Salomonsaarten dollari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dollari (ISO 4217 koodi: SBD) on ollut Salomonsaarten virallinen valuutta vuodesta 1977. Yleensä siitä käytetään lyhennystä "$" tai vaihtoehtoisesti "SI$", joka erottaa sen muista dollarivaluutoista. Valuutta jakaantuu 100 senttiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Salomonsaarten dollaria maassa käytettiin muiden maiden valuuttoja. Yleisimmin käytettiin Australiassa tuolloin käytössä olleita puntia. Salomonsaaret oli kuitenkin myös julkaissut oman vastaavan setelisarjansa, jota kutsuttiin nimellä Salomonsaarten punta.

Kun Salomonsaaret siirtyivät imperialistisen Japanin hallintaan, Tyynenmeren punnasta tuli maan virallinen valuutta sotien päättymiseen saakka. Vuonna 1966 Australian dollari otettiin käyttöön punnan sijasta virallisena valuuttana ja sitä käytettiin Salomonsaarilla vuoteen 1976 asti.

Valtion itsenäistyessä vuonna 1977 julkaistiin Salomonsaarten dollari, joka otettiin käyttöön Australian dollarin valuuttakurssilla. Vuoteen 1979 näiden kahden dollarivaluutan kurssi pysyi samana, mutta sen jälkeen Salomonsaarten dollari on heikentynyt nopeasti. Nykyään yksi Salomonsaarten dollari vastaa noin 15 Australian senttiä.

Kolikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1977 julkaistiin kolikkosarja, johon kuuluivat 1, 2, 5, 10 ja 20 sentin kolikot, sekä 1 dollarin kolikko. Senttikolikot olivat saman kokoisia, painoisia ja värisiä kuin vastaavat Australian kolikot. 1 dollarin kolikko oli seitsenkulmion muotoinen ja valmistettu kuparinikkelisekoituksesta.

Vuonna 1985 1 ja 2 sentin kolikot alettiin valmistaa pronssipäällystetystä teräksestä. Vuonna 1990 5, 10 ja 20 sentin kolikoissa siirryttiin nikkelipäällysteisiin teräskolikkoihin. Vuonna 1988 julkaistiin uusi 50 sentin kolikko, joka oli 12-kulmainen ja materiaaliltaan kuparinikkelisekoitetta. Korkean inflaation vuoksi 1 ja 2 sentin kolikoille tarve väheni kun tuotteiden hintoja alettiin pyöristää lähimpään 5 senttiin.

Toinen kolikkosarja julkaistiin vuonna 2012. Käyttöön otettiin kooltaan aikaisempia pienemmät 10, 20 ja 50 sentin nikkelikolikot, sekä 1 ja 2 dollarin messinkikolikot. Kahden dollarin kolikko korvasi aiemmin käytössä olleen kahden dollarin setelin. 1, 2 ja 5 sentin kolikoiden valmistaminen lopetettiin käytännön syistä. Kaikissa Salomonsaarten kolikoissa esiintyy valtionpäämiehen, Kuningatar Elisabet II:n muotokuva.

Setelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

24. lokakuuta 1977 julkaistiin 2, 5 ja 10 dollarin setelit. Vuonna 1980 setelisarjaan lisättiin 20 dollarin seteli. Ensimmäisessä setelisarjassa esiintyy Kuningatar Elisabet II, mutta sittemmin hänen muotokuvansa on korvattu valtion kansallisvaakunalla. 50 dollarin seteleitä alettiin painaa vuonna 1986 ja 100 dollarin seteleitä vuonna 2006. Polymeerivalmisteinen kahden dollarin seteli korvasi vanhan puuvillakuituisen setelin vuonna 2001, mutta vuonna 2006 siirryttiin jälleen puuvillakuituseteleihin. Vuoden 2006 setelisarjassa otettiin käyttöön useita uusia turvallisuustekijöitä kuten kirkkaammat taustavärit, mikrotulostettu hologramminauha sekä turvalanka.

Kaikkien seteleiden kuvitus pohjautuu valtion perinteisiin ja kulttuuriin. Jokaisen seteliyksikön kuvituksessa on oma teemansa.

Kaikki setelit painaa Salomonsaarten Keskuspankki.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Solomon Islands dollar