Haamujengi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Haamujengi
Ghostbusters
Ghostbusters Poster.jpg
Ohjaaja Ivan Reitman
Käsikirjoittaja Dan Aykroyd
Harold Ramis
Tuottaja Ivan Reitman
Säveltäjä Elmer Bernstein
Kuvaaja László Kovács
Leikkaaja David E. Blewitt
Sheldon Kahn
Erikoisefektit Chuck Gaspar
Pääosat Bill Murray
Dan Aykroyd
Sigourney Weaver
Harold Ramis
Rick Moranis
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Black Rhino
Delphi Productions
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 8. kesäkuuta 1984
Suomen lippu 14. joulukuuta 1984
Kesto 107 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 30 miljoonaa $
Tuotto 295,2 miljoonaa $
Seuraaja Ghostbusters II
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Haamujengi (Ghostbusters) on vuoden 1984 tieteiskomediaelokuva, joka kertoo yliluonnollisia asioita vastaan kamppailevasta Haamujengistä. Elokuvan pääosissa näyttelevät Dan Aykroyd, Bill Murray, Sigourney Weaver sekä Harold Ramis ja sen ohjasi Ivan Reitman. Elokuvan hitiksi nousseen tunnuskappaleen esitti Ray Parker Jr., joka myöhemmin sai plagiointisyytöksen Huey Lewis & The News -yhtyeeltä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

New Yorkin yliopiston parapsykologisen laitoksen kolme tiedemiestä, Venkman (Murray), Spengler (Ramis) ja Stanz (Aykroyd) saavat potkut työstään, joten he perustavat oman yrityksen jonka toimintaidea on kummitusten jahtaaminen.

Alkuhankaluuksien jälkeen liiketoimet alkavat luistaa, kunnes he saavat asiakkaaksi naisen nimeltä Dana (Weaver), joka väittää jääkaapissaan olevan portti helvettiin. Pian alkaa selvitä että tapauksen taustalla ei ole mikään tusinakummitus vaan muinainen tuhon jumala Gozer on aikeissa syntyä uudelleen.

Lisäksi ympäristöministeriön virkaintoinen työntekijä sulkee Haamujengin laitteet ja tulee samalla vapauttaneeksi kaikki siihen mennessä vangitut aaveet, joka aiheuttaa kaaoksen kaupungilla ja Haamujengi päätyy putkaan. Sieltä heidät kuitenkin vapautetaan taistelemaan Gozeria ja jättimäistä vaahtokarkkimiestä (Marshmallow Man) vastaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Bill Murray   …  Peter Venkman  
 Dan Aykroyd   …  Raymond "Ray" Stantz  
 Harold Ramis   …  Egon Spengler  
 Sigourney Weaver   …  Dana Barrett  
 Ernie Hudson   …  Winston Zeddemore  
 Rick Moranis   …  Louis Tully  
 Annie Potts   …  Janine Melnitz  

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haamujengistä tehtiin myös sarjakuvaversio, jota julkaistiin myös Suomessa vuosina 1988–1990. Sarjakuvan kohderyhmänä olivat nuoremmat lukijat.

Piirretyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Real Ghostbusters oli elokuvaan perustuva piirrossarja, jota esitettiin vuosina 1986-1991. Sarjan nimeen oli syynä Filmation-yhtiön aiempi piirrossarja, Filmation's Ghostbusters, jolla ei ollut mitään tekemistä elokuvan kanssa, vaan joka perustui 1970-luvun lastenohjelmaan The Ghost Busters. Vuonna 1997 ilmestyi Tosi viilee haamujengi -sarja. Värikkyydestään ja lapsenomaisista vihollisistaan huolimatta se oli vähemmän humoristinen, paljon synkempi ja pelottavampi kuin alkuperäiset elokuvat. Sarjassa Egon on perustanut uuden Haamujengin nuorista. Sarja ei kestänyt kuin yhden kauden ja sitä esitettiin Amerikassa joka päivä keväällä 1997. Sarjan esitti Suomessa kokonaisuudessaan Nelonen vuoden 1997 lopulla ja 1998 kerran viikossa.

Videopeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haamujengistä on tehty lukuisia videopelejä. Vuonna 2009 julkaistiin kahden ensimmäisen elokuvan jälkeen sijoittuva peli. Koko alkuperäinen Haamujengi ääninäytteli hahmoja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]