Midwaysaaret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Midwaysaaret
Midwayn atollin kartta
Midwayn atollin kartta
Maantiede
Muut nimet Pihemanu Kauihelani
Merialue Tyynimeri
Saaria yht. 4
Suurin saari Sand Island
Pinta-ala 6,23 km²
Valtio
Valtio  Yhdysvallat
Väestö
Väkiluku 40

Midwaysaaret on Yhdysvalloille kuuluva atolli pohjoisella Tyynellämerellä, Luoteisten Havaijisaarten saariketjussa. Atolli sijaitsee noin kolmasosan matkaa Honolulusta Tokioon, Aasian ja Amerikan puolivälissä, mistä saarten nimikin tulee. Atollilla on laivasto- ja lentotukikohta.

Atolli kuuluu Yhdysvaltain pieniin erillissaariin[1].

Maantiede, ilmasto ja luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atolli on ympärysmitaltaan noin 24 km ja siihen kuuluu kaksi isompaa saarta.[2] Atollin saarten yhteenlaskettu maapinta-ala on noin 6,2 km2.[2] Suurimmat saaret ovat Sand Island ja Eastern Island.[3] Atolli koostuu rengasmaisesta koralliriutasta ja useista pienistä hiekkasaarista.[3] Atollin ilmasto on subtrooppinen; talvet ovat viileitä ja sateisia, kesät lämpimiä ja kuivia.[2] Alue on kansallinen villieläinten suojelualue, ja sitä hallinnoi United States Fish and Wildlife Service.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1859 kapteeni N. C. Brooks raportoi Midwaysaarista ja ilmoitti niiden kuuluvan Yhdysvalloille. Saaria kutsuttiin silloin aluksi nimellä Middlebrooks ja sitten Brooks. Saarten nimeksi tuli Midwaysaaret, kun atolli liitettiin virallisesti osaksi Yhdysvaltoja vuonna 1867. Vuonna 1903 presidentti Theodore Roosevelt sijoitti saaret Yhdysvaltojen laivaston alaisuuteen. Samana vuonna atollista tuli tärkeä paikka Havaijin ja Guamin välillä ensimmäistä meren pohjassa Tyynen valtameren poikki kulkevaa kaapelia varten ja Sand Islandille rakennettiin kaapelin väliasema. Sittemmin atollista tuli tärkeä Tyynen valtameren ylittävien lentojen välipysähdyspaikka ja vuonna 1935 lennot San Franciscosta Manilaan alkoivat pysähtyä atollilla säännöllisesti. Kesäkuussa 1942 atollilla käytiin Yhdysvaltojen ja Japanin välinen Midwayn taistelu, joka oli osa toista maailmansotaa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Midway Island Fleet Mon. Jakota Cruise Systems GmbH, Rostock. Viitattu 29.3.2013. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  2. a b c d Midway Islands (United States territory, Pacific Ocean) Encyclopaedia Britannica. Viitattu 11.1.2022. (englanniksi)
  3. a b c Midway Atoll National Wildlife Refuge: About Us U. S. Fish and Wildlife Service. Arkistoitu 22.2.2013. Viitattu 29.3.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.