Joulusaari

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Australialle kuuluvaa aluetta Intian valtamerellä. Kiribatiin kuuluvaa Kiritimatin saarta kutsutaan myös Joulusaareksi.
Territory of Christmas Island
Joulusaari
Flag of Christmas Island.svg
lippu


Valtiomuoto perustuslaillinen monarkia

kuningatar Elisabet II

Kenraalikuvernööri Quentin Bryce

Pääkaupunki Flying Fish Cove

Pinta-ala
– yhteensä 135 km² (sijalla )

Väkiluku () 1 402 (sijalla )
– väestötiheys 10,39 / km²

Viralliset kielet englannin kieli (de facto)

Valuutta Australian dollari (AUD)

Aikavyöhyke UTC+7
– kesäaika ei käytössä

Itsenäisyys
Australian territorio

1957

Lyhenne

Kansainvälinen
suuntanumero
+61

Kansallislaulu Advance Australia Fair
Christmasisland.png

Joulusaaren alue on Australian hallinnossa oleva territorio Intian valtameressä, Australiasta luoteeseen ja Indonesiasta etelään.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Britit löysivät Joulusaaren vuoden 1643 joulupäivänä. Se liitettiin Brittiläiseen imperiumiin 1888. Toisessa maailmansodassa japanilaiset miehittivät saaren vuonna 1942. Vuonna 1958 hallinto siirrettiin Australialle.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulusaari on Australian territorio, jonka hallinto perustuu vuonna 1958 solmittuun perustuslakiin nimeltä Christmas Island Act. Saari on Australian hallinnassa ja siellä pätevät Australian lait.

Australian kenraalikuvernööri nimittää saaren hallinnon johtajan (engl. Administrator), virkaa hoitaa tammikuusta 2006 Neil Lucas.

Paikallishallinnollisena elimenä saarella toimii yksikamarinen Joulusaaren neuvosto (Christmas Island Shire Council), jonka yhdeksän jäsentä valitaan kansanäänestyksellä neljäksi vuodeksi kerrallaan.

Joulusaaren ydinasekokeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Britannia teki lukuisia ydinkokeita Joulusaarilla vuosina 19521962. Säteilylle altistuivat paikallisten asukkaiden lisäksi brittisotilaat, jotka ovat kertoneet, ettei heille annettu juuri mitään suojavarusteita heidän altistuessaan ydinräjähdyksille. Ydinasekokeissa altistuneet brittisotilaat vaativat vuonna 2007 lääketieteellisiä tutkimuksia kokeiden vaikutuksista terveyteensä. Tutkimuksilla he toivovat saavansa tukea korvausvaatimuksilleen. Heidän perheensä ovat kärsineet muun muassa ihosyövästä ja muista ydinkokeiden säteilyn terveyshaitoista, joka on johtanut geneettisiin muutoksiin paikalla olleissa. Saarella olleita sotilaita oli elossa vuonna 2007 yli 900.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulusaari sijaitsee Intian valtameressä, Indonesian eteläpuolella. Siellä vallitsee trooppinen ilmasto. Suurin osa saaresta (63 %) on trooppista sademetsää ja kansallispuistoa.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulusaaren talous on aiemmin pohjautunut yksinomaan fosfaattikaivokseen, joka kuitenkin suljettiin Australian hallituksen päätöksellä joulukuussa 1987, mutta avattiin uudelleen 1991. Vuonna 1993 saarelle avattiin kasino, joka kuitenkin suljettiin 1998. Vuonna 2001 Australian hallitus suostui kaupallisen avaruuslaukaisuaseman rakentamiseen, jota ei ole aloitettu. Saarella on 800-paikkainen vastaanottokeskus lähinnä Indonesian pakolaisia varten.

Merkittävimmät luonnonvarat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittävimmät vientituotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väestöjakauma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulusaaren kartta

Joulusaarella ei ole lainkaan alkuperäisväestöä. Sen 1 433 asukkaasta 70 % on kiinalaista alkuperää. Eurooppalaisia on 20 % ja malaijeja 10 %. Virallinen kieli on englanti, muut kielet ovat kiina ja malaiji.

Suurimmat uskonnot ovat buddhalaisuus (36 %), islam (25 %) ja kristinusko (18 %).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulusaaren virallinen web-sivusto (englanniksi)