Jervis Bay Territory

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
JervisBayTerritory.png
ACT-Jervis Bay-MJC.png

Jervis Bay Territory on pieni territorio Kaakkois-Australiassa, noin 200 km Sydneystä. Territorio on pinta-alaltaan noin 67 km².[1] Vuoden 2016 väestönlaskennassa territorion alueella oli 391 asukasta.[2] Territorion suurin työnantaja on Australian laivaston (engl. Royal Australian Navy) tukikohta. Yli 90 % territorion pinta-alasta on aboriginaalien maata. Territorio syntyi 1915, kun liittovaltion hallitus osti Uuden Etelä-Walesin osavaltiolta maata luodakseen Australian pääkaupunkiterritoriolle yhteyden merenrantaan.[3] Jervis Bay Territory on Australian pääkaupunkiterritorion eksklaavi, joka rajautuu Tyyneenmereen ja Uuden Etelä-Walesin osavaltioon.

Territoriolle nimensä antanut Jervisinlahti on pohjois-eteläsuunnassa 16 km, itä-länsisuunnassa 10 km leveä merenlahti, joka toimii hyvänä luonnonsatamana. Lahden hiekkapohjassa kasvaa vesiheinäniittyjä, joilla delfiinit ja monet kalalajit viihtyvät.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jervis Bay Territory Australian Government. Viitattu 15.6.2013.
  2. Australia: Agglomerations (census population) citypopulation.de: Citypopulation. Viitattu 31.12.2018. (englanniksi) (saksaksi)
  3. Jervis Bay Encyclopedia Britannica. Viitattu 15.6.2013.
  4. Jervis Bay Tourism jervisbaytourism.asn.au. Viitattu 15.6.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.