjoja sekä tieteisnovelleja.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkin syntyi New Yorkissa juutalaiseen perheeseen. Hän muutti perheensä mukana Los Angelesiin palatakseen sieltä takaisin ja aloittaakseen uran laulaja-lauluntekijänä. Tämän jälkeen hän alkoi luoda näyttelijän uraa. 29 vuoden iässä Arkin liittyi chicagolaiseen komediaryhmään.[2]

Arkinilla oli kolme poikaa.[2]

Alan Arkin vuonna 2012.

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[3]

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Carmel Dagan,J Kim Murphy, Carmel Dagan, J. Kim Murphy: Alan Arkin, Oscar Winner for ‘Little Miss Sunshine,’ Dies at 89 Variety. 30.6.2023. Viitattu 30.6.2023. (englanniksi)
  2. a b c d e f Alan Arkin www.jewishvirtuallibrary.org. Viitattu 19.9.2022.
  3. a b Awards for Alan Arkin Internet Movie Database. Viitattu 1.3.2007. (englanniksi)
  4. Alan Arkin Awards IBDb. Viitattu 1.3.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]