Pianisti (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pianisti
The Pianist
Ohjaaja Roman Polański
Käsikirjoittaja Ronald Harwood
Tuottaja Robert Benmussa
Roman Polański
Alain Sarde
Säveltäjä Wojciech Kilar
Kuvaaja Paweł Edelman
Leikkaaja Hervé de Luze
Tuotantosuunnittelija Allan Starski
Pukusuunnittelija Anna Biedrzycka-Sheppard
Pääosat Adrien Brody
Thomas Kretschmann
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska, Saksa, Britannia, Puola, Alankomaat
Tuotantoyhtiö Studio Canal
Canal+
Filmstudio Babelsberg
RP Productions
Heritage Film
Runteam Productions
Levittäjä Focus Features
Ensi-ilta 2002
Kesto 150 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, saksa, venäjä
Budjetti 26 670 000 euroa
Tuotto 91 498 000 euroa
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Pianisti (The Pianist) on Roman Polańskin ohjaama, vuonna 2002 ensi-iltansa saanut elokuva, joka perustuu puolanjuutalaisen pianistin Władysław Szpilmanin muistelmateokseen Pianista, jossa hän kertoo selviytymisestään toisen maailmansodan aikana Varsovassa. Pääosassa Szpilmanina näyttelee Adrien Brody.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva alkaa, kun Władysław Szpilmanin työpaikkaan, varsovalaiseen radioon osuu pommi. Szpilman saa kuulla radiosta kotonaan, että Yhdistynyt kuningaskunta on julistanut sodan Saksalle. Uskoen, että sota on ohi nopeasti, Szpilmanin perhe iloitsee uutisesta.

Kuukaudet kuluvat ja juutalaisten elinolot heikentyvät ja heidän oikeutensa pienenevät: perheet saavat pitää taloudessaan vain rajoitetun määrän rahaa, he joutuvat käyttämään käsivarsinauhoja ja lopulta heidät pakotetaan muuttamaan Varsovan ghettoon. Siellä he joutuvat kohtaamaan nälän ja natsien jatkuvan nöyryyttämisen. Lopulta juutalaiset kootaan yhteen keskitysleireille karkottamista varten. Władysław pelastuu keskitysleiriltä viime hetkellä tutun juutalaispoliisin avulla. Erotettuna perheestään Władysław selviytyy Varsovan ghetossa ja sen ulkopuolella hänet muistavien ihmisten avulla.

Muutama vuosi kuluu ja Varsova on raunioina. Puolalaisten vastarinta kasvaa jatkuvasti ja Szpilmanin kohtalona on todennäköisemmin nälkäkuolema kuin natsien luodit. Hän etsii raunioista ruokaa ja erään etsinnän aikana hän löytää suolakurkkuja tölkissä, mutta ei tölkinavaajaa. Eräästä talosta hän kuitenkin löytää työkaluja, ja kun Szpilman aloittaa tölkin avaamisen, hän huomaa saksalaisen upseerin, kapteeni Wilm Hosenfeldin katselevan. Tämä saa tietää Szpilmanin olevan juutalainen pianisti. Hosenfeld pyytää Szpilmania soittamaan hänelle ja Szpilman tekee työtä käskettyä soittaen Frédéric Chopinin Balladin nro 1 G-mollissa. Rakennukseen perustetaan myöhemmin kapteeni Hosenfeldin johtama esikunta, jonka ullakolla Szpilman piilottelee. Hosenfeld tuo ullakolla asuvalle, pahasti aliravitulle Szpilmanille säännöllisesti ruokaa (ensimmäisessä ruokaerässä on mukana myös tölkinavaaja suolakurkkutölkkiä varten).

Muutaman viikon kuluttua saksalaisten joukot vetäytyvät Varsovasta puna-armeijan etenemisen tieltä. Kapteeni Hosenfeld ja monet muut saksalaiset vangitaan. Hosenfeld anoo piikkilanka-aidan ohi kävelevää juutalaista muusikkoa ottamaan yhteyttä Szpilmaniin, jotta tämä voisi auttaa häntä. Paikalle saapuessaan Szpilman löytää kuitenkin vain tyhjän pellon.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Adrien Brody  Władysław Szpilman  
 Thomas Kretschmann  kapteeni Wilm Hosenfeld  
 Frank Finlay  isä  
 Maureen Lipman  äiti  
 Emilia Fox  Dorota  
 Ed Stoppard  Henryk  
 Julia Rayner  Regina  
 Jessica Kate Meyer  Halina  
 Michal Zebrowski  Jurek  

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai Kultaisen palmun Cannesin elokuvajuhlilla sekä kaksi Bafta-palkintoa, parhaana elokuvana ja parhaasta ohjauksesta. Ranskassa se palkittiin seitsemällä César-palkinnolla. Lisäksi elokuva palkittiin muun muassa kolmella Oscar-palkinnolla palkintoluokissa paras ohjaus, paras miespääosa (Adrien Brody) ja paras sovitettu käsikirjoitus.

Bafta-palkinto
  • Paras elokuva
  • Paras ohjaus: Roman Polański
Boston Society of Film Critics Awards
  • Paras näyttelijä: Adrien Brody
  • Paras ohjaaja: Roman Polanski
  • Paras elokuva
Cannesin elokuvajuhlat
César-palkinto
  • Paras näyttelijä: Adrien Brody
  • Paras kuvaaja: Pawel Edelman
  • Paras ohjaaja: Roman Polanski
  • Paras elokuva: Roman Polanski
  • Paras elokuvamusiikki: Wojciech Kilar
  • Paras tuotannon suunnittelu: Allan Starski
  • Paras ääni: Jean-Marie Blondel, Gérard Hardy, Dean Humphreys
Oscar-palkinto

Myöhempi arvostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2016 Pianisti äänestettiin BBC:n kyselyssä vuosisadan 100 parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[1] The New York Timesin kriitikot valitsivat Pianistin vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The 21st Century’s 100 Greatest Films, BBC Culture 24.8.2016.
  2. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]