Pohjoisterritorio

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pohjoisterritorion sijainti
Pohjoisterritorion lippu

Pohjoisterritorio (engl. Northern Territory) on Australian pohjoisosassa sijaitseva territorio. Sen pinta-ala on 1 420 968 km² ja asukasluku on 215 000 (2007). Pohjoisterritorion pääkaupunki on Darwin, jonka etäisyys Australian pääkaupungista Canberrasta on 3 144 kilometriä. Muita merkittäviä kaupunkeja Darwinin lisäksi ovat Alice Springs (noin 1 500 kilometriä etelään Darwinista) ja Katherine.

Pohjoisterritorion lipussa on okrankeltaista ja mustaa kuvaamassa autiomaata ja aboriginaalien perintöä.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme neljästä ensimmäisestä yrityksestä asuttaa Pohjois-Australian rannikko epäonnistui alueen karuuden tähden. Alue oli osa Uutta Etelä-Walesia vuodesta 1825 vuoteen 1863, ja osa Etelä-Australiaa vuodesta 1863 vuoteen 1911. 1. tammikuuta 1911 Pohjoisterritorio erotettiin Etelä-Australiasta ja siirrettiin liittovaltion hallintaan. Vuodesta 1927 vuoteen 1931 Pohjoisterritorio oli jaettuna Pohjois-Australiaan ja Keski-Australiaan.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joka puolella Pohjoisterritoriota on pieniä asutuksia, mutta suurimmat asutuskeskukset sijoittuvat Darwinin Etelä-Australiaan yhdistävän Stuart Highwayn varrelle. Mount Liebig on Pohjoisterritorion korkein kohta.

Lämpötilaennätys: 48,3 °C (118,9 °F) (Finke, 2. tammikuuta 1960)

Kylmyysennätys: −7,5 °C (18,5 °F) (Alice Springs, 12. heinäkuuta 1976)[2]

Pohjoisterritorion jokia:

Kansallispuistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungit, merkittävät asutukset ja tieverkko Pohjoisterritoriossa

Pohjoisterritorion ainoan rautatien, Adelaiden–Darwinin rautatien pohjoinen päätepiste on Darwinin kaupungissa, josta se johtaa Alice Springsin kautta etelään Port Augustaan. Rataosuus Darwin–Alice Springs valmistui 2003. Tärkein tie on mantereen poikki kulkeva Stuart Highway, joka yhdistää Pohjoisterritorion Etelä-Australiaan.

Pohjoisterritorio elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiktiivinen krokotiilimies eli Crocodile Dundee asui pohjoisterritoriossa lähellä Darwinia. Elokuvassa mainittiin paikka "patikkajoki".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Johnson Barker, Brian: Maailman Liput, s. 96. Iso-Britannia: Gummerus, 2004. ISBN 951-20-7135-5.
  2. http://members.iinet.net.au/~jacob/worldtp.html

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.