Nel blu dipinto di blu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nel blu dipinto di blu
Kapellimestari Alberto Semprini ja laulaja Domenico Modugno Eurovision laulukilpailussa 1958.
Kapellimestari Alberto Semprini ja laulaja Domenico Modugno Eurovision laulukilpailussa 1958.
Kappaleen tiedot
Esittäjä(t) Domenico Modugno
Säveltäjä(t) Domenico Modugno
Sanoittaja(t) Domenico Modugno, Franco Migliacci
Euroviisutiedot
Vuosi 1958
Maa Italia
Kieli italia
Sijoitus 3.
Pisteet 13

Nel blu dipinto di blu”, joka tunnetaan nykyisin paremmin nimellä ”Volare”, on Domenico Modugnon säveltämä kappale, jonka sanoituksen Modugno teki yhdessä Franco Migliaccin kanssa. Se voitti vuonna 1958 San Remon musiikkifestivaalit, jossa sen esittivät Modugno ja Johnny Dorelli.[1][2] Kappale edusti Italiaa saman vuoden Eurovision laulukilpailussa, jossa Modugno esitti sen italiaksi ja sijoittui kolmanneksi.

Vaikka kappale sijoittui euroviisuissa vasta kolmanneksi, se nimettiin uudelleen kilpailujen jälkeen ”Volareksi”, ja siitä tuli ensimmäinen kansainvälinen euroviisuhitti. Se nousi listoille ympäri Euroopan ja peräti listaykköseksi Yhdysvalloissa, missä se on nykyisinkin kaikkien aikojen suosituin euroviisukappale.[3] Kymmenet artistit ovat laulaneet kappaleesta oman versionsa, mukaan lukien Dean Martin, Louis Armstrong, Frank Sinatra ja Petula Clark. Suomeksi kappaleen on levyttänyt muun muassa Olavi Virta.

”Volare” oli yksi 14 kappaleesta, jotka valittiin ehdolle ”kaikkien aikojen euroviisuksi” vuonna 2005 Eurovision 50-vuotista taivalta juhlistaneeseen Congratulations-tapahtumaan. Se sijoittui toiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tutte le canzoni premiate al Festival La Repubblica. Viitattu 1.5.2015. (italiaksi)
  2. Silenzi, Andrea: 1958, con Domenico Modugno Sanremo comincia a Volare 21.2.1998. La Repubblica. Viitattu 1.5.2015. (italiaksi)
  3. O’Connor, John Kennedy: Euroviisut: Virallinen historia, s. 12–15. Gummerus, 2005. ISBN 978-951-20-7007-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]