Insomnia (vuoden 2002 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Insomnia
Ohjaaja Christopher Nolan
Käsikirjoittaja Erik Skjoldbjærg
Nikolaj Frobenius (Vuoden 1997 versiossa)
Hilary Seitz
Tuottaja George Clooney
Steven Soderbergh
Emma Thomas
Broderick Johnson
Paul Junger Witt
Andrew A. Kosove
Edward L. McDonnell
Säveltäjä David Julyan
Kuvaaja Wally Pfister
Leikkaaja Dody Dorn
Tuotantosuunnittelija Nathan Crowley
Pääosat Al Pacino
Robin Williams
Hilary Swank
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Buena Vista Distribution
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 24. toukokuuta 2002
Suomi 27. syyskuuta 2002
Kesto 118 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 46 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Insomnia on 24. toukokuuta 2002 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen psykologinen trillerielokuva, jonka on ohjannut Christopher Nolan. Elokuvan pääosissa esiintyvät Al Pacino, Robin Williams ja Hilary Swank. Elokuva on yhdysvaltalainen uusintaversio vuoden 1997 samannimisestä norjalaisesta elokuvasta.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva sijoittuu Alaskan osavaltiossa sijaitsevaan pieneen Nightmuntin kalastajakaupunkiin, jossa 17-vuotias Kay Connell (Crystal Lowe) löydetään kuolleena, ja LAPD:n etsivät Will Dormer (Al Pacino) ja Hap Eckhart (Martin Donovan) lähetetään auttamaan paikallispoliisia murhan tutkintatöissä.

Kouluikäiset pojat ovat löytäneet läheisessä metsikössä sijaitsevasta mökistä Kayn repun, ja se on tuotu tutkittavaksi poliisiasemalle. Will tyhjentää repun todisteista, jonka jälkeen hän käskee muiden täyttää repun eri kirjoilla, jonka jälkeen reppu toimitettaisiin takaisin metsävajaan. Repussa olevat kirjat Will antaa muille luettavaksi johtolankojen varalta. Tämän jälkeen hän käskee tiedottamaan paikallisradion kautta, että Kay Connellin repusta on luvassa löytöpalkkio. Poliisiryhmä lähtee viemään reppua mökkiin, ja tämän jälkeen he jäävät odottamaan mahdollisen epäillyn ilmestymistä. Pian paikalle ilmestyykin vihreään takkiin pukeutunut mies. Väijytys kuitenkin epäonnistuu, ja epäilty pakenee. Will ja muut poliisit lähtevät juoksemaan mökkiin, mutta päästyään sisään he huomaavat miehen paenneen alla kulkevan vesikanavan kautta. He lähtevät takaa-ajoon, ja pakenija onnistuu ampumaan erästä poliisia jalkaan. Will ja Hap jatkavat edelleen takaa ajoa, mutta ajautuvat erilleen. Sumuisessa metsässä ei kuitenkaan näe kunnolla, ja kun Willin näköpiiriin ilmestyy tumma hahmo, hän ei epäröi vaan ampuu kohti miestä, joka rojahtaa maahan. Juostuaan miehen luokse hän järkyttyy huomatessaa, että hän onkin ampunut Hapia, eikä suinkaan epäiltyä. Hap kuolee luullen, että hänen työparinsa tappoi tämän tahallisesti. Will tietää, ettei välikohtausta voitaisi hyväksyä vahinkona, joten vaivihkaa hän ottaa luodit itselleen ja lavastaa Hapin kuoleman alkuperäisen epäillyn syyksi.

Välikohtauksen jälkeen Will alkaa kärsiä unettomuudesta, ja valvoo kaikki yöt nukkumatta silmällistäkään. Kertoessaan Hapin vaimolle tämän miehen kuolleen, hän ei pysty tunnustamaan että on itse teon takana. Tutkinnassa selviää, että Kay oli dekkarikirjailija Walter Finchin (Robin Williams) ihailija, ja hänen huoneestaan löydetään myös Finchin omistuskirjoituksella varustettu kirja. Will uskoo Finchin olleen mukana tapahtuneessa, ja hän murtautuu Finchin kotiin etsimään todistusaineistoa. Finch saapuu hetkeä myöhemmin asunnolleen, mutta huomaa Willin olevan asunnossa ja pakenee. Will jahtaa Finchiä, kunnes vajoaa tukkien välistä veteen ja Finch pääsee pakoon. Tämän jälkeen hän palaa Finchin asunnolle, ja saa tältä puhelinsoiton, jossa hän tarjoaa Willille sopimusta, jossa Dormerin täytyisi pidättää Kayn poikaystävä Randy Stetz (Jonathan Jackson) epäiltynä Kayn murhasta. Vastapalveluksena Finch lupaa vaieta Hapin todellisesta kuolemasta, sillä hän näki, kuinka Will ampui tämän metsässä aiemmin. Tämä pakottaa Willin tekemään valinnan: joko hän tuhoaa oman maineensa poliisina tai lähettää syyttömän miehen vankilaan.

Samaan aikaan Willin työtoverina tapauksessa työskentelevä Ellie Burr (Hilary Swank) löytää rikospaikalta 9-millisen luodin, joka aiheuttaa ristiriidan Hapin ruumiista löytyneen luodin kanssa, ja huomaa että Hapin ruumiin kaatumissuunnan sekä epäillyn pakenemissuunnan yhteensopivuus on epätodennäköinen. Samaan aikaan poliisiasemalle kuultavaksi tuotu Finch antaa Willin ohjeiden mukaisesti poliiseille väärän lausunnon, ja saakin Randyn näyttämään syylliseltä Kayn murhaan.

Palattuaan Finchin asunnolle, Dormer huomaa Finchin menneen tapaamaan Ellietä ilman tämän todisteita, ja tajuaa, että Finch on aikeissa tappaa hänet. Fincin kesäasunnolla Burr tajuaa Finchin tappaneen Kayn, mutta Finch kolkkaa Ellien tajuttomaksi. Will saapuu paikalle samaan aikaan, ja alkaa kamppailla Finchin kanssa. Finch pakenee toiseen rakennukseen, ja tajuihinsa palannut Ellie osoittaa Williä aseella ja kertoo tietävänsä, että tämä tappoi Hapin, ja vaatii saada tietää, tekikö Will sen tarkoituksella. Dormer myöntää, että hän ampui hänen kumppaninsa, mutta väittää, hän ei ole enää varma, se oli onnettomuus. Samassa Finch ampuu huoneen, jossa Will ja Ellie ovat, ikkunat palasiksi ja alkaa ammuskella haulikolla kohti samaa huonetta. Will käskee Ellien kiinnittää Finchin huomion, ja hän lähtee kiertämään toista reittiä kohti Finchiä. Hän saapuu huoneeseen, jossa Finch on, ja kaksinkamppailu päättyy siihen, kun he ampuvat toinen toisensa.

Ellie ryntää ulos laiturille, johon Will on raahautunut ja lohduttaa Dormer toteamalla, että Will ampui Hapin varmasti vahingossa, ja on aikeissa hävittää Willin ampumat murhaluodit. Will kuitenkin ottaa kiinni Ellien kädestä, ja estää tätä heittämästä luoteja veteen, koska ei halua Ellien menettävän moraaliaan. Tämän jälkeen Will kuolee laiturille, ja hetken mietittyään Ellie laittaa luodit takaisin todistuspussiin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 Al Pacino  Will Dormer  
 Robin Williams  Walter Finch  
 Hilary Swank  Ellie Burr  
 Martin Donovan  Hap Eckhart  
 Maura Tierney  Rachel Clement  
 Paul Dooley  Päällikkö Nyback  
 Jay Brazeau  Francis  
 Jonathan Jackson  Randy Steitz  
 Crystal Lowe  Kay Connell  

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]