Casey Affleck

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Casey Affleck
Casey Affleck vuonna 2016.
Casey Affleck vuonna 2016.
Syntymäaika 12. elokuuta 1975 (ikä 41)
Syntymäpaikka Falmouth, Massachusetts, Yhdysvallat
Aktiivisena 1988–
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit Manchester by the Sea
Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta
Gone Baby Gone
Will Hunting
Puoliso Summer Phoenix (2006–2016)
Lapset 2
Aiheesta muualla
IMDb
Palkinnot

Parhaan miespääosan Oscar
2016 Manchester by the Sea

Ehdokkuudet

Parhaan miessivuosan Oscar
2007 Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta

Caleb Casey McGuire Affleck-Boldt (s. 12. elokuuta 1975 Falmouth, Massachusetts) on yhdysvaltalainen Oscar-palkittu elokuvanäyttelijä, -ohjaaja ja -tuottaja. Hän nousi julkisuuteen esiintymällä Gus Van Santin elokuvissa Hinnalla millä hyvänsä (1995), Will Hunting (1997) ja Gerry (2002). Hän näytteli myös Ocean’s Elevenistä alkaneen elokuvatrilogian kaikissa kolmessa osassa vuosina 2001–2007.

Vuonna 2007 Affleck sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa elokuvasta Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta. Samana vuonna Affleck näytteli pääroolia rikostrillerissä Gone Baby Gone. Vuonna 2010 hän ohjasi elokuvan I'm Still Here, jonka pääosassa näytteli hänen lankonsa Joaquin Phoenix.

Vuonna 2016 Affleck näytteli draamaelokuvassa Manchester by the Sea, josta hänet palkittiin parhaan miespääosan Oscarilla, Golden Globella ja Baftalla.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Affleckin vanhemmat ovat Christopher Anne ”Chris” (o.s. Boldt) ja Timothy Byers Affleck. Isä oli kotoisin Rhode Islandilta ja äiti taas oli asunut New Yorkin Upper East Sidella äitinsä ja isäpuolensa kasvattamana. Chris työskenteli alakoulunopettajana ja Timothy oli ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä Theater Company of Bostonissa. Affleckin ollessa pieni hänen vanhempansa erosivat hänen isänsä alkoholismin takia. Casey on kolme vuotta veljeään Ben Affleckia nuorempi. Veljekset ovat näyttelijä Matt Damonin lapsuudenystäviä. Casey omisti lapsena paljon lemmikkejä, joihin kuului kissoja, käärmeitä, marsuja ja kilpikonnia. Affleck asui nuorena jonkin aikaa Meksikossa, ja hän osaa espanjaa, jota on hyödyntänyt myöhemmin elokuvarooleissaan.

Affleck opiskeli George Washington Universityssa politiikkaa ja siirtyi myöhemmin Columbia-yliopistoon, jossa hänen pääaineitaan olivat fysiikka, astronomia ja länsimainen filosofia, mutta hän ei koskaan valmistunut. Hän oli jo opiskeluaikoinaan työskennellyt silloin tällöin televisiossa.

Elokuvaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Hinnalla millä hyvänsä teki Affleckista tunnetun. Hänen vastanäyttelijänään oli Nicole Kidman. Matt Damonin ja Ben Affleckin käsikirjoitus-Oscarilla palkitussa Will Huntingissa (1997) hän esitti nerokkaan nimihenkilön hoopoa bailukaveria. Casey Affleck on näytellyt useissa elokuvissa veljensä kanssa ja myös hänen ohjauksessaan.

Affleckin kolme seuraavaa elokuvaa Will Huntingin jälkeen eivät olleet menestyksiä, mutta Robert Fordin rooli elokuvassa Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta sen sijaan toi hänelle useita palkintoehdokkuuksia (mm. Oscar, Golden Globe, SAG).

2010-luvulla Affleck on näytellyt muun muassa elokuvissa Tappaja sisälläni (2010), Interstellar (2014) ja Manchester By the Sea (2016).

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Casey Affleck on naimisissa näyttelijä Summer Phoenixin kanssa, jonka kanssa hän avioitui kuuden vuoden seurustelun jälkeen vuonna 2006. Heillä on kaksi lasta, pojat Indiana August (s. 31. toukokuuta 2004 Amsterdamissa, Hollannissa) Atticus (s. 12. tammikuuta 2008).

Affleck on näyttelijä Joaquin Phoenixin lanko. He tutustuivat toisiinsa jo vuonna 1995 Hinnalla millä hyvänsä -elokuvan kuvauksissa. Affleck on vegaani ja tukee aktiivisesti eläinjärjestö PETAa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]