Christopher Nolan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Christopher Nolan
Christopher Nolan vuonna 2018.
Christopher Nolan vuonna 2018.
Henkilötiedot
Syntynyt30. heinäkuuta 1970 (ikä 52)
Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja
Puoliso Emma Thomas
Ohjaaja
Aktiivisena 1998–
Tunnetuimmat ohjaukset
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Christopher Edward Nolan (s. 30. heinäkuuta 1970 Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta) on Hollywoodissa vaikuttava brittiläinen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja.[1]

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nolan opiskeli englanninkielistä kirjallisuutta University College London -yliopistossa ja teki vapaa-ajallaan lyhytelokuvia yliopistosta lainaamallaan 16 millimetrin filmikameralla. Hän oli jo uransa alussa erityisen kiinnostunut rinnakkaisten aikatasojen kuvauksesta. Nolanin ensimmäinen pitkä elokuva Following (1998) sai useita palkintoja ja palkintoehdokkuuksia.[2]

Nolanin toinen täyspitkä ohjaustyö Memento (2000) keräsi 39 miljoonan dollarin lipputulot, vaikka tuotantokustannuksia kertyi vain viisi miljoonaa dollarialähde?. Elokuva toi Nolanille Oscar-ehdokkuuden käsikirjoituksesta yhdessä veljensä Jonathan Nolanin kanssa.

Menestys oli myös norjalaisen Insomnian Hollywood-versio vuonna 2002. Nolanin Insomnia keräsi yli 110 miljoonan dollarin lipputulot, mutta jäi ilman Oscar-ehdokkuuksia. Tämän jälkeen Nolanille avautui tie ison budjetin elokuviin, ja hän ohjasi uuden Batman-elokuvan. Batman Begins sai ensi-iltansa vuonna 2005. Elokuvan lipputulot kohosivat yli 370 miljoonaan dollariinlähde?, ja elokuva sai Oscar-ehdokkuuden kuvauksestaan. Nolanin seuraava ohjaustyö oli The Prestige vuonna 2006.

Batman Beginsin jatko-osa Yön ritari sai ensi-iltansa heinäkuussa 2008. Elokuva oli saanut ennen ilmestymistään huomiota, kun elokuvassa Jokeria näytellyt Heath Ledger, Nolanin ystävä, kuoli lääkkeiden tahattomaan yliannostukseenlähde? vuonna 2008. Elokuvasta kasvoi menestys, ja se keräsi maailmanlaajuisesti yli miljardi dollarialähde? ja sai kahdeksan Oscar-ehdokkuutta, joista elokuva voitti kaksi. Yön ritarista tuli Nolanin siihenastisen uran menestynein elokuva.

Vuonna 2010 ensi-iltansa sai Inception, elokuva, jota Nolan oli työstänyt jo kymmenen vuoden ajanlähde?. Vuonna 2012 ensi-iltansa sai Nolanin ohjaaman Batman-trilogian päätösosa Yön ritarin paluu.

Vuonna 2017 ensi-iltansa sai Nolanin ohjaama, käsikirjoittama ja tuottama sotadraama Dunkirk. Elokuva sijoittuu toiseen maailmansotaan ja kertoo Dunkerquen evakuoinnista. Elokuva tuotti yli 525 miljoonaa dollaria ja se sai kahdeksan Oscar-ehdokkuutta vuoden 2018 gaalassa.

Nolan käyttää mielellään samoja näyttelijöitä elokuvissaan. Muun muassa Christian Bale, Michael Caine, Tom Hardy, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt ja Cillian Murphy ovat esiintyneet useassa Nolanin ohjaamassa elokuvassa. Nolanin elokuviin musiikkia ovat säveltäneet pääasiassa Hans Zimmer ja David Julyan.

Tunnustuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2016 kolme Nolanin elokuvaa – Inception, Memento ja Yön ritari – äänestettiin BBC:n kyselyssä tämän vuosisadan 100 parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[3]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Christopher Nolan Biography. A&E Television Networks. Viitattu 25.3.2016.
  2. Jason Buchanan: Christopher Nolan Biography AllMovie. Viitattu 4.1.2023.
  3. The 21st Century’s 100 Greatest Films, BBC Culture 24.8.2016.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aitio, Tommi: ”Totuus ja sepite: Christopher Nolan ja amerikkalaisen rikoselokuvan perintö.” Filmihullu 1/2004.
  • Nathan, Ian: Christopher Nolan: The Iconic Filmmaker and His Work. London: White Lion, 2022. ISBN 978-0-7112-7712-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]