Koordinaatit: 26°0′S, 121°0′E

Länsi-Australia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Länsi-Australia
Western Australia
Central Perth from Kings Park.jpg
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Sijainti
Sijainti
Valtio Australia
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Perth
 – pääministeri Colin Barnett (LPA)
 – kuvernööri Kerry Sanderson
Pinta-ala 2 645 615 km² (1.)
 – maa 2 529 875 km²
 – sisävesi 115 740 km² (4,37 %)
Väkiluku (2011) 2 346 400[1] (4.)
 – väestötiheys 0,91 as./km²
Symbolit
 – korkein kohta Mount Meharry (1 249 m)
Government of Western Australia

Länsi-Australia (engl. Western Australia) on pinta-alaltaan Australian suurin osavaltio, ja sijaitsee maan länsiosassa. Sen pääkaupunki on Perth, jonka läheisyydessä asuu lähes kolme neljäsosaa koko osavaltion väestöstä. Länsi-Australian pinta-ala on 2 645 615 km² ja väkiluku 2 346 400 (2011).

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsi-Australian talous perustuu suurelta osin öljyn ja kaivostuotteiden (erityisesti rautamalmin, maakaasun, nikkelin ja kullan) vientiin. Länsi-Australia tuottaa yli 20 % maailman alumiinista, mikä tekee siitä maailman johtavan alumiinintuottajan. Se on lisäksi maailman kolmanneksi suurin rautamalmin tuottaja tuottaen 15 % koko maailman rautamalmista. Australian 240 vuotuisesta kultatonnista Länsi-Australian osuus on jopa 75 %. Myös maataloustuotteiden (etenkin vehnän, ohran, lampaanvillan ja -lihan) vienti on tärkeä tulonlähde.

Länsi-Australian turismin merkitys on viime vuosina kasvanut. Suurin osa vierailijoista tulee Yhdistyneestä kuningaskunnasta ja Irlannista sekä Singaporesta, Japanista ja Malesiasta.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsi-Australia on Australian osavaltio, mikä tarkoittaa että sillä on oma itsenäinen hallinto ja lainsäädäntö. Osavaltion lait eivät saa olla ristiriidassa liittovaltion lakien kanssa. Kuningattaren seremoniallista valtaa osavaltiossa pitää kuvernööri. Osavaltion päämies on hallituksen pääministeri.[2] Länsi-Australialla on 12 edustajaa Australian parlamentin ylähuoneessa ja 15 edustajaa alahuoneessa.

Länsi-Australialla on kaksikamarinen parlamentti, jonka ylähuoneessa on 36 jäsentä ja alahuoneessa 59 jäsentä. Parlamentin jäsenet valitaan suorilla vaaleilla neljän vuoden välein. Vaalit voittaneen puolueen puheenjohtajasta tulee Länsi-Australian pääministeri ja hän muodostaa hallituksen.[3] Osavaltion toimeenpanovalta on kuvernöörillä, joka allekirjoittaa osavaltion lait ja muut viralliset asiakirjat.[4]

Osavaltion tuomiovalta on tuomioistuimilla. Alimpia tuomioistuimia ovat paikalliset maistraatit (engl. Magistrates Courts), joiden alla on useampia erikoistuneita tuomioistuimia. Toisella tasolla ovat käräjäoikeudet (engl. District Courts) sekä perheasioihin erikoistunut perheoikeus (engl. Family Court). Osavaltion ylin tuomioistuin on Korkein oikeus (engl. Supreme Court).[5] Liittovaltion tuomioistuimet ovat osavaltion tuomioistuimien yläpuolella.

Paikallishallinnosta vastaavat paikallishallintoalueet, joita on 140. Alueet vastaavat kuntia ja ne saavat rahoituksensa osavaltiolta. Paikallishallintoalueet vastaavat kunnallistekniikasta, infrastruktuurista ja yleisestä turvallisuudesta.[6] Näiden lisäksi osavaltio on jaettu yhdeksään alueeseen, joilla on merkitystä lähinnä tilastoinnissa ja talouden kehittämisessä. Alueet ovat Kimberley, Pilbara, Gascoyne, Mid West, Wheatbelt, Peel, South West, Great Southern ja Goldfields-Esperance.[7]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 3101.0 – Australian Demographic Statistics, June 2011 19.12.2011. Australian Bureau of Statistics. Viitattu 23.2.2012.
  2. State and territory government Australian Government. Viitattu 10.8.2015. (englanniksi)
  3. About Parliament Fact Sheets Parliament of Western Australia. Viitattu 10.8.2015. (englanniksi)
  4. Government House Government House Foundation. Viitattu 10.8.2015. (englanniksi)
  5. Which court? Department of the Attorney General. Viitattu 10.8.2015. (englanniksi)
  6. Understanding Western Australian Local Government (pdf) Department of Local Government and Regional Development. Viitattu 10.8.2015. (englanniksi)
  7. ​Our WA Regions Department of Local Government and Regional Development. Viitattu 10.8.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]