E. M. Forster

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dora Carrington, E. M. Foster, 1924-25

Edward Morgan Forster (1. tammikuuta 18797. kesäkuuta 1970) oli englantilainen kirjailija. Hän oli aatteellisesti vapaamielinen ja arvosteli brittiläisten moraalista, kansallista ja yhteiskunnallista itsekkyyttä. Forster kuului Bloomsburyn ryhmään, jossa keskusteltiin suurista elämänkysymyksistä. Forster toimi myös National Council for Civil Libertiesin puheenjohtajana ja kirjoitti New Writing -lehteen. Hänen teoksensa Matka Intiaan sijoittuu 1920-luvun Intiaan, ja sen filmatisointi toi Peggy Ashcroftille parhaan naissivuosan Oscar-palkinnon. Tunnetuimmat Foster-filmatisoinnit on tehnyt James Ivory: Hotelli Firenzessä (A Room with a View, 1985), Maurice (1987) ja Talo jalavan varjossa (Howard's End, 1992).

Forster sai ankaran kotikasvatuksen ja tiukka kuri jatkui sisäoppilaitoksessakin. Cambridgen yliopisto ja sen vapaa ilmapiiri viehätti häntä, ja innostus synnytti myöhemmin Bloomsburyn ryhmän. Valmistuttuaan hän matkusteli Kreikassa, Italiassa ja Intiassa. Teoksissaan hän tarkkailee ironisesti kaupallistuvan keskiluokan elämää. Myös vallan rappeuttava vaikutus ja omaelämäkerrallinen homoseksuaalisuus kuvastuvat hänen teoksissaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seppo Zetterberg (toim. suomalainen laitos): Muutosten vuosisata 3, s. 258. Alkuteos: Power, Wealth & Powerty, The Family, Science, The Arts, Passing Parade. WSOY, 1993. ISBN 951-0-18420-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.