John Belushi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Belushi
John Belushi high schoolinsa vuosikirjassa 1967.
John Belushi high schoolinsa vuosikirjassa 1967.
Henkilötiedot
Koko nimi John Adam Belushi
Syntynyt24. tammikuuta 1949
Chicago, Illinois, Yhdysvallat
Kuollut5. maaliskuuta 1982 (33 vuotta)
Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti koomikko, muusikko, näyttelijä
Puoliso Judith Belushi-Pisano
(aviol. 19761982)
Näyttelijä
Taiteilijanimet Jake
Lempinimeltään
Amerikan vieras
(engl. America's Guest)
Aktiivisena 1973–1982
Palkinnot

Emmy-palkinto (1977)
Star on the Walk of Fame (2004)

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

John Adam Belushi (24. tammikuuta 1949 Chicago, Illinois5. maaliskuuta 1982 Hollywood, Los Angeles, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen näyttelijä ja koomikko.

Belushin isä on Albaniasta muuttanut Adam Belushi ja äiti on Agnes. John Belushi kasvoi Illinois'n osavaltiossa, ja hänellä oli näyttelijä- ja koomikkoveli James Belushi.

Belushin ensimmäinen suuri läpimurto koomikkona tapahtui vuonna 1971, jolloin hän liittyi Chicagossa The Second City -teatteriryhmään. Hänen ällistyttävä ja idioottimainen esiintymisensä laulavana Joe Cockerina (karikatyyri) toi hänelle mahdollisuuden osallistua National Lampoon "Lemmingsin" lavaesiintymiseen vuonna 1972.

Belushi saavutti mainetta työstään Saturday Night Live -ohjelman parissa. Hän aloitti yhtenä ryhmän alkuperäisistä jäsenistä vuonna 1975. Tuotantokausien välillä hän teki yhden tunnetuimmista rooleistaan elokuvassa Delta-jengi. Belushi jätti Saturday Night Live -ohjelman vuonna 1979 jatkaakseen esiintymistä lukuisissa elokuvissa, joista tunnetuin on The Blues Brothers (yhdessä Dan Aykroydin kanssa). Molemmat, Animal House ja Blues Brothers, olivat albumilistan ykkösiä tehden Belushista esiintyvän taiteilijan samanaikaisesti sekä näyttelijänä että laulajana.

Belushilla oli tunnetusti huume- ja alkoholiongelmia. Steven Spielberg miltei erotti hänet 1941 – Anteeksi, missä on Hollywood? -elokuvan roolista hänen saapuessaan kuvauksiin jopa tunteja myöhässä ja huonossa kunnossa.

Belushi löydettiin kuolleena 5. maaliskuuta 1982 33 vuoden ikäisenä Los Angelesissa Chateau Marmont -hotellista. Hänen kuolinsyykseen varmistui yliannostus kokaiinin ja heroiinin sekoitusta.[1]

Elokuvaesiintymisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hadley Freeman: The tragic legacy of John Belushi: ‘He could have done anything' The Guardian. 11.1.2019. Viitattu 30.12.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]