Tapahtumahorisontti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tapahtumahorisontti on aika-avaruuden rajapinta, jonka takaa ulkopuolisen tarkkailijan ei ole mahdollista saada minkäänlaista informaatiota. Tunnetuin esimerkki on musta aukko, joka kaukaisen ja paikallaan pysyvän tarkkailijan näkökulmasta on tapahtumahorisontin ympäröimä. Rajapinnassa pakonopeus vastaa valon nopeutta. Koska minkään kappaleen nopeus ei nouse yli valon nopeuden, ei rajapinnan ulkopuolelle voi päästä yksikään hiukkanen. Rajapinnan sisäpuolella pakonopeus kasvaa valon nopeutta suuremmaksi, joten edes valo ei pääse karkaamaan tapahtumahorisontin ulkopuolelle. Ulkopuolella pakonopeus on valon nopeutta pienempi, jolloin pakeneminen on vielä mahdollista. Täten, vaikka musta aukko on täysin pimeä, siihen putoava aine loistaa kirkkaasti niin kauan kuin sitä on jäljellä, mutta vain tapahtumahorisontin ulkopuolella.

Tapahtumahorisontti on matemaattinen rakennelma, eikä fyysinen kappale tai ihminen, joka ohittaisi tapahtumahorisontin, havaitsisi mitään outoa. Ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmasta tapahtumahorisontin ohittanut kappale näkyy punertavampana ja himmeämpänä ja näyttää hidastuvan paikalleen lähestyessään tapahtumahorisonttia. Mustaan aukkoon putoava aine ei itse koe ikinä osumista singulariteettipisteeseen kokemansa ajan hidastumisen vuoksi.

Tapahtumahorisontti oli aiemmin tärkeä teoreettinen rakennelma, koska uskottiin että mustaan aukkoon putoavien hiukkasten informaatio säilyisi tapahtumahorisontin pinnassa. Sittemmin Stephen Hawking pyörsi kantansa ja on sitä mieltä, että mustan aukon massa voi palata universumiin vain tunnistamattomassa muodossa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]