Jervis Bay Territory

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
JervisBayTerritory.png
ACT-Jervis Bay-MJC.png

Jervis Bay Territory on pieni territorio Kaakkois-Australiassa, noin 200 km Sydneystä. Territorio on pinta-alaltaan noin 67 km².[1] Vuonna 2012 territorion alueella arvioitiin asuvan 390 ihmistä.[2] Territorion suurin työnantaja on Australian laivaston (engl. Royal Australian Navy) tukikohta. Yli 90 % territorion pinta-alasta on aboriginaalien maata. Territorio syntyi 1915, kun liittovaltion hallitus osti Uuden Etelä-Walesin osavaltiolta maata luodakseen Australian pääkaupunkiterritoriolle yhteyden merenrantaan.[3] Jervis Bay Territory on Australian pääkaupunkiterritorion eksklaavi, joka rajautuu Tyyneen Valtamereen ja Uuden Etelä-Walesin osavaltioon.

Territoriolle nimensä antanut Jervisinlahti on pohjois-eteläsuunnassa 16 km, itä-länsisuunnassa 10 km leveä merenlahti, joka toimii hyvänä luonnonsatamana. Lahden hiekkapohjassa kasvaa vesiheinäniittyjä, joilla delfiinit ja monet kalalajit viihtyvät.[4]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jervis Bay Territory Australian Government. Viitattu 15.6.2013.
  2. Jervis Bay (Territory) cityypoopulation.de. Viitattu 15.6.2013.
  3. Jervis Bay Encyclopedia Britannica. Viitattu 15.6.2013.
  4. Jervis Bay Tourism jervisbaytourism.asn.au. Viitattu 15.6.2013.
Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.