Casey Affleck

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Casey Affleck vuonna 2006.

Caleb Casey McGuire Affleck-Boldt (s. 12. elokuuta 1975 Falmouth, Massachusetts) on yhdysvaltalainen elokuvanäyttelijä, -ohjaaja ja -tuottaja. Hän nousi julkisuuteen esiintymällä Gus Van Santin elokuvissa Hinnalla millä hyvänsä, Will Hunting ja Gerry. Hän näytteli myös Ocean’s Elevenistä alkaneen elokuvatrilogian kaikissa kolmessa osassa vuosina 2001–2007.

Vuonna 2007 Affleck sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa elokuvasta Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta. Toisen ehdokkuuden hän sai pääroolista rikostrillerissä Gone Baby Gone. Vuonna 2010 hän ohjasi elokuvan I'm Still Here, jonka pääosassa näytteli hänen lankonsa Joaquin Phoenix.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Affleckin vanhemmat ovat Christopher Anne ”Chris” (o.s. Boldt) ja Timothy Byers Affleck. Isä oli kotoisin Rhode Islandilta ja äiti taas oli asunut New Yorkin Upper East Sidella äitinsä ja isäpuolensa kasvattamana. Chris työskenteli alakoulunopettajana ja Timothy oli ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä Theater Company of Bostonissa. Affleckin ollessa pieni hänen vanhempansa erosivat hänen isänsä alkoholismin takia. Casey on kolme vuotta veljeään Ben Affleckia nuorempi. Veljekset ovat näyttelijä Matt Damonin lapsuudenystäviä. Casey omisti lapsena paljon lemmikkejä, joihin kuului kissoja, käärmeitä, marsuja ja kilpikonnia. Affleck asui nuorena jonkin aikaa Meksikossa, ja hän osaa espanjaa, jota on hyödyntänyt myöhemmin elokuvarooleissaan.

Affleck opiskeli George Washington Universityssa politiikkaa ja siirtyi myöhemmin Columbia-yliopistoon, jossa hänen pääaineitaan olivat fysiikka, astronomia ja länsimainen filosofia, mutta hän ei koskaan valmistunut. Hän oli jo opiskeluaikoinaan työskennellyt silloin tällöin televisiossa.

Elokuvaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva Hinnalla millä hyvänsä teki Affleckista tunnetun. Hänen vastanäyttelijänään oli Nicole Kidman. Matt Damonin ja Ben Affleckin käsikirjoitus-Oscarilla palkitussa Will Huntingissa (1997) hän esitti nerokkaan nimihenkilön hoopoa bailukaveria. Casey Affleck on näytellyt useissa elokuvissa veljensä kanssa ja myös hänen ohjauksessaan.

Affleckin kolme seuraavaa elokuvaa Will Huntingin jälkeen eivät olleet menestyksiä, mutta Robert Fordin rooli elokuvassa Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta sen sijaan toi hänelle useita palkintoehdokkuuksia (mm. Oscar, Golden Globe, SAG).

2010-luvulla Affleck on näytellyt mm. elokuvissa Tappaja sisälläni (2010) ja Interstellar (2014).

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Casey Affleck on naimisissa näyttelijä Summer Phoenixin kanssa, jonka kanssa hän avioitui kuuden vuoden seurustelun jälkeen vuonna 2006. Heillä on kaksi lasta, pojat Indiana August (s. 31. toukokuuta 2004 Amsterdamissa, Hollannissa) Atticus (s. 12. tammikuuta 2008).

Affleck on näyttelijä Joaquin Phoenixin lanko. He tutustuivat toisiinsa jo vuonna 1995 Hinnalla millä hyvänsä -elokuvan kuvauksissa. Affleck on vegaani ja tukee aktiivisesti eläinjärjestö PETAa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]