The Commitments

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Commitments
The Commitments.jpg
Ohjaaja Alan Parker
Käsikirjoittaja Roddy Doyle (romaani)
Dick Clement (käsikirjoitus)
Ian La Frenais (käsikirjoitus)
Roddy Doyle
Tuottaja Lynda Myles
Roger Randall-Cutler
Säveltäjä Wilson Pickett
Pääosat Robert Arkins
Colm Meaney
Andrew Strong
Maria Doyle
Valmistustiedot
Valmistusmaa Irlanti, Iso-Britannia, Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox (USA)
Ensi-ilta 14. elokuuta, 1991
Kesto 118 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

The Commitments on Alan Parkerin ohjaama elokuva vuodelta 1991. Se perustuu romaaniin The Commitments. Suurin osa näyttelijöistä oli tuntemattomia ja heitä valittaessa painotettiin enemmän musikaalisuutta kuin näyttelemistä.

Osa yhtyeen jäsenistä perusti elokuvan jälkeen yhtyeen nimeltä The Commitments. Elokuva toi rhythm and bluesin uuden sukupolven tietoisuuteen samalla tavalla kuin The Blues Brothers oli tehnyt 1980-luvulla.

Vuonna 2005 The Commitments äänestettiin kaikkien aikojen parhaaksi irlantilaiseksi elokuvaksi.[1] Vuonna 1999 British Film Instituten kyselyssä se äänestettiin kaikkien aikojen 38. parhaaksi britti­elokuvaksi. Vastaajina oli tuhat Ison-Britannian elokuva- ja televisio­ammattilaista.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jimmy Rabbitte haluaa tulla maailman parhaimman yhtyeen manageriksi ja hänellä on vain yhdenlainen musiikki mielessään: soul. Kyllästyneenä irlantilaisen musiikin tasoon hän kokoaa vanhanaikaisen dublinilaisen soul-yhtyeen Otis Reddingin, Aretha Franklinin ja Wilson Pickettin perinteen mukaan. Jimmy pitää koelaulut vanhempiensa talossa ja kerää pian yhteen joukon nuoria muusikoita. Ainoan muusikkoveteraanin Joey "The Lips" Faganin avulla Jimmy alkaa tehdä yhtyeen jäsenistä esiintymiskelpoisia.

Yhtyeen jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]