Alice Springs

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alice Springs
Näkymä Alice Springsiin
Näkymä Alice Springsiin

Alice Springs

Koordinaatit: 23°42′0″S, 133°52′12″E

Valtio Australia
Territorio Pohjoisterritorio
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 85,6 km²
Väkiluku (2016) 23 728
 – Tiheys 277 as./km²


Alice Springs on kaupunki Australian Pohjoisterritorion eteläosissa. Kaupunki on väkiluvultaan territorion toiseksi suurin, asukasluvultaan 23 728 vuoden 2016 väestönlaskennassa.[1] Alice Springs sijaitsee Australian mantereen keskellä ja aivan Kauriin kääntöpiirin vieressä. Kaupunki sijaitsee erämaassa, jossa kesäaikaan lämpötilat ovat korkeita. Alice Springs perustettiin 1870-luvulla kuivan Toddjoen ja lähteen varrelle puhelinlinjoja edeltänyttä pohjois-eteläsuuntaista lennätinlinjaa varten. Alun perin kaupungin nimi oli Stuart. Lähde sai nimensä lennätinlaitoksen työntekijän Charles Toddin vaimon Alicen mukaan ja 1930-luvulla kaupungin nimi muuttui Stuartista Alice Springsiksi. Kaupungin ympäristössä on runsaasti keinokasteltuja hedelmätarhoja. Kaupunki on myös lentävän lääkäripalvelun keskuspaikka. Turistikohde Uluru sijaitsee noin 320 kilometriä Alice Springsistä lounaaseen.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden lämpimintä aikaa on joulukuusta helmikuuhun, jolloin keskimääräinen ylin lämpötila on 35.5 °C. Viileintä on kesäkuusta elokuuhun, jolloin keskimääräinen alin jää viiden asteen alapuolelle. Sadetta saadaan ympäri vuoden, vähiten elo- ja syyskuussa.[2]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Australia: Urban Centres citypopulation.de: Citypopulation. Viitattu 14.1.2019. (englanniksi) (saksaksi)
  2. Alice Springs, 30-year period World Meteorological Organization WMO. Viitattu 16.1.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.