Laki ja oikeus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Laki ja oikeus
Prawo i Sprawiedliwość

Prawo i Sprawiedliwość wordmark.svg

Perustettu 13. kesäkuuta 2001
Johto Jarosław Kaczyński
Ideologia kansalliskonservatismi[1]
arvokonservatismi[1]
Poliittinen kirjo keskusta-oikeisto,
oikeisto
Sejm
132 / 460
Senaatti
31 / 100
Euroopan parlamentti
17 / 51
Kansainväliset jäsenyydet Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä
Kotisivu www.pis.org.pl

Laki ja oikeus (puol. Prawo i Sprawiedliwość, lyh. PiS) on puolalainen vuonna 2001 perustettu puolue. PiS on konservatiivinen, katolisia arvoja korostava puolue. Se ei ole kuitenkaan halunnut samaistua Länsi-Euroopan kristillisdemokraattisiin puolueisiin.lähde?

Euroopan parlamentissa Laki ja oikeus kuuluu nykyisin Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmään. Aiemmin puolue oli osa EU-kriittistä Unioni kansakuntien Euroopan puolesta -ryhmää ja sitä ennen se kuului Euroopan kansanpuolueeseen.

Puolueen perustivat vuonna 2001 kaksoisveljet Lech Kaczyński ja Jarosław Kaczyński. Lech Kaczyński oli vuosina 2005–2010 Puolan presidentti ja Jarosław Kaczyński oli pääministeri vuosina 2006–2007.

Ideologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PiS kannatti Puolan jäsenyyttä Euroopan unionissa, mutta on suhtautunut kriittisesti unionin tiivistämiseen.

Tärkeä osa PiS:n politiikkaa on ollut korruption vastustaminen. Puolueen johdolla on säädetty ankaria korruption vastaisia lakeja. Lisäksi puolue on suhtautunut voimakkaan kielteisesti sekä sen omissa että hallituskumppanien riveissä ilmenneisiin korruptioepäilyihin. Korruption vastaisen taistelun nimissä Jarosław Kaczyński on ilmoittanut ettei omista pankkitiliä, koska pelkää jonkun yrittävän maksaa sille lahjuksiksi katsottavia rahoja.

PiS on myös ajanut entisten kommunistien ja tiedustelupalvelun ilmiantajien puhdistamista julkisista viroista, yliopistoista sekä tiedotusvälineistä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolueen useimmat johtavat jäsenet ovat olleet mukana Solidaarisuus-liikkeen oikeiston muodostamassa AWS-liittoutumassa (puol. Akcja Wyborcza Solidarność). Puolueen perustamisen taustalla oli Lech Kaczyńskin suosio AWS:n hallituksen oikeusministerinä vuosina 2000–2001 sekä AWS:n jakautuminen liberaaliin ja konservatiiviseen siipeen.

PiS osallistui ensimmäisen kerran Puolan parlamentin Sejmin vaaleihin vuonna 2001. Se sai 9,5 % äänistä ja 44 kaikkiaan 460 paikasta. Vuoden 2004 Euroopan parlamentin vaaleissa puolueen kannatus oli 12,7 %.

Vuoden 2005 parlamenttivaaleissa PiS nousi vastoin ennusteita sejmin suurimmaksi puolueeksi. Se sai 27 % äänistä ja 155 sejmin 460 paikasta. Parlamentin ylähuoneessa Senatissa puolue sai 49 kaikkiaan 100 paikasta. Vaalien jälkeen PiS muodosti vähemmistöhallituksen yhdessä oikeistopopulististen Samoobrona (Itsepuolustus) ja LPR-puolueiden (Puolan perheiden liiga) kanssa. Hallituksen pääministerinä aloitti PiS:n Kazimierz Marcinkiewicz.

Lokakuussa 2005 PiS:n Lech Kaczyński voitti presidentinvaalien toisen kierroksen saaden 54 % äänistä. Jaroslaw Kaczyński oli etukäteen ilmoittanut, ettei halua pääministeriksi jos hänen kaksoisveljensä valitaan presidentiksi. Tammikuussa 2006 Marcinkiewicz ajautui erimielisyyksiin uuden presidentin kanssa ja uudeksi pääministeriksi nimitettiin Jarosław Kaczyński.

Oikeistohallitus ei pysynyt pystyssä ja pienempien hallituskumppanien korruptioepäilyjen vuoksi ennenaikaisiin vaaleihin päädyttiin jo lokakuussa 2007. Niissä PiS jäi toiseksi Kansalaisfoorumille.

Vuonna 2015 puolue voitti enemmistön Puolan parlamenttivaaleissa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Poland Parties and Elections in Europe. 2015. Viitattu 9.5.2015. (englanniksi)
  2. Jussi Nurminen, Iiro-Matti Nieminen: Kansallismieliset konservatiivit voittoon Puolan parlamenttivaaleissa yle.fi. 25.10.2015. Yle Uutiset. Viitattu 26.10.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]