Australian liberaalipuolue

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Australian liberaalipuolue (LPA, engl. Liberal Party of Australia) on australialainen oikeistopuolue, joka perustettiin vuoden 1943 vaaleihin korvaamaan United Australia Party. Puolue on ideologialtaan liberaalikonservatiivinen ja kansainvälisesti International Democrat Unionin jäsen.

Puolueen perustaja oli Robert Menzies, joka oli pää­ministerinä 1939–1941 edustaen UPAa ja uudelleen 1949–1966. Liberaalipuolue perustettiin 1945 useiden konservatiivipuolueiden yhteenliittymänä vastustamaan hallitsevaa Australian Labor Partya. Menzies oli pääministerinä ennätykselliset 23 vuotta. Antikommunismi ja sosialismin vastustus oli puolueen perusperiaatteita 1950- ja 1960-luvuilla, ja Menzies yritti jopa kieltää paikallisen kommunistipuolueen 1951. Menzies oli myös vannoutunut monarkisti, jonka mielestä Australian piti pysyä monarkiana ja Britannian monarkin alaisena. Liberaalipuolue on myös pitänyt tärkeänä vahvaa suhdetta Yhdysvaltoihin.

1980-luvulta puolue sai vaikutteita "uusoikeiston" thatcherilaisesta uusliberaalista talouspolitiikasta. Liberaalipuolue oli oppositiossa vuodesta 1983 ja hallitusvastuussa vuodesta 1996, jolloin puolueen johtajana ja pääministerinä oli John Howard. Hallituksessa oli mukana myös National Party of Australia.

Marraskuun 2007 vaalitappion jälkeen, jossa Howard menetti parlamenttipaikkansa, hän ja varajohtaja Peter Costello erosivat puolueen johtotehtävistä. Johtajaksi valittiin syyskuussa 2008 Malcolm Turnbull ja joulukuussa 2009 Tony Abbott. Vuoden 2013 parlamenttivaaleissa liberaalipuolue sai liittolaisensa kansallispuolueen kanssa merkittävän vaalivoiton ja Abbottista tuli pääministeri.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]