Leijamies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Leijamies (eng. Kite Man) oikealta nimeltään Charles "Chuck" Brown on superroisto, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Häntä kuvataan yleisesti Batmanin vihollisena, joka käyttää leijapohjaisia ​​aseita rikosten tekemiseen. Hänen nimensä on kunnianosoitus Tenavat-päähenkilölle Charlie Brownille. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Batman #133 tarinassa elokuussa 1960 ja hänet loivat Bill Finger ja Dick Sprang[1]. Hahmoa on pidetty yleisesti vitsinä muihin superpahiksiin verrattuna hänen erikoisvoimien puutteensa, hämärän persoonallisuuden ja hauraan keskeisen konseptin vuoksi, joka uskoo hänen identiteettiinsä superrikollisena. Tämän jälkeen häntä käytettiin ensisijaisesti sivuhahmona, kunnes Tom King ja Ivan Reis esittelivät hänet Batman-juoksussaan DC Rebirth -aikakaudella[2].

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Charles "Chuck" Brown on mies, joka aseistautui leija-aseilla tehdäkseen pahoja tekoja. Hän lentää itseensä kiinnitetyllä isolla leijalla tai leijakoneessa. Hän käyttää myös erilaisia ​​erikoisleijoja voittaakseen vihollisensa ja tehdäkseen rikoksia.

Ensimmäisellä esiintymisellään tarinassa Batman #133, hän ensin pudottaa kyynelkaasua leijastaan varastaakseen arvokkaan rubiinin ja vapauttaa sitten gangsteri Big Bill Collinsin, melkein tappaen Robinin matkan varrella ja vangiten Batmanin. Jätettyään gangsterit vartioimaan Batmanin huonetta, palattuaan Leijamies kukistuu, kun Robin palaa, vapauttaa Batmanin ja he käyttävät tämän omia upeita leija-aseita häntä vastaan ​​jättäen hänen käyttämänsä Leijalentokoneen palkintona Lepakkoluolan seinälle[3].

Myöhemmin kirjailija Len Wein toi hänet takaisin tarinassa Batman #315 syyskuussa 1979 tarinaan palkkahallinnon ryöstöistä. Tällä kertaa hän ilmestyi visiirillä silmiensä päällä, mitä hänellä ei ollut alkuperäisessä tarinassa. Petettyään joitain palkatuista seurueistaan ​​Batman voitti hänet uudelleen lentämällä omaa lepakon muotoista leijaansa[4]. Myöhemmin Haukkamies, Haukkatyttö ja Zatanna kohtaavat hänet jälleen tarinassa Hawkman (vol. 2) #4 marraskuussa 1986. Hänen oikea nimensä paljastetaan, samoin kuin hänen lapsuuden kiehtovuus leijoihin. Leijamiehen kohteena oli kultainen kotka nimellä tunnettu aarre, mutta kolme sankaria estivät hänen suunnitelmansa. Törmäyksessä puuhun Kite-Man huusi: "Rotat!". Tämä on viittaus Tenavat sarjakuvan kohtaukseen, jossa Jaska Jokusen lennättämät leijat joutuvat leijoja syövän puun uhreiksi[5].

Leijamies on yksi monista rikollisista, joka käyttää hyväkseen fiktiivisen Zandian maan superroistoystävällistä ilmapiiriä. Hän päätyy liittymään sen urheilujoukkueeseen ja osallistuu myöhemmin taisteluun hyökkäävää supersankarijoukkoa vastaan[6][7].

Infinite Crisisissä Jokeri kertoo, että Deathstroke heitti Leijamiehen alas Wayne Towerista ilman leijaansa, kun hän kieltäytyi liittymästä uuteen Superrikollisten Salaiseen Yhteisöön[8]. Brown kuitenkin selviytyy putoamisestaan ​​ja saavuttaa jonkin verran alhaisen sijoituksen kriisin jälkeisessä Gotham Cityn alamaailmassa viikoittaisen sarjan 52 sivuilla. Hänet vangitaan viemärikuninkaan, Dawsonin, Lamellen, The Squidin ja Miragen rinnalla. Kuten muutkin vangit, Bruno Mannheim tappaa ja syö Leijamiehen tämän kieltäydyttyä olemasta hänen puolellaan[9].

Leijamies esiintyy uudelleen DC Rebirth -universumissa. Tätä versiota kutsutaan nimellä Charles, Chuck ja Charlie Brown. Hän näyttää olevan onnellisempi ja laulaa jatkuvasti iskulausetta "Kite Man, hell yeah!", joka viittaa hänen poikansa Charles Brown Jr.:n reaktioon ensimmäisellä kerralla, kun hän yritti lennättää leijaa. Hän näyttää ensin ryöstävän ylellisissä juhlissa, ennen kuin Gotham Girl tyrmäsi hänet nopeasti. Sitten hänet nähdään Arkhamin mielisairaalan vankiselissä, kun Batman kävelee käytävillä katsomassa rikollisia[10][11].

Jossain vaiheessa hän pakenee, sillä hän on myöhemmin yksi niistä monista konnista, jotka Batman ja Kissanainen kukistivat sen jälkeen, kun hän otti hänet mukaansa keskimääräisenä iltana työssään Gotham Cityssä. Leijamies myi myöhemmin leijan panttilainaamoon, josta Headhunter osti sen käyttääkseen sitä Swamp Thingin isän tappamiseen. Batman ja Swamp Thing kuulustelivat Kite Mania myöhemmin[12][13].

Batmanin uran alkuvuosiin sijoittuvassa tarinassa paljastetaan, että Leijamies opiskeli tuulta koulussa. Hän oli entinen poliisi ja eronnut isä, hänestä tuli alkoholisti ja hän aloitti rikollisen elämän. Jokeri palkkasi hänet lopulta suunnittelemaan Jokermobilen. Vitsien ja arvoitusten sodan aikana Batman kohtaa hänet ja käskee häntä hankkimaan Jokerin puhelinnumeron ja myöhemmin tapaamaan hänet. Pian tämän jälkeen Arvuuttaja sieppaa Charlesin haluten tietää hänen tulevasta tapaamisestaan ​​Jokerin kanssa. Vapautumisen jälkeen hänet kidnapataan jälleen, tällä kertaa Jokerin toimesta, joka kertoo hänelle kohtaamisestaan ​​Batmanin ja Arvuuttajan kanssa. Sitten Jokeri pakottaa hänet toimimaan itsemurhapommittajana tappaakseen Batmanin, mutta tajuaa, että pommi on väärennös. Charles Brown Jr., hänen poikansa, myrkytetään Arvuuttajan toimesta ja kuolee myöhemmin. Charles Brown haluaa kostaa Arvuuttajalle ja luo Leijamiehen persoonan liittyäkseen Jokerin puolelle[14].

Kun Batman liittyy Arvuuttajan puolelle sodassa, hän ryhtyy kukistamaan kaikki Jokerin puolella olevat roistot jättäen Leijamiehen viimeiseksi. Kun Leijamies vangitaan, hän kertoo Batmanille ja Arvuuttajalle Jokerin viimeisestä salaisesta piilopaikasta rakennuksessa ja tarjoaa heille ja kaikille Arvuuttajan puolella oleville konnille leijoja, jotta he voivat soluttautua sinne. Sisään murtautuessaan Arvuuttaja ja hänen roistonsa kääntyvät Batmania vastaan, joka käskee Kite Mania aktivoimaan pakkauksissaan olevat käänteiset laskuvarjot, jolloin roistot joutuvat Alfred Pennyworthin vangiksi Batmanin valmistamaan Lepakkoilmalaivaan. Räjähdyksen jälkeen Arvuuttaja paljastaa, että Leijamiehen luominen ja hänen oma tappionsa Leijamiehen käsissä olivat osa epäonnistunutta suunnitelmaa ratkaista Jokerin masennus ja saada hänet nauramaan uudelleen. Sodan päätyttyä Chuck ei kyennyt palauttamaan järkeään ja huomasi olevansa jumissa elämässään pikkurikollisena ja Arkhamin vankina[15][16].

Myöhemmin Banen ja Flashpointin Batmanin epäonnistuneen Gothamin vallankaappauksen jälkeen Charles onnistui uusiutumaan ja toipumaan pahuudesta ja hänestä tuli normaali Gothamin kansalainen.

Flashpoint-maailmaan sijoittuvissa sarjakuvissa paljastetaan, että Leijamies oli yksi Thomas Waynen tappamista rikollisista[17].

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leijamies esiintyy animaatiosarjassa Batman: The Brave and the Bold, ääninäyttelijänä Jeffrey Combs. Tällä versiolla oli lapsena pakkomielle Benjamin Franklinista ja yritti luoda hänen kuuluisan leijakokeilunsa uudelleen. Hän ei kuitenkaan ryhtynyt riittäviin turvatoimiin, ja sitä seurannut sähköisku traumatisoi hänet henkisesti ja pakotti hänet leijakeskeiseen rikolliseen elämään. Jakson "Terror on Dinosaur Island!" takaumassa, hän johti joukkoa varkaita, jotka oli varustettu huipputeknologian purjelentokoneilla, rikosharrastuksessa, kunnes Batman pysäytti hänet, ja hänen entinen kätyrinsä Muovimies todisti häntä vastaan ​​oikeudessa. Jaksossa "Lain pitkä käsi!", Kite Man varastaa näytteen Plastic Manista valmistaakseen theta-sädeaseen, jonka avulla kuka tahansa voi kopioida Plastic Manin voimia tai kivettää jonkun, jolla on elastisia voimia. Leijamies saa myös kuminaulan ja venytysvoimia teetasäteen altistumisesta ennen kuin hän taistelee Batmania ja Plastic Mania vastaan, kunnes hän ja Rubberneck sotkeutuvat yhteen ja theta-sädease muuttaa heidät kiveksi. Lisäksi nimetön, sankarillinen, vaihtoehtoinen universumiversio Kite Manista esiintyy sanomattomassa cameo-roolissa jaksossa "Deep Cover for Batman!".
  • Leijamies esiintyy merkittävänä sivuhahmona Harley Quinn animaatiosarjan kahdella ensimmäisellä kaudella, joissa häntä ääninäyttelee Matt Oberg. Tämä versio on tylsä, mutta yleensä hyvää tarkoittava rikollinen, joka tunnetaan tunnuslauseestaan ​​"Kite Man, hell yeah!" ja yrittäessään poimia naisia. Lisäksi hän on metainhimillisten vanhempien Darryl ja Wendy Brownin poika, jotka ovat pettyneitä poikaansa, koska hänellä ei ole heidän kaltaisia ​​voimia. Kahden ensimmäisen kauden aikana hän toimii Myrkkymuratin rakkauskohteena, kunnes hän eroaa hänestä tajuttuaan, että Ivy ei todellakaan vastaa hänen tunteisiinsa. Kolmannesta kaudesta lähtien hän on alkanut seurustella Golden Gliderin kanssa. Leijamies tulee esiintymään pääroolissa spin-off sarjassa Kite Man: Hell Yeah!, joka keskittyy hahmoon itseensä[18].
  • Leijamies esiintyy cameo-roolissa DC Super Hero Girls sarjan jaksossa "#LeagueOfShadows".
  • Leijamies esiintyy pienessä roolissa animaatioelokuvassa The Lego Batman Movie.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Greenberger, Robert (2008). The Essential Batman Encyclopedia. Del Rey. p. 216
  2. "How Batman's villain, Kite Man, went from a joke to a tragic figure"
  3. Batman #133 (Elokuu 1960)
  4. Batman #315 (Syyskuu 1979)
  5. Hawkman (vol. 2) #4 (Marraskuu 1986)
  6. Young Justice #50 (Joulukuu 2002)
  7. Eury, Michael; Kronenberg, Michael (2009). The Batcave Companion. TwoMorrows Publishing. p. 220
  8. Infinite Crisis #3 (Helmikuu 2006)
  9. 52 Week Twenty-Five (Lokakuu 2006)
  10. Batman (vol. 3) #6
  11. Batman (vol. 3) #9
  12. Batman (vol. 3) #14
  13. Batman (vol. 3) #23
  14. Batman (vol. 3) #27 (Syyskuu 2017)
  15. Batman (vol. 3) #31
  16. Batman (vol. 3) #32
  17. Batman (vol. 3) #84. DC Comics
  18. "Harley Quinn Spin-Off Series in the Works at HBO Max [SXSW"]