Nel blu dipinto di blu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nel blu dipinto di blu
Kappaleen tiedot
Esittäjä(t) Domenico Modugno
Säveltäjä Domenico Modugno
Sanoittaja Domenico Modugno, Franco Migliacci
Euroviisutiedot
Vuosi 1958
Maa Italia
Kieli Italia
Sijoitus 3.
Pisteet 13

Nel blu dipinto di blu, joka tunnetaan nykyisin paremmin nimellä Volare, on Domenico Modugnon säveltämä kappale, jonka sanoituksen Modugno teki yhdessä Franco Migliaccin kanssa. Se voitti vuonna 1958 San Remon musiikkifestivaalit, jossa sen esittivät Modugno ja Johnny Dorelli.[1][2] Kappale edusti Italiaa myös saman vuoden Eurovision laulukilpailussa, jossa Modugno esitti sen italiaksi ja se sijoittui kilpailussa kolmanneksi. Kappale esitettiin viisuissa ensimmäisenä.

Vaikka kappale sijoittuikin kilpailussa vasta kolmanneksi, se nimettiin uudelleen kilpailujen jälkeen Volareksi ja siitä tuli ensimmäinen kansainvälinen euroviisuhitti. Kappale nousi listoille ympäri Euroopan ja kappale nousi jopa listaykköseksi Yhdysvalloissa, missä se on nykyisinkin kaikkien aikojen suosituin euroviisukappale.[3] Kymmenet eri artistit ovat laulaneet kappaleesta oman version, mukaan lukien Dean Martin, Louis Armstrong, Frank Sinatra ja Petula Clark.

Volare oli yksi neljästätoista kappaleesta joka valittiin vuonna 2005 Eurovision viisikymmenvuotista taivalta juhlistavaan Congratulations-tapahtumaan ehdokkaaksi kaikkien aikojen euroviisuksi ja se sijoittui siinä toiseksi. Suomeksi kappaleen on levyttänyt muun muassa Olavi Virta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tutte le canzoni premiate al Festival La Repubblica. Viitattu 1.5.2015. (italiaksi)
  2. Silenzi, Andrea: [http://www.repubblica.it/online/musica/sanremo/decennali/decennali.html 1958, con Domenico Modugno Sanremo comincia a Volare] 21.2.1998. La Repubblica. Viitattu 1.5.2015. (italiaksi)
  3. O'Connor, John Kennedy: Euroviisut:Virallinen historia, s. 12-15. Gummerus, 2005. ISBN 978-951-20-7007-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]