Kaikki Eevasta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaikki Eevasta
All About Eve
Ohjaaja Joseph L. Mankiewicz
Käsikirjoittaja Joseph L. Mankiewicz
Tuottaja Darryl F. Zanuck
Säveltäjä Alfred Newman
Kuvaaja Milton R. Krasner
Leikkaaja Barbara McLean
Tuotantosuunnittelija Lyle R. Wheeler
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Levittäjä 20th Century Studios
Ensi-ilta
Kesto 138 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kaikki Eevasta (engl. All About Eve) on Joseph L. Mankiewiczin ohjaama ja käsikirjoittama yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 1950. Sen pääosia esittävät Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Thelma Ritter, Celeste Holm ja Marilyn Monroe. Elokuva sai ensi-iltansa New Yorkissa. Suomen ensi-ilta oli 26. lokakuuta 1951. Elokuvan tuotti 20th Century Fox.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräillä palkintoillallisilla Broadwayn uusin ja kirkkain tähti Eve Harrington (Anne Baxter) palkitaan läpimurtoroolistaan Footsteps on the Ceiling -näytelmän Corana. Teatterikriitikko Addison DeWitt (George Sanders) seuraa tapahtumia kauempaa ja muistelee ivallisesti, miten Eve loppujen lopuksi oikein nousi tähdeksi.

Bette Davis Margo Channingin roolissa.

Elokuva palaa vuoden ajassa taaksepäin. Margo Channing (Bette Davis) on yksi Broadwayn suurimmista tähdistä, mutta ikä alkaa näkyä. Erään esityksen jälkeen Margon läheinen ystävä Karen Richards (Celeste Holm), jonka aviomies on näytelmän käsikirjoittaja Lloyd Richards (Hugh Marlowe), tapaa Margoa suuresti ihailevan Eve Harringtonin seisomasta kylmällä kujalla teatterin takaoven vieressä. Karen muistelee nähneensä Even kujalla useasti ohimennessään. Eve väittääkin nähneensä jokaisen Margon esiintymisen Broadwayn tämänhetkisessä näytelmässä Angel in Wood. Niinpä Karen vie Even teatterin takahuoneeseen tapaamaan Margoa. Eve kertoo siellä Karenille, Lloydille, Margon rakastaja Bill Sampsonille (Gary Merrill) ja Margon sisäkölle Birdielle (Thelma Ritter), että hän on seurannut Margon viimeisintä teatterikiertuetta New Yorkiin asti nähtyään tämän kerran eräässä näytelmässä San Franciscossa. Margo ystävystyy Even kanssa nopeasti, antaa tämän asua omassa kodissaan ja tarjoaa tälle työtä assistenttinaan. Birdie, joka ei pahemmin pidä Evestä, tuntee jäävänsä syrjään.

Anne Baxter Eve Harringtonin roolissa.

Eve alkaa tehdä töitä syrjäyttääkseen Margon. Hän suunnittelee ryhtyvänsä Margon varanäyttelijäksi tämän tietämättä (mikä aiheuttaa kipinöitä Margon, Lloydin ja Billin välille). Hän myös vehkeilee pahaa-aavistamattoman Karenin kanssa saadakseen Margon myöhästymään eräästä esityksestään. Hiukan ennen kyseistä esitystä Eve, joka tietää esiintyvänsä lavalla Margon sijaisena, pyytää kaupungin teatterikriitikot seuraamaan esitystä sinä iltana. Illasta tulee jymymenestys. Eve yrittää vietellä Billin, mutta tämä torjuu hänet. Addison kirjoittaa Even esityksestä murkaavan lehtikolumnin, minkä jälkeen Margo ja Bill tekevät sovinnon. He syövät illallista yhdessä Richardsien kanssa sinä iltana, ja sen aikana myös Margo ja Lloyd sopivat välinsä. Samana iltana ravintolassa Eve kiristää Karenia saadakseen tämän kertomaan Lloydille, että Lloydin tulisi antaa Coran rooli Margon sijasta Evelle. Muuten Eve uhkaa kertoa Margolle sen, että Karenilla oli osaa Margon tämän päiväiseen myöhästymiseen.

Ennen kuin Karen ehtii kuitenkaan tehdä mitään, Margo julistaa kaikkien yllätykseksi, ettei hän tahdo näytellä Coraa vaan haluaisi mieluummin jatkaa esiintymistä Angel in Woodissa ja lähteä sen myötä jopa kiertueelle. Eve saa kuin saakin Coran roolin itselleen ja yrittää päästä jopa korkeammalle Addisonin avulla. Addison alkaa kuitenkin epäillä, ettei Eve ole ollut vilpitön. Juuri ennen ensi-iltaansa Shubert-teatterissa, New Havenissa Eve kohtaa Addisonin ja kertoo tälle uuden suunnitelmansa: hän aikoo naida Lloydin sitten, kun tämä on eronnut Karenista. Addison raivostuu tajutessaan, että Eve on yrittänyt käyttää häntä hyväksi, ja paljastaa tietävänsä Even taustan olevan pelkkää valhetta. Even nimi on tosiasiassa Gertrude Slojinski, ja kertomuksestaan huolimatta hän ei ole koskaan seurannut Margon kiertuetta. Ennen kuin Eve tapasi Margon ensimmäistä kertaa, hänelle oli maksettu siitä, että hän lähtisi pois aiemmasta kotikaupungistaan Wisconsinista oltuaan suhteessa oluenpanijana työskentelevän pomonsa kanssa. Addison kiristää Eveä ja sanoo, että vastineeksi omasta vaikenemisestaan Eve ”kuuluu” nyt hänelle.

Evestä tulee Broadwayn tähti, ja elokuva palaa alussa nähtyhin palkintoillallisiin, joissa Eve vastaanottaa saamansa palkinnon. Palkintoseremonian jälkeen Eve jättää väliin hänen kunniakseen järjestetyt juhlat ja palaa kotiin yksin. Asunnossaan Eve tapaa nuoren naisihailijan (Barbara Bates), joka on livahtanut hänen asuntoonsa ja nukahtanut. ”Phoebeksi” itseään kutsuva nuori tyttö alkaa huolehtia Even tarpeista. Hän myös avaa oven, kun Addison tulee palauttamaan Evelle tämän unohtaman palkinnon. Even levätessä toisessa huoneessa Phoebe kokeilee ylleen tämän viittaa ja poseeraa peilin edessä palkinto kädessään, hänen peilikuvansa monistuessa yhä uudestaan ja uudestaan.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki Eevasta oli ehdolla neljääntoista Oscar-palkintoon ja voitti niistä kuusi, muun muassa parhaan elokuvan palkinnon. Lisäksi Kaikki Eevasta oli ehdolla 19 muuhun palkintoon, ja voitti niistä 12.

Vuonna 1990 Kaikki Eevasta valittiin Yhdysvaltojen kongressin kirjaston National Film Registryyn, johon kootaan esteettisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti merkittäviä amerikkalaiselokuvia.[1] The New York Timesin kriitikot valitsivat sen vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta.[2] Internet Movie Databasen Top 250 parasta elokuvaa -äänestyksessä Kaikki Eevasta on sijoittunut sijalle 74.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Bette Davis  Margo Channing  
 Anne Baxter  Eve Harrington  
 George Sanders  Addison DeWitt  
 Celeste Holm  Karen Richards  
 Marilyn Monroe  Miss Caswell  
 Thelma Ritter  Birdie  
 Gary Merrill  Bill Simpson  
 Hugh Marlowe  Lloyd Richards  
 Gregory Ratoff  Max Fabian  
 Barbara Bates  Phoebe  

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oscar-palkinnot, 1951

Golden Globe-palkinnot, 1951

 • Paras käsikirjoitus - Joseph L. Mankiewicz

BAFTA-palkinnot, 1951

 • Paras ulkomaalainen elokuva; Yhdysvallat - Darryl F. Zanuck

New York Film Critics Circle-palkinnot, 1950

 • Paras elokuva - Darryl F. Zanuck
 • Paras ohjaus - Joseph L. Mankiewicz
 • Paras naisnäyttelijä - Bette Davis

Directors Guild of America-palkinnot, 1951

 • Merkittävä ohjaus suoritus - Joseph L. Mankiewicz

Cannesin elokuvajuhlat, 1951

 • Paras naisnäyttelijä-palkinto - Bette Davis
 • Jury Special-palkinto - Joseph L. Mankiewicz

Bodil-palkinnot, 1952

 • Paras yhdysvaltalainen elokuva/Paras ohjaus - Joseph L. Mankiewicz

Italian National Syndicate of Film Journalists (Nastro d'Argento), 1952

 • Silver Ribbon-palkinto: paras naisnäyttelijä ulkomaalaisessa elokuvassa - Bette Davis

Kinema Junpo-palkinnot, 1952

 • Paras vieraskielinen elokuva - Joseph L. Mankiewicz

Writers Guild of America (WGA)-palkinnot, 1951

 • Paras kirjoitettu yhdysvaltalainen komedia - Joseph L. Mankiewicz

Ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oscar-ehdokkuudet, 1951

Golden Globe-ehdokkuudet, 1951

 • Paras draamaelokuva - Darryl F. Zanuck
 • Paras naispääosa draamaelokuvassa - Bette Davis
 • Paras ohjaus - Joseph L. Mankiewicz
 • Paras miessivuosa - George Sanders
 • Paras naissivuosa - Thelma Ritter

Cannesin elokuvajuhlat, 1951

 • Grand Prize of the Festival-ehdokkuus - Joseph L. Mankiewicz

Writers Guild of America (WGA)-ehdokkuudet, 1951

 • Paras kirjoitettu yhdysvaltalainen draama - Joseph L. Mankiewicz

American Film Instituten 100-vuotissarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

American Film Instituten 100-vuotissarjoissa Kaikki Eevasta sijoittui seuraavasti:

 • 1998 - 100 parasta elokuvaa, #16
 • 2003 - 100 suurinta elokuvasankaria ja -roistoa
  • Eve Harrington, roisto, #23
 • 2005 - 100 hienointa elokuvasitaattia
  • "Fasten your seatbelts. It's going to be a bumpy night" (suom. "Kiinnitä turvavyösi. Tästä tulee epätasainen yö"), #9
 • 2007 - 100 parasta elokuvaa (kymmenennen vuosipäivän laitos), #28 (laski 12 kertaa alemmas)


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Complete National Film Registry Listing National Film Preservation Board, Library of Congress. Viitattu 3.7.2016. (englanniksi)
 2. The Best 1,000 Movies Ever Made. (Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004.) The New York Times. Arkistoitu 11.7.2016. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kaikki Eevasta.