Heath Ledger

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Heath Ledger
Ledger vuonna 2006
Ledger vuonna 2006
Syntymäaika 4. huhtikuuta 1979
Syntymäpaikka Perth, Länsi-Australia, Australia
Aktiivisena 1992–2008
Kuolinaika 22. tammikuuta 2008 (28 vuotta)
Kuolinpaikka Manhattan, New York, New York, Yhdysvallat
Oikea nimi Heathcliff Andrew Ledger
Muut nimet Lempinimi: Heathy
Avopuoliso Michelle Williams (2004–2007)
Merkittävät roolit 10 Things I Hate About You
Ritarin tarina
Brokeback Mountain
Yön ritari
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Palkinnot

Parhaan miessivuosan Oscar
2009 Yön ritari

Ehdokkuudet

Parhaan miespääosan Oscar
2005 Brokeback Mountain

Heathcliff Andrew ”Heath” Ledger (4. huhtikuuta 1979 Perth, Länsi-Australia, Australia22. tammikuuta 2008 Manhattan, New York, Yhdysvallat) oli australialainen Oscar-palkittu näyttelijä. Hän saavutti suosiota elokuvien 10 Things I Hate About You (1999) ja Casanova (2005) päärooleissa, mutta muistetaan parhaiten pääosistaan Jake Gyllenhaalin kanssa elokuvassa Brokeback Mountain (2005) sekä roolisuorituksestaan Jokerina elokuvassa Yön ritari (2008). Vähän ennen Yön ritarin ensi-iltaa Ledger kuoli monen eri reseptilääkkeen yhdistelmästä koituneeseen myrkytykseen. Hän oli kuollessaan 28-vuotias. Hänen viimeiseksi elokuvakseen jäi kuoleman jälkeen vuonna 2009 julkaistu The Imaginarium of Doctor Parnassus.

Kuolemansa jälkeen Ledger sai postuumisti monia palkintoja roolistaan Yön ritarissa, muun muassa parhaan miessivuosan Oscarin, Golden Globen, Baftan ja SAG-palkinnon. Hän on yksi niistä harvoista näyttelijöistä, jotka ovat voittaneet kaikki neljä tärkeintä elokuvapalkintoa (Oscar, Golden Globe, BAFTA ja SAG).lähde?

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tausta ja uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ledger syntyi Perthissä irlantilais-skotlantilaiseen sukuunlähde?. Hän asui Länsi-Australiassa 16-vuotiaaksi asti, jolloin hän lähti koulusta vuoden etuajassa. Hän muutti Sydneyyn parhaan ystävänsä Trevor DiCarlon kanssa vain 70 senttiä taskussaan tavoitellen siellä uraa näyttelijänä. Hänen näyttelijänuransa alkoi vuonna 1996 Perthissä kuvatussa televisiosarjassa Sweat, jossa hän näytteli homoseksuaalista pyöräilijäälähde?. Vaikka Sweat ei saavuttanut suurta suosiota, sai Ledger roolin yhdysvaltalaisessa Roar-televisiosarjassa.

Ura elokuvanäyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1999 Ledger näytteli elokuvassa 10 Things I Hate About You ja sai myös pääroolin suuren suosion saavuttaneessa australialaisessa elokuvassa Two Hands – helppo keikka. Myöhemmin hän näytteli myös elokuvissa Patriot, Ritarin tarina, Ned Kelly, The Order ja Grimmin veljekset.

Ang Leen vuonna 2005 julkaistussa Brokeback Mountainissa Ledger näytteli yhdessä Jake Gyllenhaalin kanssa karjapaimenia, joiden välille syntyy rakkaussuhde. Elokuva aiheutti kohun Yhdysvaltain vanhoillisissa piireissä, mutta oli kuitenkin suuri arvostelu- ja lippuluukkumenestys. Ledger ansaitsi roolistaan muun muassa Oscar- ja Golden Globe -ehdokkuudet parhaasta miespääosasta, sekä useita muita palkintoja ympäri maailmaa.

Ledger on myös yksi rock-legenda Bob Dylanin näyttelijöistä elokuvassa I’m Not There.

Ledgerin viimeiseksi kokonaiseksi roolisuoritukseksi jäi Jokeri Christopher Nolanin toisessa Batman-elokuvassa Yön ritari. Ledger kuoli tammikuussa 2008 reseptilääkkeide yhteisvaikutukseen. Osin Ledgerin kuolemasta aiheutuneen mediakohun seurauksena Ledgerin tulkinta Jokerina nousi kulttimaineeseen jo kuukausia ennen ensi-iltaa. Ensimmäisten ennakkonäytösten jälkeen huhut huimasta roolisuorituksesta osoitettiin kriitikoiden taholta aiheellisiksi, ja esimerkiksi Rolling Stone -lehden arvostettu kriitikko Peter Finch ehti jo julistaa Ledgerin suorituksen Oscarin arvoiseksi. Tähän yhtyivätkin monet kriitikot ja elokuva-alan ihmiset. Myös elokuvassa näytellyt Michael Caine on useaan otteeseen kehunut Ledgeriä ja kertonut tämän olevan ”omaa luokkaansa”. [1]

Ledger on historian toinen näyttelijä, joka on voittanut Oscar-palkinnon kuolemansa jälkeen.lähde? Hän sai Oscarin parhaasta miessivuosasta.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ledger seurusteli näyttelijä Heather Grahamin kanssalähde? vuosina 2000–2001 ja Naomi Wattsin kanssalähde? vuosina 2002–2004. He olivat tavanneet Ned Kellyn kuvauksissa vuonna 2002. Ledger oli kihloissa Brokeback Mountainin kuvauksissa kesällä 2004 tapaamansa vastanäyttelijänsä Michelle Williamsin kanssa, mutta he erosivat elokuussa 2007.[2] Heillä on yksi yhteinen tytär, Matilda Rose (s. 28. lokakuuta 2005). Ledger tapaili myös monia julkisuuden henkilöitä, kuten Lindsay Lohania, Gemma Wardia, Helena Christenseniä ja nuorempana hän tapaili näyttelijä Lisa Zanea.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ledgerin hieroja löysi Ledgerin kuolleena kotoaan Manhattanilta New Yorkista 22. tammikuuta 2008.[3] Ledgerin asunnossa muutamaa tuntia aiemmin käynyt taloudenhoitaja oli nähnyt Ledgerin nukkumassa sängyssään ja kuullut tämän kuorsaavan. Poliisin mukaan Ledgerin sängyn vieressä olevalta yöpöydältä löytyi unilääkkeitä ja muualta asunnosta reseptilääkkeitä. Selviä viitteitä itsemurhasta ei kuitenkaan ollut, ja lähteiden mukaan hän menehtyi unilääkkeiden tahattomaan yliannostukseen.[4]

Lopullisen kuolinsyyntutkimuksen mukaan Ledger kuoli lääkemyrkytykseen. Ledger oli käyttänyt useita kipulääkkeitä, rauhoittavia ja unilääkkeitä, joiden yhteisvaikutus aiheutti kuoleman. Mitään yksittäistä lääkettä ei hänen elimistössään ollut tappavaa määrää. Ledgerin lääkkeet olivat kaikki lääkärin hänelle määräämiä reseptilääkkeitä.[5]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuva Osa Palkinnot ja ehdokkuudet
1997 Blackrock Toby
Karvainen kamu Oberon
1999 Two Hands – helppo keikka Jimmy
10 Things I Hate About You Patrick '"Pat" Verona
2000 Patriot Gabriel Martin
2001 Ritarin tarina Sir William Thatcher / Sir Ulrich von Lichtenstein of Gelderland
Monster's Ball Sonny Grotowski
2002 Valkoinen sulka Harry Faversham
2003 Ned Kelly Ned Kelly
The Order Alex Bernier
2005 Lords of Dogtown Skip Engblom
Grimmin veljekset Jacob Grimm
Candy Dan
Brokeback Mountain Ennis Del Mar Ehdokkuus - Parhaan miespääosan Oscar
Ehdokkuus - Parhaan miespääosan BAFTA
Ehdokkuus - Parhaan miespääosan Golden Globe draamaelokuvassa
Casanova Giacomo Casanova
2007 I'm Not There Bob Dylan / Robbie
2008 Yön ritari Jokeri Parhaan miessivuosan Oscar
Parhaan miessivuosan BAFTA
Parhaan miessivuosan Golden Globe
Parhaan miessivuosan Saturn
Parhaan miessivuosan SAG
2009 The Imaginarium of Doctor Parnassus Tony

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Televisiosarja Osa
1996 Sweat Snowy Bowles
1997 Roar Conor
Home and Away Scott Irwin

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]