Kiritimati

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiritimati
Kiritimati-EO.jpg
Maantiede
Muut nimet Joulusaari
Saariryhmä Linesaaret
Merialue Tyyni valtameri
Pinta-ala 321 km²
Korkein kohta Joe's Hill, 13 m
Valtio
Valtio Kiribati
Väestö
Väkiluku 5 115
Asutuskeskukset Tabwakea, London, Banana, Poland

Kiritimati on atolli Kiribatissa, Tyynellä valtamerellä. Sitä kutsutaan joskus Joulusaareksi. Sitä ei kuitenkaan tule sekoittaa Intian valtamerellä sijaitsevaan Australialle kuuluvaan Joulusaaren alueeseen.

Kiritimati on pinta-alaltaan maailman suurin koralliatolli. Se käsittää yli 70 % Kiribatin maapinta-alasta. Kiritimatissa on noin 5 000 asukasta.lähde?

Ydinkokeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Britannia teki lukuisia ydinkokeita Joulusaarilla vuosina 1952–1962. Säteilylle altistuivat paikallisten asukkaiden lisäksi brittisotilaat, jotka ovat kertoneet, ettei heille annettu juuri mitään suojavarusteita heidän altistuessaan ydinräjähdyksille. Ydinasekokeissa altistuneet brittisotilaat vaativat vuonna 2007 lääketieteellisiä tutkimuksia kokeiden vaikutuksista terveyteensä. Tutkimuksilla he toivovat saavansa tukea korvausvaatimuksilleen. Heidän perheensä ovat kärsineet muun muassa ihosyövästä ja muista ydinkokeiden säteilyn terveyshaitoista, joka on johtanut geneettisiin muutoksiin paikalla olleissa. Saarella olleita sotilaita oli elossa vuonna 2007 yli 900.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.