Haamujengi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Ghostbusters” ohjaa tänne. Muita merkityksiä täsmennyssivulla.
Ghostbusters – haamujengi
Ghostbusters
Elokuvan virallinen juliste.
Elokuvan virallinen juliste.
Ohjaaja Ivan Reitman
Käsikirjoittaja
Tuottaja Ivan Reitman
Säveltäjä Elmer Bernstein
Kuvaaja László Kovács
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija John DeCuir
Pukusuunnittelija Theoni V. Aldredge
Erikoistehosteet Chuck Gaspar
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Black Rhino
Delphi Productions
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 8. kesäkuuta 1984
Suomi 14. joulukuuta 1984
Kesto 107 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 30 000 000 $
Tuotto 295 212 467 $
Seuraaja Ghostbusters II
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Ghostbusters – haamujengi (joskus vain Haamujengi, engl. Ghostbusters) on vuoden 1984 tieteiskomediaelokuva, joka kertoo yliluonnollisia asioita vastaan kamppailevasta Haamujengistä. Elokuvan pääosissa näyttelevät Dan Aykroyd, Bill Murray, Sigourney Weaver sekä Harold Ramis ja sen ohjasi Ivan Reitman. Elokuvan hitiksi nousseen tunnuskappaleen esitti Ray Parker Jr., joka myöhemmin sai plagiointisyytöksen Huey Lewis and the News -yhtyeeltä.

Elokuva aloitti mediasarjan, joka laajeni vuonna 1989 jatko-osalla Ghostbusters II. Lisäksi tehtiin kaksi animaatiosarjaa Haamujengi ja Tosi viilee haamujengi, sekä useita videopelejä. Vuonna 2016 sai ensi-iltansa elokuvasarjan uudelleenkäynnistys, jonka pääosia esittävät Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon ja Leslie Jones. Vuonna 2021 julkaistiin jatko-osa ensimmäiselle kahdelle Ghostbusters-elokuvalle, Ghostbusters: Afterlife.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

New Yorkin yliopiston parapsykologisen laitoksen kolme tiedemiestä, Venkman (Murray), Spengler (Ramis) ja Stanz (Aykroyd) saavat potkut työstään, joten he perustavat oman yrityksen jonka toimintaidea on kummitusten pyydystäminen ja vangitseminen.

Alkuhankaluuksien jälkeen liiketoimet alkavat luistaa, kunnes he saavat asiakkaaksi naisen nimeltä Dana (Weaver), joka väittää jääkaapissaan olevan portti helvettiin. Pian alkaa selvitä että tapauksen taustalla ei ole mikään tusinakummitus vaan muinainen tuhon jumala Gozer on aikeissa syntyä uudelleen.

Lisäksi ympäristöministeriön virkaintoinen työntekijä sulkee Haamujengin laitteet ja tulee samalla vapauttaneeksi kaikki siihen mennessä vangitut aaveet, mikä aiheuttaa kaaoksen kaupungilla ja Haamujengi päätyy putkaan. Sieltä heidät kuitenkin vapautetaan taistelemaan Gozeria ja jättimäistä vaahtokarkkimiestä (Marshmallow Man) vastaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Bill Murray    Peter Venkman  
 Dan Aykroyd    Raymond "Ray" Stantz  
 Harold Ramis    Egon Spengler  
 Sigourney Weaver    Dana Barrett  
 Ernie Hudson    Winston Zeddemore  
 Rick Moranis    Louis Tully  
 Annie Potts    Janine Melnitz  
 William Atherton    Walter Peck  
 David Margulies    Lenny Clotch  

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Haamujengi sai täydet viisi tähteä.[1]

Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa valitsi Haamujengin kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle sijalle 95.[2]

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haamujengistä tehtiin myös sarjakuvaversio, jota julkaistiin myös Suomessa vuosina 1988–1990. Sarjakuvan kohderyhmänä olivat nuoremmat lukijat.

Piirretyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Real Ghostbusters oli elokuvaan perustuva piirrossarja, jota esitettiin vuosina 1986-1991. Sarjan nimeen oli syynä Filmation-yhtiön aiempi piirrossarja, Filmation's Ghostbusters, jolla ei ollut mitään tekemistä elokuvan kanssa, vaan joka perustui 1970-luvun lastenohjelmaan The Ghost Busters. Vuonna 1997 ilmestyi Tosi viilee haamujengi -sarja. Värikkyydestään ja lapsenomaisista vihollisistaan huolimatta se oli vähemmän humoristinen, paljon synkempi ja pelottavampi kuin alkuperäiset elokuvat. Sarjassa Egon on perustanut uuden Haamujengin nuorista. Sarja kesti vain yhden kauden ja sitä esitettiin Amerikassa joka päivä keväällä 1997. Sarjan esitti Suomessa kokonaisuudessaan Nelonen vuoden 1997 lopulla ja 1998 kerran viikossa.

Tietokone- ja videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Activision julkaisi Ghostbusters-elokuvan pohjalta tietokonepelin useille kotimikroille vuonna 1984. Pelin suunnitteli David Crane ja ensimmäiset versiot toteutettiin Commodore 64:lle ja Atari 800:lle. Myöhemmin tarjolle tulivat versiot Sinclair Spectrumille, Amstrad CPC:lle ja MSX:lle. Konsoliversiot julkaistiin Atari 2600-, Sega Master System- ja NES-alustoille.

Vuonna 2009 julkaistiin kahden ensimmäisen elokuvan jälkeen sijoittuva peli. Koko alkuperäinen Haamujengi ääninäytteli hahmoja.

Ghostbusters: Spirits Unleashed -peli ilmestyy 18. lokakuuta 2022. Peli ilmestyy PS4:lle, PS5:lle, Xbox Onelle, Xbox Series X/S:lle sekä pc:lle.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
  2. Blauvelt, Christian: The 100 greatest comedies of all time 22.8.2017. BBC. Viitattu 22.8.2017.
  3. Jarkko Fräntilä: Ghostbusters saapuu yllättäen uutena videopelinä – tämähän näyttää vallan mainiolta rumba.fi. 21.08.2022. Viitattu 22.8.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]