Kazimierz Marcinkiewicz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kazimierz Marcinkiewicz
Puolan pääministeri
Presidentti Aleksander Kwaśniewski
Lech Kaczyński
Varapääministeri Ludwik Dorn
Zyta Gilowska
Roman Giertych
Andrzej Lepper
Edeltäjä Marek Belka
Seuraaja Jarosław Kaczyński
Henkilötiedot
Syntynyt20. joulukuuta 1959 (ikä 64)
Gorzów Wielkopolski, Puola
Puoliso Maria Marcinkiewicz (1981-2009)
Izabela Olchowicz (2009-)
Tiedot
Puolue Laki ja Oikeus

Kazimierz Marcinkiewicz (s. 20. joulukuuta 1959 Gorzów Wielkopolski) on puolalainen poliitikko ja maan pääministeri 31. lokakuuta 200514. heinäkuuta 2006. Hän edustaa Laki ja oikeus -puoluetta (Prawo i Sprawiedliwość, PiS).

Marcinkiewicz on opiskellut fysiikkaa Wrocławin yliopistossa. Hän on työskennellyt koulunopettajana ja rehtorina kotikaupungissaan. Edellisessä parlamentissa toimi valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajana. Marcinkiewiczia arveltiin vain väliaikaiseksi pääministeriksi marraskuun 2005 presidentinvaaleihin asti, mutta hän sai jatkaa myös presidentti Lech Kaczyńskin kaudelle.

Marcinkiewicz on harras katolilainen ja neljän lapsen isä. Häntä on luonnehdittu markkinataloushenkiseksi ja konservatiiviseksi. Hän lausui Newsweek-lehden Puolan-painoksen haastattelussa homoseksuaalisuuden leviämisen olevan uhka vapaudelle ja että valtion pitäisi puuttua siihen.

7. heinäkuuta 2006 Marcinkiewicz ilmoitti yllättäen eroavansa ja peruutti Kroatian matkansa. Syyksi epäiltiin puolueen sisäisiä erimielisyyksiä. Marcinkiewiczia seurasi pääministerinä presidentin identtinen kaksoisveli Jarosław Kaczyński.