Hiljainen sopimus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiljainen sopimus
Gentleman's Agreement
Ohjaaja Elia Kazan
Käsikirjoittaja Moss Hart
Perustuu Laura Z. Hobsonin romaaniin Gentleman's Agreement
Tuottaja Darryl F. Zanuck
Säveltäjä Alfred Newman
Kuvaaja Arthur C. Miller
Leikkaaja Harmon Jones
Pääosat Gregory Peck
Dorothy McGuire
John Garfield
Celeste Holm
June Havoc
Anne Revere
Dean Stockwell
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Levittäjä 20th Century Studios
Netflix
Ensi-ilta 11. marraskuuta 1947
Kesto 118 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $2 000 000 (arvio)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Hiljainen sopimus (engl. Gentleman's Agreement) on vuonna 1947 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen elokuvaklassikko. Elokuvan ohjasi Elia Kazan ja se perustuu Laura Z. Hobsonin kirjoittamaan romaaniin. Elokuvan pääosissa olivat muun muassa Gregory Peck, John Garfield, Celeste Holm ja Dean Stockwell. Elokuva oli ehdolla kahdeksaan Oscariin ja voitti kolme. Elokuva oli ilmestyessään heti toisen maailmansodan jälkeen erittäin ajankohtainen, koska siinä käsiteltiin antisemitismiä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Philip Schuyler Green (Gregory Peck) on leskeksi jäänyt toimittaja, joka on muuttaa New Yorkiin poikansa (Dean Stockwell) ja äitinsä (Anne Revere) kanssa. Green tapaa lehdentuottajan John Minifyn (Albert Dekker), joka haluaa Greenin tekevän jutun antisemitismistä tuoretta näkökulmaa käyttäen. Pienen pohdinnan jälkeen Philip päättää tekeytyä juutalaiseksi ja kirjoittaa kokemuksistaan. Totuus, että Philip ei olekaan oikeasti juutalainen, päätetään pitää salassa kaikilta, myös Philipin työtovereilta. Koska Philip on perheineen uusi New Yorkissa, eivätkä he tunne sieltä ketään, sen pitäisi olla helppoa. Philipin juutalainen ystävä Dave Goldman (John Garfield) muuttaa New Yorkiin asumaan Greenien luokse, kunnes löytää perheelleen asunnon muualta.

Päivällisjuhlissa Philip tapaa Minifyn eronneen sisarentyttären Kathy Laceyn (Dorothy McGuire), jonka idea juttu antisemitismistä alun perin oli. Phil ja Kathy alkavat tapailla toisiaan. Ajan kanssa Phil alkaa ottaa kokemansa antisemitismin entistä enemmän itseensä. Vaikka Kathy on liberaali, ei häntä kiehdo Philin radikaali tapa suhtautua rasismiin. Phil ei muun muassa suostu laittamaan "juutalaisleikkiään" kesken Philin ja Kathyn vieraillessa Kathyn sisaren (Jane Wyatt) luona, joka asuu tunnetusti antisemitistisellä alueella. Ennen pitkää tämä alkaa tuoda säröjä parin suhteeseen. Philin ja Kathyn suhde lopulta kariutuu ja Phil ilmoittaa muuttavansa pois New Yorkista jutun valmistuttua.

Kathy tapaa Daven ja Dave vakuuttaa Kathylle, ettei hän ole antisemitismi, mutta että rasismin vaikeneva hyväksyntä on lähes yhtä pahaa. Kathy tajuaa nyt kuinka väärässä hän on ollut. Seuraavana päivänä Dave kertoo Philille, että hän muuttaa perheineen Kathyn siskon naapuriin ja että Kathy aikoo itse pitää huolta, että naapurit kohtelevat heitä hyvin. Tämän kuullessaan Phil antaa Kathylle anteeksi ja palaa hänen luokseen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gregory Peck (Philip Schuyler Green) Anne Revere (rouva Green)
Dorothy McGuire (Kathy Lacey) June Havoc (Elaine Wales)
John Garfield (Dave Goldman) Dean Stockwell (Tommy Green)
Celeste Holm (Anne Dettrey) Jane Wyatt (Jane)

Oscar-palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitetut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hiljainen sopimus.