Etelä-Australia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Etelä-Australia
Flag of South Australia.svg Coat of arms of South Australia.png
Lippu Vaakuna
Slogan tai lempinimi: The Wine State
Australian kartta, jossa Etelä-Australia korostettuna
Muut Australian osavaltiot ja territoriot
Pääkaupunki Adelaide
Hallitus Perustuslaillinen monarkia
Pääministeri Jay Weatherill (ALP)
Kuvernööri Hieu Van Le
Liittovaltion edustus
 - Edustajainhuone 11
 - Senaatin paikat 12
GSP (2010–11)
 - Tuote (milj. $)  $86 323 (5.)
 - Per henkilö  $52 318/hlö (7.)
Väkiluku (2014)
 - Väkiluku  1 682 600 (5.)
 - Väestötiheys  1,67/km² (6.)
4,3 /mi²
Pinta-ala  
 - Yhteensä  1 043 514 km² (4.)
402 903 mi²
 - maa-ala 983 482 km²
379 725 mi²
 - vesi-ala 60 032 km² (5.75 %)
23 178 mi²
Korkeustaso  
 - korkein kohta Mount Woodroffe
1 435 m
 - matalin kohta -62 m
Aikavyöhyke
Lyhenteet  
 - posti SA
 - ISO 3166-2 AU-SA
Kotisivu www.sa.gov.au

Etelä-Australia (engl. South Australia) on Australian kolmanneksi suurin osavaltio. Sen pääkaupunki on Adelaide. Etelä-Australian pinta-ala on 1 043 514 km² ja väkiluku 1 682 600 (2014). Nimestään huolimatta Etelä-Australia ei ole Australian eteläisin osavaltio.

Etelä-Australia on harvaan asuttua aluetta, siellä asuu alle kymmenen prosenttia koko mantereen väestöstä. Pääosa asukkaista keskittyy Adelaiden kaupunkiin, loput asuvat viljavilla mailla Murrayjoen varressa tai etelärannikolla.

Etelä-Australian merkittävimmät vientituotteet ovat viini, vehnä ja villa. Yli puolet Australian viineistä tuotetaan tämän osavaltion alueella.lähde?

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Australia on Australian osavaltio, mikä tarkoittaa että sillä on oma itsenäinen hallinto ja lainsäädäntö. Osavaltion lait eivät saa olla ristiriidassa liittovaltion lakien kanssa. Kuningattaren seremoniallista valtaa osavaltiossa pitää kuvernööri. Osavaltion päämies on hallituksen pääministeri.[1] Etelä-Australialla on 12 edustajaa Australian parlamentin ylähuoneessa ja 11 edustajaa alahuoneessa.

Etelä-Australialla on oma kaksikamarinen parlamentti, jonka ylähuoneessa on 22 paikkaa ja alahuoneessa 47 paikkaa. Parlamentin jäsenet valitaan vaaleilla neljän vuoden välein. Vaalit voittaneen puolueen puheenjohtajasta tulee pääministeri ja hän kokoaa hallituksen ja valitsee sen ministerit. Osavaltion toimeenpanovalta on kuvernöörillä, joka allekirjoittaa osavaltion lait ja muut viralliset asiakirjat. Hänellä on myös oikeus hajottaa parlamentti mikäli hallitusta ei saada muodostettua.[2]

Osavaltion tuomivalta on tuomioistuimilla. Osavaltion korkein tuomioistuin on Korkein oikeus (engl. Supreme Court). Tämän alapuolella ovat käräjäoikeudet (engl. District Courts) ja niiden alapuolella maistraatit (engl. Magistrates Courts). Osavaltiolla on myös neljä erikoistunutta alaoikeuslaitosta, jotka ovat erikoistuneet tiettyihin oikeustoimiin kuten alaikäisiin, työpaikkoihin, ympäristöön ja perinkirjoituksiin.[3]

Paikallishallinnosta vastaavat paikallishallintoalueet, joita osavaltiossa on 74. Alueet vastaavat kuntia ja niiden tehtävänä on ylläpitää kunnallistekniikka. Kunnat saavat myös tarjota lisärahoitusta ja -resursseja paikallisille palveluille kuten esimerkiksi terveydenhuollolle, palokunnalle, poliisille tai kouluille, joiden ensisijainen toiminnasta vastaa osavaltio. Paikallishallintoalueet saavat tulonsa osavaltiolta minkä lisäksi niillä on pieni verotusoikeus.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. State and territory government Australian Government. Viitattu 1.9.2015. (englanniksi)
  2. How Parliament Works Parliament of South Australia. Viitattu 1.9.2015. (englanniksi)
  3. Our Courts Courts Administration Authority. Viitattu 1.9.2015. (englanniksi)
  4. What is Local Government Local Government Association of South Australia. Viitattu 1.9.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.