Ronald Harwood

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ronald Harwood (9. marraskuuta 1934 Kapkaupunki, Etelä-Afrikkalähde?8. syyskuuta 2020[1]) oli eteläafrikkalaissyntyinen brittiläinen kirjailija.

Harwood muutti Lontooseen 1951 tavoitteenaan teatteriura. Opiskeltuaan Kuninkaallisessa teatteriakatemiassa (RADA) hän liittyi Sir Donald Wolfitin johtamaan Shakespeare Companyyn. 1953–1958 hän oli Wolfitin henkilökohtainen pukija ja kirjoitti myöhemmin kokemustensa pohjalta näytelmän Pukija (The Dresser). Hän on kirjoittanut myös elämäkerran: Sir Donald Wolfit CBE: His life and work in the Unfashionable Theatre.lähde?

Vuonna 1960 Harwood alkoi uuden uran kirjailijana ja on ollut varsin tuottelias, kirjoittaen näytelmiä, romaaneja ja tietokirjallisuutta . Hän on kirjoittanut myös elokuvakäsikirjoituksia, mutta useammin sovittanut olemassa olevia tekstejä valkokankaalle kuin luonut alkuperäiskäsikirjoituksia.lähde?

Harwoodin tuotannossa toistuu usein teatteriteema. Pukijan lisäksi hän on kirjoittanut useita teatterimaailmaan sijoittuvia näytelmiä, kuten After the Lions (Sarah Bernhardtista), Another Time (pääroolina lahjakas pianisti) ja Kvartetti (Quartet, ikääntyneistä oopperalaulajista). Hän on myös kirjoittanut teatterin historian All the World is a Stage. Toinen Harwoodin kiinnostuksen kohde on toinen maailmansota, josta kertovat elokuvat Salamurha aamunkoitteessa (Operation Daybreak, 1975), The Statement (2003), Pianisti (The Pianist, 2002) sekä hänen saman nimisestä näytelmästään tehty filmatisointi Tapaus Furtwängler (Taking Sides, 2001). Kaksi jälkimmäistä perustuvat molemmat tositapahtumiin, ja molempien elokuvien päähenkilöt ovat muusikoita.lähde?

Harwood on tehnyt käsikirjoitukset elokuviin Elämän oppitunnit (The Browning Version, 1994, pääosassa Albert Finney), Being Julia (2004, pääosissa Annette Bening ja Jeremy Irons) sekä Roman Polańskin ohjaamaan versioon Oliver Twististä (2005, pääosassa Ben Kingsley).lähde?

Ronald Harwood toimi Englannin Pen-klubin puheenjohtajana 1989–1993 ja Kansainvälisen PEN:in johtajana 1993–1997.lähde?

Palkinnot ja huomionosoitukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • 1974 Kuninkaallisen kirjallisuusseuran jäsen
  • 1999 CBE, Brittiläisen imperiumin komentaja
  • Oscar-ehdokkuus Pukijan käsikirjoituksesta
  • Oscar-palkinto Pianistin käsikirjoituksesta
  • 2003 Serbian Tiede- ja taideakatemian jäsen (kielen ja kirjallisuuden osasto)[2]
  1. Singh, Anita. "Sir Ronald Harwood, Oscar-winning screenwriter and playwright, dies at 85", The Daily Telegraph, 8 September 2020. Luettu 8 September 2020. 
  2. Department of Language and Literature: Foreign Members Serbian Academy of Sciences and Arts. Arkistoitu 4.6.2008. Viitattu 25.3.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]