Shazam! (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shazam!
Ohjaaja David F. Sandberg
Käsikirjoittaja Henry Gayden
Tarina
Perustuu C. C. Beckin ja Bill Parkerin sarjakuvahahmoon Shazam
Tuottaja Peter Safran
Säveltäjä Benjamin Wallfisch
Kuvaaja Maxime Alexandre
Leikkaaja Michel Aller
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Warner Bros. Pictures
Ensi-ilta
Kesto 132 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 100 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 364 miljoonaa dollaria[1]
Seuraaja Shazam! Fury of the Gods
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Shazam! on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Fawcett Comicsin luomaan ja DC Comicsin omistuksessa nykyään olevaan samannimiseen sarjakuvahahmoon, joka tunnettiin aiemmin nimellä ”Kapteeni Marvel”. Se on DC Extended Universen seitsemäs elokuva. Elokuvan ohjasi David F. Sandberg ja käsikirjoittivat Darren Lemke ja Henry Gayden. Pääosissa ovat Zachary Levi, Mark Strong, Asher Angel, Jack Dylan Grazer ja Djimon Hounsou. Elokuvassa Billy Batson saa kyvyn muuttua aikuiseksi supersankariksi huutaessaan ”Shazam”, ja opettelee käyttämään voimiaan päihittääkseen ilkeän Thaddeus Sivanan sekä seitsemän kuolemansyntiä.

New Line Cinema suunnitteli jo 2000-luvun alussa näyteltyä Shazam-elokuvaa, mutta projekti viivästyi monta vuotta. Vuonna 2008 Peter Segal oli kiinnitettynä ohjaajaksi, John August käsikirjoittajaksi ja Dwayne Johnson Mustan Adamin näyttelijäksi. Projekti kuitenkin lopetettiin, mutta julkistettiin uudelleen vuonna 2014 Johnsonin ollessa yhä kiinnitettynä Mustan Adamin näyttelijäksi. Tammikuussa 2017 Mustan Adamin ensiesiintyminen päätettiin siirtää hahmolle kaavailtuun omaan sooloelokuvaan, Johnsonin ollessa kuitenkin yhä mukana Shazamin toteuttamisessa vastaavana tuottajana. Helmikuussa 2017 Sandberg palkattiin ohjaajaksi ja Levi valittiin nimikkohahmon esittäjäksi lokakuussa 2017, Angelin liittyessä näyttelijäkaartiin kuukautta myöhemmin. Kuvaukset alkoivat Torontossa tammikuussa 2018 ja päättyivät toukokuussa 2018.

Shazam! sai maailmanensi-iltansa Torontossa 15. maaliskuuta 2019. Elokuvateattereihin se ilmestyi Suomessa ja Yhdysvalloissa 5. huhtikuuta 2019. Elokuvan jatko-osa, Shazam! Fury of the Gods, sai ensi-iltansa 17. maaliskuuta 2023.

Vuonna 1974 veljensä kiusaamisen ja isänsä välinpitämättömyyden uhri, Thaddeus Sivana, siirtyy salaperäisesti autosta Ikuisuuden kivelle, jossa hän tapaa velhon nimeltä Shazam, joka oli Velhojen neuvoston viimeinen eloonjäänyt ja oli vuosisatojen ajan etsinyt ”puhdassydämistä” taistelijaa, koska edellinen taistelija oli kostonhimoisena vapauttanut Seitsemänä kuolemansyntinä tunnetut henkiolennot, jotka surmasivat muut velhot ennen kuin joutuivat vangeiksi kivipatsaisiin.[a] Shazamin yrittäessä selvittää onko Sivana puhdassydäminen, Kuolemansynnit yllyttävät Sivanaa koskemaan Kateuden silmäksi kutsuttuun kuulaan, jolloin Shazam kieltäytyy valitsemasta häntä taistelijaksi.

44 vuotta myöhemmin Philadelphian poliisi pidättää Billy Batsonin, 14-vuotiaan pojan, joka on karannut lukuisista sijaiskodeista ja etsinyt kateissa olevaa biologista äitiään. Hänet adoptoidaan Vásquezin pariskunnan sijaisperheeseen, johon kuuluvat myös Darla Dudley, Mary Bromfield, Eugene Choi, Pedro Peña sekä Billyn huonetoveri Freddy Freeman, joka ihailee supersankareita. Sillä välin aikuinen Sivana on kerännyt tietoa useista muista velhon kutsumista ja torjumista ihmisistä. Tietojen avulla Sivana onnistuu piirtämään oveen näiden näkemät symbolit ja pääsemään takaisin Ikuisuuden kivelle, missä hän ottaa Kateuden silmän ja vapauttaa Kuolemansynnit. Ensitöikseen hän kostaa isälleen ja veljelleen kurjan lapsuutensa antamalla Kuolemansyntien tappaa nämä. Koulussa Billy puolustaa Freddya kiusaajilta ja pakenee metroon. Mutta sitten Shazam kutsuu hänet Ikuisuuden kivelle. Billy ei usko itseään puhdassydämiseksi, mutta lupaa tehdä parhaansa, minkä jälkeen hän tarttuu velhon sauvaan ja lausuu ”Shazam!”. Hän muuttuu lukuisat supervoimat omaavaksi aikuiseksi, kun taas velho kuolee ja hänestä jää jäljelle pelkkä sauva.

Billy kertoo voimistaan vain Freddylle ja Darlalle, Freddyn auttaessa Billya opettelemaan voimiensa käyttöä. Freddy julkaisee hänestä videoita YouTubeen ja lupaa koulun oppilaille kutsuvansa supersankari Shazamin huomiseksi ruokalaan, jolloin Billy syyttää Freddya suosionsa hyväksikäytöstä ja päättää olla tulematta kouluun. Mutta Freddy itse syyttää Billya voimiensa väärinkäytöstä Billyn esiteltyä voimiaan ihmisille rahasta ja aiheutettua vahingossa bussin putoamisen sillalta. Sivana kuulee Shazamista uutisten kautta ja lyö hänet helposti taistelussa. Billy muuttuu takaisin omaksi itsekseen, mutta Sivana saa selville Freddyn tietävän Shazamin henkilöllisyyden. Mary, Eugene ja Pedro tajuavat Billyn olevan Shazam ja kertovat myös saaneensa selville missä Billyn biologinen äiti asuu. Billy menee tapaamaan äitiään, joka paljastaa hylänneensä poikansa, koska ei uskonut pystyvänsä pitämään pojastaan huolta yhtä hyvin kuin viranomaiset.

Sivana saapuu Vázquezien talolle ja soittaa Billylle uhaten Freddyn ja muiden adoptiosisarusten henkeä, jos Billy ei luovuta voimiaan hänelle. Billy suostuu ja he palaavat Ikuisuuden kivelle. Mutta Freddy ja muut seuraavat häntä ja onnistuvat haavoittamaan Sivanaa, antaen Billylle mahdollisuuden paeta. Lisäksi he tajuavat, että Kuolemansyntien poistaminen Sivanasta on ainut keino tehdä hänet voimattomaksi. Sivana ottaa velhon sauvan ja jahtaa Billya karnevaaliin. Lopulta Billy ottaa sauvan häneltä ja jakaa voimansa adoptiosisarustensa kanssa, antaen heillekin kyvyn muuttua aikuisiksi supersankareiksi. Tämän jälkeen Billy katkaisee sauvan ja pitkän taistelun jälkeen yllyttää seitsemännen Kuolemansynnin, Kateuden, ilmestymään Silmästä. Sivana menettää voimansa ja putoaa pilvenpiirtäjän katolta, mutta Billy pelastaa hänen henkensä ja vangitsee Kuolemansynnit takaisin Silmään ja patsaisiin. Kaupunki juhlistaa uusia sankareitaan ja Billy hyväksyy Vázquezit ja adoptiosisarensa uudeksi perheekseen. He päättävät myös käyttää Ikuisuuden kiven luolaa tukikohtanaan ja Billy saapuu eräänä päivänä koulun ruokalaan Shazamin hahmossa mukanaan Teräsmies.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Sivana on turhaan yrittänyt piirtää selliinsä symbolit, joilla päästä takaisin Ikuisuuden kivelle, mutta sitten kiven luota aiemmin vapautunut puhuva toukka lupaa hänelle, että voimaa voi saada muillakin keinoilla ja että he tulisivat jonain päivänä hallitsemaan seitsemää maailmaa.[b] Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Freddy yrittää suostutella Billya kokeilemaan pystyykö tämä puhumaan kaloille niin kuin Vesimies.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Zachary Levi  Shazam  
 Mark Strong  Thaddeus Sivana  
 Asher Angel  Billy Batson  
 Jack Dylan Grazer  Freddy Freeman  
 Djimon Hounsou  velho Shazam  
 David Kohlsmith  4-vuotias Billy Batson  
 Faithe Herman  Darla Dudley  
 Grace Fulton  Mary Bromfield  
 Ian Chen  Eugene Choi  
 Jovan Armand  Pedro Peña  
 Cooper Andrews  Victor Vázquez  
 Marta Milans  Rosa Vázquez  
 Ethan Pugiotto  nuori Thaddeus Sivana  
 John Glover  Sivanan isä  
 Wayne Ward  Sid Sivana  
 Landon Doak  nuori Sid Sivana  
 Andi Osho  Emma Glover  
 Lotta Losten  Lynn Crosby  
 Caroline Palmer  Marilyn Batson  
 Adam Brody  Freddyn Shazam-avatar  
 Michelle Borth  Maryn Shazam-avatar  
 Meagan Good  Darlan Shazam-avatar  
 Ross Butler  Eugenen Shazam-avatar  
 D. J. Cotrona  Pedron Shazam-avatar  
 David F. Sandberg  Mister Mind (ääni, cameo)  

Seitsemän kuolemansynnin liikkeenkaappaukset on toteutettu sijaisnäyttelijöillä, Steve Blumin ääninäytellessä Ylensyöntiä ja Kateutta, Darin de Paulin ääninäytellessä Ylpeyttä ja Ahneutta sekä Fred Tatascioren ääninäytellessä Vihaa, Himoa ja Laiskuutta. Lisäksi Ryan Handley, Levin sijaisnäyttelijä, tekee kreditoimattoman cameoesiintymisen elokuvan lopussa Teräsmiehen roolissa kohtauksessa, jossa hahmon kasvoja ei näytetä.

New Line Cinema alkoi toteuttaa näyteltyä Shazam!-elokuvaa jo 2000-luvun alussa, William Goldmanin, Alec Sokolowin, Joel Cohenin, Bryan Goluboffin ja John Augustin tehdessä useita luonnostelmia käsikirjoitukselle. Peter Segal oli kiinnitettynä ohjaajaksi ja entinen showpainija Dwayne "The Rock" Johnsonin oli neuvotteluissa elokuvan roiston, Mustan Adamin, näyttelemisestä. New Line Cineman oli alun perin tarkoitus tuottaa elokuva ennen kuin siitä tuli esituotannon aikana osa Warner Brosia.[4] Warner Brosin Batman-elokuva Yön ritarin menestyminen ja perhe-elokuva Speed Racerin negatiivinen vastaanotto kesällä 2008 johtivat Augustin eroamiseen projektista, kun hänet pakotettiin kirjoittamaan käsikirjoitus vastaamaan Yön ritarin vakavampaa tyyliä.[5][6] Kesällä 2009 Bill Birch ja JSA/52:n tekijä Geoff Johns saivat laatia uuden käsikirjoituksen, Segalin ollessa yhä kiinnitettynä ohjaajaksi.[7] Elokuussa 2010 Los Angeles Timesin kolumnisti Geoff Boucher raportoi Warner Brosin aloittaneen neuvottelut siitä toteuttaisiinko elokuvan sijaan mieluummin näytelty televisiosarja.[8] Joulukuussa Segal kertoi ComingSoon.netin haastattelussa, että elokuvan toteuttaminen oli peruttu.[9]

28. huhtikuuta 2014 SciFiNow kuitenkin raportoi DC Comicin sarjakuviin perustuvien elokuvien koskevaan Warner Brosiin suunnitelmaan kuuluvan Justice Leaguen lisäksi myös Kapteeni Marvelin, Fablesin ja 100 Bulletsin elokuvasovitukset. Ensi-iltapäivämääriä ei ollut vielä päätetty, mutta Justice Leaguen oli tarkoitus saada ensi-iltansa Batman v Superman: Dawn of Justicen jälkeen.[10][11] Elokuussa 2014 Johnsonin vahvistettiin kuuluvan Shazamin näyttelijäkaartiin, mutta hänen rooliaan ei paljastettu.[12] Syyskuussa 2014 Johnson vahvistettiin Mustan Adamin näyttelijäksi, Darren Lemken ollessa vahvistettuna käsikirjoittajaksi.[13] Helmikuussa 2017 David F. Sandberg oli neuvotteluissa Shazamin ohjaajaksi ryhtymisestä.[14] Lisäksi ilmoitettiin, että Shazamissa esiintymisen sijaan Dwayne Johnson esiintyisikin Mustan Adamin omassa elokuvassa.[15] Heinäkuussa 2017 raportoitiin, että studio oli alkanut edetä nopeammin projektin kanssa.[16] Dwayne Johnson sanoi, että kun hän vielä oli ollut kiinnitettynä projektiin, luova tiimi oli erilainen kuin silloin, ja oli innoissaan studion päätöksestä jakaa Musta Adam omaan elokuvaansa.[17] Heinäkuun 2017 aikana myös aloitettiin Shazamin (Kapteeni Marvelin) ja muiden hahmojen näyttelijän valinta. Sandberg ilmoitti etsivänsä Billy Batsonille sekä Shazamille erilliset näyttelijät.[18]

Elokuussa 2017 ohjaajaksi kiinnitetty David F. Sandberg kertoi elokuvan olevan seuraavaksi kuvattava DC-elokuva Aquamanin jälkeen.[19] 29. elokuuta elokuvan esituotannon ilmoitettiin alkaneen.[20] Lokakuussa 2017 Zachary Levi valittiin Shazamin näyttelijäksi.[21] Marraskuussa Grace Fulton, joka oli aiemmin näytellyt Sandbergin ohjaamassa elokuvassa Annabelle: Creation, valittiin näyttelemään Mary Bromfieldiä.[22][23] Marraskuun aikana Mark Strong oli neuvotteluissa tohtori Thaddeus Sivanan rooliin.[24] Tammikuussa 2018 paljastettiin Strongin olleen virallisesti valittu rooliin.[25] Asher Angelin paljastettiin näyttelevän Shazamin todellista minää: Billy Batsonia.[26] Joulukuussa Jack Dylan Grazer valittiin näyttelemään Frederick ”Freddy” Freemania, Batsonin parasta ystävää.[27] Saman kuukauden aikana Jovan Armand, Ian Chen ja Faithe Herman valittiin näyttelemään Pedro Peñaa, Eugene Choita ja Darla Dudleya, kun taas Cooper Andrews valittiin näyttelemään Batsonin ja tämän ystävien sijaiskodin isäntää.[28][29][30] 18. tammikuuta 2018 Ron Cephas Jonesin paljastettiin olevan neuvotteluissa Billy Batsonille tämän voimat antaneen tietäjä Shazamin rooliin.[31][32] Myöhemmin saman kuukauden aikana Marta Milans liittyi näyttelijäkaartiin Batsonin sijaiskodin emännän roolissa.[33] Tammikuussa 2018 Lotta Losten paljasti näyttelevänsä elokuvassa.[34]

Kuvaukset alkoivat 29. tammikuuta 2018 Torontossa, Kanadassa.[35][36] Huhtikuussa 2018 Ross Butlerin ilmoitettiin liittyneen näyttelijäkaartiin.[37] Kuvaukset päättyvät 11. toukokuuta 2018.

Jälkituotanto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuussa 2018 paljastettiin, että Djimon Hounsou oli korvannut Cephas Jonesin Shazam-tietäjän näyttelijänä Cephas Jonesin erottua projektista aikataulunsa vuoksi.[38] David F. Sandbergin yhteistyökumppanina aiemminkin toiminut Michel Aller toimii Shazamin leikkaajana.[31] Visuaalisista efekteistä vastaa Technicolorin studio nimeltä Mr. X, joka tunnetaan työstään elokuvien The Shape of Water ja Tron: Perintö parissa.[39]

21. heinäkuuta 2018 Benjamin Wallfischin paljastettiin säveltävän Shazamin musiikki, tehden tästä kolmannen Sandbergin ohjaaman elokuvan, jonka parissa hän on työskennellyt, Lights Outin ja Annabelle: Creationin jälkeen.[40] Wallfisch oli aiemmin mukana tekemässä lisämusiikin Batman v Superman: Dawn of Justiceen, DC Extended Universen toiseen elokuvaan.[41]

Shazam! sai ensiesityksensä Torontossa 15. maaliskuuta 2019.[42] Elokuvateattereihin se ilmestyi 5. huhtikuuta 2019.[43]

Pääartikkeli: Shazam! Fury of the Gods

Huhtikuussa 2019 The Wrap raportoi New Line Cineman kehittävän jatko-osaa elokuvalle, Henry Gayden palatessa käsikirjoittajaksi, David F. Sandberg palatessa ohjaajaksi ja Peter Safranin palatessa tuottajaksi.[44] Elokuussa 2020 pidetyssä DC FanDomessa paljastettiin, että elokuvan jatko-osan nimi on Shazam!: Fury of the Gods.[45] Joulukuussa 2019 New Line Cinema asetti elokuvan ensi-iltapäivämääräksi 1. huhtikuuta 2022.[46] Elokuvan ensi-iltaa siirrettiin myöhemmin useasti koronaviruspandemian vuoksi, ja nykyinen ensi-iltapäivämäärä on 17. maaliskuuta 2023.[47] Lisäksi Helen Mirren, Lucy Liu ja Rachel Zegler näyttelevät Hesperaa, Kalypsoa ja Antheaa, kolmea Atlaksen tytärtä.[48][49][50]

 1. Ohjaaja David F. Sandberg ja tuottaja Peter Safran eivät myöntäneet eikä kieltäneet, että oliko taistelija itse Musta Adam.[2]
 2. Puhuvan toukan on vahvistettu olevan Mister Mind.[3]
 1. a b Shazam! (2019) Box Office Mojo. Viitattu 18.7.2019.
 2. Armitage, Hugh & Chitwood, Adam: 9 Shazam! Easter eggs and references to DC Digital Spy. 6.4.2019. Viitattu 6.12.2019. (englanniksi)
 3. Patches, Matt: Shazam director reveals the voice behind his post-credits scene tease Polygon. 5.4.2019. Arkistoitu . Viitattu 6.6.2020. (englanniksi)
 4. Exclusive: Peter Segal's Shazam Gets a New Title! IESB.net. 23.2.2008. Arkistoitu . Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 5. Seijas, Casey: Shazam! Screenwriter on Film Development: 'It Won't Be Happening' MTV News. 6.1.2009. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 6. Marshall, Rick: Captain Marvel/Shazam Movie Still Alive? Producer Michael Uslan Hints at Film's Future MTV News. 13.1.2009. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 7. McNary, Dave: Bill Birch to write 'Shazam!' reboot Variety. 19.8.2009. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 8. Boucher, Geoff: Captain Marvel Takes Flight But Will He Ever Reach the Big Screen Los Angeles Times. 5.8.2010. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 9. Lesnick, Silas: Interview: Director Peter Segal Steps Into the Ring for Grudge Match ComingSoon.net. 23.12.2013. Arkistoitu 5.7.2014. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 10. Justice League, Fables, 100 Bullets, Metal Men & Shazam Films Revealed scifinow.co.uk. 28.4.2014. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 11. Nikki Finke: What Warner Bros/DC Comics Is Planning At Comic-Con In July nikkifinke.com. 12.6.2014. Arkistoitu 14.6.2014. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 12. McNary, Dave: Dwayne Johnson Says He’ll Play Role in ‘Shazam’ Variety. 19.8. 2014. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 13. Kroll, Justin: Dwayne Johnson to Play Black Adam in New Line’s ‘Shazam,’ Darren Lemke To Script Variety. 3.9.2014. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 14. McNary, Dave: ‘Shazam’: Superhero Movie Eyes ‘Lights Out’ Director Variety. 17.2.2017. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 15. Hood, Cooper: Dwayne Johnson Won’t Be in Shazam, Confirms Geoff Johns Screen Rant. 21.7.2017. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 16. Kit, Borys: 'Shazam!' Is Next DC Movie to Shoot (Exclusive) The Hollywood Reporter. 20.7.2017. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 17. Leane, Rob: The Rock Wishes Shazam Team 'Best of Luck' Screen Rant. 16.12.2017. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 18. Peris, Sebastian: David Sandberg On Moving Right Into 'Shazam' From 'Annabelle: Creation' Heroic Hollywood. 25.8.2017. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 19. Peris, Sebastian: 'Shazam' Director Says Earlier Versions Of The Script Featured Black Adam Heroic Hollywood. 16.8.2017. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 20. Auger, Andrew: Shazam! Has Officially Begun Pre-Production Screen Rant. 29.8.2017. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 21. Kit, Borys: DC's 'Shazam!' to Star Zachary Levi The Hollywood Reporter. 27.10.2017. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 22. Kroll, Justin: Annabelle Creation Actress Grace Fulton Joins Shazam Variety Magazine. 2.11. 2017. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 23. Vassallo, Michael: DC Comic's 'Shazam!' Director Confirms Grace Fulton Is Mary Marvel Heroic Hollywood. 15.12.2017. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 24. Kit, Borys: 'Shazam!': Mark Strong in Talks for Villain Role The Hollywood Reporter. 2.11.2017. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 25. Sky, Rick: Mark Strong spills on Shazam! secrecy ContactMusic.net. 14.1.2018. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 26. Kit, Borys: 'Shazam!' Finds Its Billy Batson with 'Andi Mack' Actor The Hollywood Reporter. 6.11.2017. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 27. N'Duka, Amanda: It Actor Jack Dylan Grazer Joins Shazam Deadline. 6.12.2017. Viitattu 19.1.2018.
 28. N'Duka, Amanda: Ian Chen & Jovan Armand Join Shazam Deadline. December 12, 2017. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 29. Outlaw, Kofi: "DC's 'Shazam' Adds 'This Is Us' Actress Faithe Herman to Cast" Comicbook.com. 21.12.2017.
 30. N'Duka, Amanda: The Walking Dead's Cooper Andrews Joins Shazam Deadline. 19.12.2017. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 31. a b Production Starts on New Line Cinema’s Magical Super Hero Action Adventure "Shazam!" Business Wire. 5.2.2018. Viitattu 10.7.2018. (englanniksi)
 32. Gonzalez, Umberto: ‘This Is Us’ Star Ron Cephas Jones Circles Wizard Role in DC Superhero Film ‘SHAZAM!’ (Exclusive) The Wrap. 18.1.2018. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 33. Ramos, Dino-Ray: 'Shazam!': Marta Milans Joins Zachary Levi In New Line Superhero Pic Deadline. 22.1.2018. Viitattu 1.2.2018. (englanniksi)
 34. Losten, Lotta: Yes! I have a role in Shazam! I can finally say that! No! I can’t say anything else yet! But here I am with the director on set. He’s a great guy, I know him. (I love him! We’re married! I’m bragging!) twitter.com. 31.1.2018. Viitattu 1.2.2018. (englanniksi)
 35. Mitchell, Bea: Superhero movie Shazam! to start filming in early 2018 Digital Spy. 19.9.2017. Viitattu 19.1.2018. (englanniksi)
 36. David F. Sandberg on Instagram: Let’s go!⚡️ Instagram. Viitattu 31.1.2018.
 37. Kroll, Justin: ’13 Reasons Why’ Actor Ross Butler Joins DC’s ‘Shazam!’ Variety. 23.4.2018. Viitattu 15.7.2018. (englanniksi)
 38. Hibberd, James: DC's Shazam! casts Guardians actor Djimon Hounsou as the Wizard Entertainment Weekly. 10.7.2018. Arkistoitu 10.7.2018. Viitattu 10.7.2018. (englanniksi)
 39. MR. X Bangalore, India is open for business! VFX Online. 9.2.2018. Viitattu 10.7.2018. (englanniksi)
 40. [Benjamin Wallfisch to Score David F. Sandberg’s ‘Shazam!’ http://filmmusicreporter.com/2018/07/21/benjamin-wallfisch-to-score-david-f-sandbergs-shazam/] Film Music Reporter. Viitattu 4.10.2018. (englanniksi)
 41. 'BATMAN V SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE' - ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK RELEASE Benjaminwallfisch.com. Viitattu 4.10.2018. (englanniksi)
 42. 'Shazam' Toronto Premiere Entertainment Tonight Canada. 15.3.2019. Arkistoitu 25.3.2019. Viitattu 28.3.2019. (englanniksi)
 43. McNary, Dave: DC’s ‘Shazam!’ Gets 2019 Release Date Variety. 12.1.2018. Arkistoitu . Viitattu 28.3.2019. (englanniksi)
 44. Gonzalez, Umberto: ‘Shazam!’ Writer Henry Gayden Will Return to Write Sequel (Exclusive) The Wrap. 8.4.2019. Viitattu 14.12.2019. (englanniksi)
 45. Ramos, Dino-Ray: ‘Shazam!’: Zachary Levi And Cast Reveal Title Of Sequel, Remain Tight-Lipped On Details – DC FanDome Deadline. 22.8.2020. Arkistoitu 23.8.2020. Viitattu 23.8.2020. (englanniksi)
 46. McClintock, Pamela & Kit, Borys: 'Shazam!' Sequel Lands April 2022 Release The Hollywood Reporter. 12.12.2019. Viitattu 12.12.2019. (englanniksi)
 47. D'Alessandro, Anthony: 'Aquaman 2' Heads To Christmas 2023, 'Shazam: Fury Of The Gods' Goes To March; HBO Max Pics 'House Party' & 'Evil Dead Rise' Going Theatrical – Warner Bros. Release Date Changes Deadline Hollywood. 24.8.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.10.2022. (englanniksi)
 48. Jackson, Angelique: Rachel Zegler Joins Cast of 'Shazam: Fury of the Gods' Variety. 25.2.2021. Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 49. 'Shazam!' Sequel Enlists Helen Mirren as Villain The Hollywood Reporter. Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)
 50. Kit, Borys: Lucy Liu Joins Helen Mirren in 'Shazam!' Sequel The Hollywood Reporter. 12.4.2021. Viitattu 27.5.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Shazam! Internet Movie Databasessa (englanniksi)