Hotelli Firenzessä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hotelli Firenzessä
A Room with a View
Hotelli-firenzessa.jpg
Ohjaaja James Ivory
Käsikirjoittaja Ruth Prawer Jhabvala
Romaani: E. M. Forster
Tuottaja Ismail Merchant
Säveltäjä Richard Robbins
Kuvaaja Tony Pierce-Roberts
Leikkaaja Humphrey Dixon
Pääosat Maggie Smith
Helena Bonham Carter
Denholm Elliott
Julian Sands
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Goldcrest Films International
Merchant Ivory Productions
Ensi-ilta joulukuu 1985
26. syyskuuta 1986
Kesto 117 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 3 000 000 $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Hotelli Firenzessä (A Room with a View) on James Ivoryn ohjaama brittiläinen draamaelokuva vuodelta 1985. Monien muiden Ivoryn elokuvien tapaan sen käsikirjoitti Ruth Prawer Jhabvala (E. M. Forsterin romaanista) ja tuotti Ismail Merchant. He olivat tehneet elokuvia yhdessä jo 1960-luvun alusta lähtien, mutta ilman suurempaa menestystä. Hotelli Firenzessä muodostui käännekohdaksi: se oli niin yleisö- kuin arvostelumenestyskin.[1] Elokuva oli myös sekä Helena Bonham Carterin että Julian Sandsin läpimurto.

British Film Instituten valitsemat asiantuntijat äänestivät Hotellin Firenzessä vuonna 1999 yhdeksi kaikkien aikojen sadasta parhaasta brittielokuvasta.[2] The New York Timesin kriitikot valitsivat sen vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englannin Windy Cornerin kylästä kotoisin oleva neiti Lucy Honeychurch (Helena Bonham Carter) on lomalla Italiassa paljon vanhemman serkkunsa ja esiliinansa Charlotte Bartlettin (Maggie Smith) kanssa. Sekä Lucy että Charlotte ovat kummatkin käytökseltään ja ajatusmaailmaltaan hyvin sovinnaisia ja muodostavat selkeän vastakohdan vapaamielisemmille italialaisille. Eräässä pienessä vierasmajassa Lucy tapaa iäkkään herra Emersonin (Denholm Elliott) ja tämän komean pojan, Georgen (Julian Sands). Vaikka miehet ovat Lucyn ja Charlotten tapaan englantilaisia, he kuitenkin edustavat sovinnaisuuden sijaan vuosisadan vaihteen edistyksellistä ajattelutapaa ja pyrkivät jättämään taakseen viktoriaanisen Englannin pidättäytyneisyyttä ja varovaisuutta korostavan ajattelumallin. Ensin Emersonit vaikuttavat Lucysta ja Charlottesta oudoilta ja vierailta, mutta Lucyn alkaessa kypsyä kypsyä kohti aikuisuutta hän huomaa tuntevansa vetoa Emersoneihin, erityisesti Georgeen.

Kerran eräällä retkellä Lucy lähestyy Georgea ohrapellolla esittääkseen tälle kysymyksen, jolloin George yllättäen nappaa hänet syliinsä ja suutelee häntä intohimoisesti. Charlotte näkee kaiken ja puuttuu nopeasti asioiden kulkuun. Georgen hillitön intohimo järkyttää Lucya, mutta toisaalta se myös laukaisee salaisen kaipauksen ja rakkauden hänen omassa sydämessään.

Palattuaan Englantiin Lucy unohtaa koko välikohtauksen. Hän hyväksyy kireän mutta kunniallisen ja varakkaan Cecil-nimisen miehen (Daniel Day-Lewis) esittämän kosinnan, sillä hän uskoo, ettei näe Georgea enää koskaan. Lucy saa kuitenkin pian kuulla, että George ja tämän isä ovat muuttaneet Windy Corneriin hänen naapureikseen. Georgen ilmaantuminen sotkee Lucyn suunnitelmat ja pakottaa hänet tekemään valinnan Georgen ja Cecilin välillä.

Jonkin aikaa muuttonsa jälkeen Emersonit päättävät, etteivät he sovi paikallisten joukkoon, vaan alkavat suunnitella muuttoa jonnekin vapaamielisempään paikkaan. Lucy on jo ehtinyt purkaa kihlauksensa Cecilin kanssa ja tuntee voimakasta halua lähteä matkustelemaan. Hän tahtoo kipeästi päästä eroon veljensä Freddyn (Rupert Graves) kujeista, ystävällisistä mutta rasittavista naapureistaan ja myös omasta äidistään (Rosemary Leach). Lucy valmistautuu lähtemään Windy Cornerista omalle itsenäiselle seikkailulleen, mutta viime tipassa hän päättää kuitenkin karata Georgen kanssa Firenzeen.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Firenzessä:

 Maggie Smith  … Charlotte Bartlett  
 Helena Bonham Carter  … Lucy Honeychurch  
 Denholm Elliott  … Mr. Emerson  
 Julian Sands  … George Emerson  
 Simon Callow  … Mr. Beebe  
 Patrick Godfrey  …  Mr. Eager  
 Judi Dench  … Eleanor Lavish  
 Fabia Drake  … Catharine Alan  
 Joan Henley  … Teresa Alan  
 Amanda Walker  … Cockney Signora  

Englannissa:

 Daniel Day-Lewis  … Cecil Vyse  
 Maria Britneva  … Mrs Vyse  
 Rosemary Leach  … Mrs Honeychurch  
 Rupert Graves  … Freddy Honeychurch  
 Peter Cellier  … Sir Harry Otway  
 Mia Fothergill  … Minnie Beebe  

Muut näyttelijät:

 Kitty Aldridge  … uusi Lucy  
 Brigid Erin Bates  … palvelija Windy Cornerissa  
 Isabella Celani  … Persephone  
 Luigi Di Fiore  … murhattu nuori mies  
 Matyelok Gibbs  … uusi Charlotte  
 Mirio Guidelli  … Santa Croce -opas  
 Freddy Korner  … Mr. Floyd  
 Patricia Lawrence  … Mrs. Butterworth  
 Elizabeth Marangoni  … Miss Pole  
 Peter Munt  … kuski  
 Lucca Rossi  … Phaeton  
 Stefano Serboli  … tappeleva nuorukainen  
 Phillida Sewell  … lady sir Harryn puutarhajuhlissa  
 Margaret Ward  … lady sir Harryn puutarhajuhlissa  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Erickson, Hal: A Room with a View www.allmovie.com. Viitattu 17.7.2010. (englanniksi)
  2. Best 100 British films – full list, BBC 23.12.1999. Viitattu 27.7.2016.
  3. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.