Interstellar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Interstellar
Interstellar.jpg
Ohjaaja Christopher Nolan
Käsikirjoittaja Jonathan Nolan
Christopher Nolan
Tuottaja Lynda Obst
Christopher Nolan
Emma Thomas
Säveltäjä Hans Zimmer
Kuvaaja Hoyte van Hoytema
Leikkaaja Lee Smith
Pääosat Matthew McConaughey
Anne Hathaway
Jessica Chastain
Bill Irwin
Ellen Burstyn
Michael Caine
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Warner Bros.
Ensi-ilta 7. marraskuuta 2014
Kesto 169 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 165 000 000 dollaria
Tuotto 663 239 000 dollaria
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

Interstellar on vuonna 2014 ensi-iltansa saanut Christopher Nolanin ohjaama, käsikirjoittama ja tuottama tieteiselokuva. Se kertoo maapallosta, joka on vähitellen muuttumassa elinkelvottomaksi. Ryhmä avaruusmatkaajia lähetetään Saturnuksen lähellä olevan madonreiän läpi toiseen galaksiin, jotta he löytäisivät ihmiskunnalle uuden kodin. Elokuvassa näyttelevät muun muassa Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Bill Irwin, Ellen Burstyn ja Michael Caine.

Elokuvan kuvaukset alkoivat Albertassa, Kanadassa 6. elokuuta 2013.[1] Elokuvan ensi-ilta oli Yhdysvalloissa ja Suomessa 7. marraskuuta 2014.

Interstellar sai viisi Oscar-ehdokkuutta parhaasta musiikista, lavastuksesta, äänityksestä, äänitehosteista ja erikoistehosteista.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000-vuosisadan puolivälissä koko sivilisaatio on uhattuna nälänhädän vuoksi, kun jatkuvat pölymyrskyt ja homesairaudet tuhoavat satoja. Eläköityneellä insinööri ja Nasa-lentäjä Joseph Cooperilla on maatila appiukkonsa Donaldin, poikansa Tomin ja tyttärensä Murphin kanssa. Totuuden jälkeisessä dystopiayhteiskunnassa Murphin opettaja kehottaa Cooperia kertomaan tyttärelleen, että Apollo-lennot olivat pelkkää propagandaa; Cooper kuitenkin päätyy rohkaisemaan tytärtään tekemään tiedettä tarkkailemalla ja tutkimalla kaikkea näkemäänsä. Murph epäilee huoneestaan löytämiään pölyvanoja haamun jättämiksi, mutta Cooper havaitsee painovoimavaihtelujen aiheuttamien vanojen olevan koordinaatteja.

Koordinaatit johdattavat Cooperin ja salaa kyytiin nousseen Murphin Nasan salaiseen laitokseen, jota johtaa Cooperin entinen esimies professori John Brand. Hän kertoo Cooperille, että Saturnuksen läheltä on 48 vuotta aiemmin löydetty madonreikä, jonka toisessa päässä on kaukainen galaksi. Galaksin keskuksessa olevaa, Gargantuaksi nimettyä mustaa aukkoa kiertää kaksitoista planeettaa, joista jokaiselle aiemmin matkaan lähetetyistä vapaaehtoisista astronauteista kolme – Miller, Edmunds ja Mann – ovat ilmoittaneet planeettansa olevan elinkelpoisia. Brand kertoo kahdesta vaihtoehtoisesta suunnitelmasta ihmiskunnan tulevaisuudelle: ensisijaisesti painovoimapropulsiota hyödyntäen totaalinen Maan hylkääminen ja ihmiskunnan siirto toiseen galaksiin tai toissijaisesti laukaista Endurance-niminen avaruusalus, joka on lastattu 5 000 jäädytetyllä keinotekoisella alkiolla. Ensimmäinen vaihtoehto edellyttää suhteellisuusteorian syvällistä ymmärtämistä, minkä Brand lupaa saada valmiiksi ennen Cooperin paluuta. Cooper värvätään aluksen miehistöön. Murph kieltäytyy hyvästelemästä isäänsä, joka jättää toisen rannekellonsa Murphin huoneeseen, jotta he voisivat vertailla heidän välistä suhteellista aikaeroa Cooperin palattua.

Aluksen miehistöön kuuluvat tiedemiehet Romilly, Doyle ja John Brandin tytär Amelia Brand sekä robotit TARS ja CASE. Madonreiän läpi matkattuaan retkikunta suuntaa kolmesta potentiaalisesta planeetasta lähimpänä sijaitsevalle Millerin planeetalle, joka paljastuu valtameriplaneetaksi. Retkikunta löytää polvenkorkuisesta vedestä Millerin aluksen pirstaleina, ja pian valtava hyökyaalto yllättää heidät. Doyle saa surmansa, ja lisäksi aluksen vettyneet moottorit viivästyttävät lähtöä. Planeetta sijaitsee niin lähellä Gargantuaa, että parin tunnin oleskelu planeetalla vastaa 23 vuotta Endurance-aluksella, jonne jäänyt Romilly on selvästi planeetalta palaavia Cooperia ja Brandia vanhempi.

Aluksen polttoaine riittää vain toiselle jäljellä olevalle planeetalle pääsemiseen. Cooper päättää suunnata Mannin planeetalle, sillä hänen tukikohtansa lähettää yhä radiosignaalia. Matkalla he katsovat Maasta lähetettyjä videoviestejä: maatilaa ylläpitämään jäänyt Tom on mennyt naimisiin ja saanut kaksi lasta, joista ensimmäinen kuoli pölyn aiheuttamaan keuhkosairauteen, Donald on kuollut ja Murphista on tullut avaruusfyysikko. Murph myös kertoo, että hän sai kuulla John Brandin viimeiset sanat tämän kuolinvuoteelta: todellisuudessa ainoa suunnitelma on ollut alkioiden siirto uuteen galaksiin, sillä ensisijaisen vaihtoehdon edellyttämän painovoiman singulariteetin ratkaiseminen edellyttää tietoa mustasta aukosta, mikä ei ole ajan fysiikan tietämyksen mukaan mahdollista.

Mannin planeetalle laskeuduttuaan Endurancen miehistö herättää Mannin syväjäädytyksestä. Hän kertoo, että jäätikkömäisen planeetan alaosista löytyy alueita, joilla ilmakehässä on ammoniakin sijaan happea. Mann päättää vakuuttaa epäuskoisen Cooperin ekskursiolla, mutta repii Cooperin radion irti ja rikkoo tämän kypärän visiirin. Hän paljastaa manipuloineensa dataa houkutellakseen jonkun tulemaan pelastamaan hänet. Samaan aikaan Romilly saa surmansa Mannin asennuttamasta räjähdeansasta. Cooper onnistuu löytämään radionsa lumihangesta, ja Brand lähtee pelastamaan tätä. Yhdessä he lähtevät kohti Endurancea paenneen Mannin perään, joka epäonnistuu yrityksessään telakoitua alukseen. Endurance räjähtää surmaten Mannin. Cooper päättää yrittää telakoitua hallitsemattomaan pyörimisliikkeeseen ja kohti planeettaa syöksyvään Endurancen jäännöksiin, lopulta siinä onnistuen.

Vähäisen polttoainemäärän vuoksi he käyttävät Gargantuaa painovoimalinkona kohti viimeistä jäljellä olevaa, Edmundsin planeettaa, mutta mustan aukon läheisyyden vuoksi he menettävät jälleen 51 vuotta. Cooper ja TARS tiputetaan omissa kapseleissaan Gargantuan ytimeen, josta he löytävät itsensä äärettömän tesseraktin sisältä. He ymmärtävät rakennelman olevan kaukaisen tulevaisuuden ihmisten luoma. Cooper rullaa ajassa taakse päin, jolloin hän näkee lapsuuden Murphin huoneen kirjahyllyn läpi ja havaitsee voivansa vaikuttaa rajallisesti huoneen painovoimaan. Cooper rullaa ajassa eteenpäin löytäen aikuisen Murphin tutkimassa omaa huonettaan. Cooper lähettää TARS:n tapahtumahorisontin sisäpuolelta keräämän datan morsettamalla huoneeseen jättämänsä kellon sekuntiviisarilla.

Tesserakti romahtaa. Myöhemmin Cooper herää Saturnusta kiertävällä avaruusaluksella. Hän löytää vanhuuteen kuolemaisillaan olevan tyttärensä. Murph oli onnistunut Cooperin lähettämien tietojen avulla täydentämään loppuun Brandin laskelmat ja ratkaisemaan painovoimapropulsioteorian. Tämän ansiosta tähtien välisen matkustamisen hallitseva ihmiskunta voitiin evakuoida tuhoutuvalta planeetalta. Murph muistuttaa Cooperia, että Amelia on yksin CASE:n kanssa Edmundsin planeetalla. Cooper ja TARS lähtevät kohti Edmundsin planeettaa, jossa ilman avaruuspukua kävelevä Amelia valmistautuu uuden siirtokunnan perustamiseen.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Matthew McConaughey  … Cooper  
 Anne Hathaway  … tohtori Amelia Brand  
 Wes Bentley  … Doyle  
 Jessica Chastain  … Murph  
 Matt Damon  … tohtori Mann  
 Michael Caine  … professori Brand  
 Casey Affleck  … Tom  
 Topher Grace  … Getty  
 Ellen Burstyn  … Murph vanhana  
 William Devane  … Williams  
 John Lithgow  … Donald  
 Bill Irwin  … TARS (ääni)  
 Josh Stewart  … CASE (ääni)  
 Timothée Chalamet  … nuori Tom  
 David Gyasi  … Romilly  
 Mackenzie Foy  … nuori Murph  
 David Oyelowo  … rehtori  
 Collette Wolfe  … neiti Hanley  
 Leah Cairns  … Lois  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Episodi
Jussi Huhtala
5/5 tähteä [2]
Filmgoer
Aleksi Salonen
5/5 tähteä [3]
Helsingin Sanomat
Pertti Avola
3/5 tähteä [4]
Iltalehti
Tuomas Riskala
5/5 tähteä [5]
Ilta-Sanomat
Tarmo Poussu
4/5 tähteä [6]
V2
Jari Tapani Peltonen
4/5 tähteä [7]

Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 178 arvostelun perusteella laskettuna kriitikoiden arvosteluista 71 prosenttia oli positiivisia.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Siegel, Tatiana: Legendary Scores Christopher Nolan's 'Interstellar' in Warner Bros. Divorce (Exclusive) The Hollywood Reporter. 14.8.2013. Viitattu 30.8.2013.
  2. Huhtala, Jussi: Interstellar Episodi. 6.11.2014. Viitattu 7.11.2014.
  3. Salonen, Aleksi: Interstellar Filmgoer. 6.11.2014. Viitattu 7.11.2014.
  4. Avola, Pertti: Interstellar yhdistelee scifiä, suhteellisuusteoriaa ja romanttista höpöä Helsingin Sanomat. 6.11.2014. Viitattu 7.11.2014.
  5. Riskala, Tuomas: Tähtiin koodattu tulevaisuus Iltalehti. 6.11.2014. Viitattu 7.11.2014.
  6. Poussu, Tarmo: Interstellar - lue IS:n arvio elokuvasta Ilta-Sanomat. 6.11.2014. Viitattu 7.11.2014.
  7. Peltonen, Jari Tapani: Interstellar V2.fi. 6.11.2014. Viitattu 7.11.2014.
  8. Interstellar Rotten Tomatoes. Viitattu 31.10.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Interstellar_(film)