Following

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Following
Ohjaaja Christopher Nolan
Käsikirjoittaja Christopher Nolan
Tuottaja Christopher Nolan
Emma Thomas
Jeremy Theobald
Säveltäjä David Julyan
Kuvaaja Christopher Nolan
Leikkaaja Gareth Heal
Christopher Nolan
Pääosat Jeremy Theobald
Alex Haw
Lucy Russell
John Nolan
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Next Wave Films
Levittäjä Momentum Pictures
Netflix
Ensi-ilta Yhdistynyt kuningaskunta 5. marraskuuta 1999
Kesto 70 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 3000 £
Aiheesta muualla
IMDb

Following on brittiläinen rikoselokuva vuodelta 1998. Elokuvan käsikirjoitti ja ohjasi Christopher Nolan, ja se on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa.

Following kuvattiin 16 millimetrin mustavalkoiselle filmille erittäin pienellä budjetilla. Nolan osti filmiä kelan kerrallaan, ja elokuvan tuotanto kesti vuoden.

Elokuva kertoo nuoresta työttömästä kirjailijasta, joka etsii innoitusta seurailemalla ventovieraita ihmisiä Lontoon kaduilla. Eräs hänen kohteistaan kuitenkin huomaa joutuneensa seuratuksi ja vetää päähenkilön mukaansa rikosten maailmaan.

Elokuvan juoni on epälineaarinen, ja kerrontatapa ennakoi hänen seuraavaa ohjaustyötään Memento; rikostarina puolestaan ennakoi myöhempää elokuvaa Inception.[1]

Followingia esitettiin aluksi elokuvajuhlilla vuonna 1998, ja se sai useita palkintoja muun muassa Rotterdamissa (IFFR) ja San Franciscossa (SFIFF). Elokuva pääsi pienimuotoiseen teatterilevitykseen Isossa-Britanniassa seuraavana vuonna. Elokuva on julkaistu myös DVD:llä ja blu-raylla useissa maissa.[2] Lisämateriaalina useissa julkaisuissa on elokuvan lineaarinen versio, jossa otot on järjestetty kronologisesti.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Foundas, Scott: ”Nolan Begins.” (Blu-rayn tekstiliite.) Following. Criterion Collection, 638. Blu-ray 2012. ISBN 978-1-60465-635-0
  2. Following (1998). DVDCompare.net.