Ekskursio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ekskursio (lat. excursio, huvi- tai partioretki; hyökkäys) tarkoittaa erityisesti opiskelijapiireissä yritysvierailua, opintomatkaa tai tutkimusretkeä.[1] Ekskursiolla voi olla erikseen virallinen ja vapaamuotoinen osuus, esimerkiksi yritysvierailun jälkeen on tapana viettää iltaa osallistujien kesken. Ekskursio voi olla myös täysin virkistystarkoituksessa järjestetty. Tavallisesti ekskursio kestää yhden tai useamman yön ylilähde?.

Sanaa ekskursio käytetään myös vertauskuvallisesti tutustumisesta johonkin asiaan tai aihepiiriin.[2]

Erityisen pitkät ekskursiot kestävät yleensä kauemmin kuin kolme yötä ja suuntautuvat jollekin toiselle opiskelijapaikkakunnalle, jossa jokin opiskelijajärjestö toimii isäntänä ekskursiovierailleen.lähde? Killat ja ainejärjestöt järjestävät ekskursioita mielellään ja ovat yleensä hyvin vieraanvaraisia saman alan opiskelijoille.

Myös ulkomaanekskursiot ovat suosittuja. Opiskelijat ovat perustaneet myös erityisiä ekskursioryhmiä, jotka keräävät rahaa päästäkseen ekskursiolle yleensä jonnekin ulkomaille. On olemassa myös joitakin kerhoja, joiden pääasiallinen tarkoitus on järjestää jäsenilleen ekskursioita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sippel, Klaus: Kemian fuksina Kumpulassa : Evästä ekskursioilta. Kemia, 2005, 32. vsk, nro 4, s. 39. Helsinki: Kemian kustannus. ISSN 0355-1628. (suomeksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ekskursio. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2022.
  2. Saarenmaa, Laura: Akateeminen ekskursio pornokaupan perukoille. Naistutkimus, 2009, 22. vsk, nro 2, s. 15. artikkeli.