People for the Ethical Treatment of Animals

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) on maailman suurin eläinten oikeuksia puolustava järjestö. Siihen kuuluu noin kaksi miljoonaa jäsentä ja tukijaa. Järjestö on perustettu vuonna 1980 Virginiassa Yhdysvalloissa, ja sen periaatteena on: "eläimet eivät ole olemassa siksi, että ihminen voisi syödä, pukeutua, viihtyä tai tehdä kokeita". PETAn johtajana on brittiläinen Ingrid Newkirk.

Toimintamenetelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PETAn toimintamenetelminä ovat koulutus, osallistuminen julkisuuteen, vaikuttaminen lainsäädäntöön ja julmuuksien tutkiminen. PETA vastustaa muun muassa turkistarhausta, eläinkokeita sekä eläinten käyttämistä tuotantovälineenä ja viihdeteollisuudessa.

Tukijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat julkisuuden henkilöt ovat osoittaneet tukevansa PETAa. Heitä ovat muun muassa Trent Reznor, Mark Greenway, Paul McCartney, Pamela Anderson, Phil Collins, Roger Moore, Linda Blair, Dolly Parton, Morrissey, Montel Williams, P!nk, Jamie Lee Curtis, Joel Madden, Benji Madden, Oliver Sykes, Vanessa Ferlito, Justin Bieber ja Sarah Jessica Parker.lähde?

Myös jotkut yhtyeet tukevat PETAn toimintaa. Näitä bändejä on muun muassa Rise Against, AFI, Connor Oberst, Tears of Magdalena ja A Day to Remember.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestön toimintatapoja vastaan on esitetty kritiikkiä. Järjestön nimissä toimineet henkilöt ovat muun muassa tuhonneet tai vahingoittaneet yksityishenkilöiden sekä lääkekehitysyritysten omaisuutta.

Penn & Teller -ohjelman vuonna 2004 tehty jakso esittää kriittisen näkemyksen järjestön toiminnasta ja sen avainhenkilöistä.

PETA on myös saanut kritiikkiä, koska se tappaa noin 65 % (vuonna 2019) saamistaan eläimistä. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  • Merkinnän syy: Historia puuttuu