Salainen agentti 86

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee televisiosarjaa. Samannimistä elokuvaa käsittelee artikkeli Salainen agentti 86 (elokuva).
Don Adams ja Barbara Feldon salaisina agentteina 1967.

Salainen agentti 86 (engl. Get Smart) on Mel Brooksin ja Buck Henryn luoma yhdysvaltalainen, vuosina 19651970 tehty humoristinen televisiosarja, jonka pääosissa näyttelivät Don Adams, Barbara Feldon ja Edward Platt. Sarjassa parodioidaan aikakauden agenttiviihdettä, esimerkiksi James Bond -elokuvia.

Sarjan päähenkilö on Maxwell Smart (Don Adams), kuvitteellisen tiedustelupalvelu CONTROLin agentti 86, jonka työtoverina toimii naispuolinen agentti 99 (Barbara Feldon). Heidän vihollisensa on järjestö nimeltä KAOS. Kun maailma on vaakalaudalla, niin CONTROLin johtaja, "Chief" (Edward Platt), kutsuu heidät paikalle. Usein mukana on myös huomattavan yksinkertainen agentti Larabee ja joissain jaksoissa apuna on myös agentti K-13, tuttavien kesken Fang, joka on ruskea paimenkoira. Agenttien muodostama työpari toimii nimettömän itäblokin maan tiedustelupalvelu KAOSia vastaan menestyksellisesti. Usein KAOSin agentit puhuvat voimakkaalla saksalaisella, venäläisellä tai kiinalaisella korostuksella. Useimmiten tätä tekee Smartin arkkivihollinen Siegfried, joka jopa osittain puhuu saksaa englanninkielisissä lauseissa. Siegfried myös pitää joissain jaksoissa natsi-Saksan upseerin univormun näköistä vaatekertaa. Tyypillisesti sarjan jaksoissa Smart on lähellä epäonnistumista oman epäpätevyytensä vuoksi, mutta agentti 99 ja hyvä onni saattavat jakson onnelliseen päätökseen ja usein Smart tietäen tai tahattomasti ottaa tästä kunnian itselleen.

4. kaudella Max ja 99 menevät naimisiin ja 5. kaudella he saavat kaksoset.

Sarjassa oli käytössä lähes kaikissa jaksoissa Maxwell Smartin kenkäpuhelin sekä monessa jaksossa salaisissa neuvotteluissa käytetty äänieriö (Engl. "Cone of silence"), jonka toiminta lähes aina oli vähintäänkin kyseenalaista.

(Lista ei ole taydellinen)

(Lista ei ole taydellinen)

Sarjan pohjalta on tehty kaksi elokuvaa ja yksi tv-elokuva. Vuonna 1980 ilmestyi elokuva Alaston pommi, jossa Don Adams oli pääosassa. Vuonna 1989 Adams oli pääosassa tv-elokuvassa Get Smart, Again!. Vuonna 2008 ilmestyi elokuva Salainen agentti 86, jossa pääosaa näytteli Steve Carell.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.