Australian dollari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Australian dollari
ISO 4217 -koodi AUD (nro. 036)
Keskuspankki Reserve Bank of Australia
Symboli $
Käyttäjät  Australia
 Kiribati
 Nauru
 Tuvalu
Inflaatio 1,30%, 2016
Jaettava yksikkö cent
Muut nimet buck, dough, aussie[1]

Australian dollari (merkki: $; tunnus: AUD) on Australiassa käytettävä rahayksikkö. Myös lyhenteitä A$ ja AU$ käytetään maailmalla toisinaan erottamaan se muista dollariarvoisista valuutoista.[1] Se on myös Kiribatin, Naurun ja Tuvalun virallinen rahayksikkö. Vuonna 1996 siitä tuli maailman ensimmäinen rahayksikkö, jonka kaikki setelit on tehty polymeerimuovista paperin sijaan.[2] Yksi dollari jakautuu 100 senttiin (cent).

Australian dollari oli vuonna 2019 maailman 5. vaihdetuin valuutta (1. Yhdysvaltain dollari, 2. euro, 3. jeni, 4. Englannin punta).[3]

Australian dollari on ollut Australian rahayksikkönä vuodesta 1966, jolloin se korvasi aiemman rahayksikön, Australian punnan. Australian silloisen pääministerin Robert Menziesin tahdosta uuden rahayksikön nimeksi oli tulla Royal. Joitakin koevedoksia royaleista ehdittiin painattaa, mutta erikoinen nimi osoittautui epäsuosituksi ja nimi vaihdettiin dollariksi.

  1. a b Australian Dollar Currency oanda.com. Viitattu 18.4.2022.
  2. Our currency (Arkistoitu – Internet Archive) Department of Foreign Affairs and Trade
  3. Triennial Central Bank Survey (pdf) (sivu 10) bis.org. 16.9.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämänhetkiset AUD-vaihtokurssit
XE.com:sta: CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD
OANDA.com:sta: CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.