Slovenian demokraattinen puolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Slovenian demokraattinen puolue
Slovenska demokratska stranka

Perustettu 16. helmikuuta 1989
Johto
Ideologia
Poliittinen kirjo oikeisto[3]
Toimisto Ljubljana, Slovenia
Kansalliskokous
26 / 90
EU-parlamentti
2 / 8
Kunnanvaltuusto
537 / 2 750
Kansainväliset jäsenyydet Euroopan kansanpuolue
International Democrat Union
Centrist Democrat International
Kotisivu www.sds.si

Slovenian demokraattinen puolue (sloveeniksi Slovenska demokratska stranka, SDS) on slovenialainen oikeistolainen konservatiivipuolue. Vuoteen 2003 sen nimi oli Socialdemokratska stranka Slovenije.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolueen edeltäjä oli Slovenian sosiaali-demokraattinen liitto, joka syntyi antikommunistisesta ammattiyhdistysliikkeestä 1980-luvun lopulla. Sen johtaja France Tomšič oli järjestänyt joulukuussa 1987 ensimmäiset lakot Sloveniassa seuraten Puolan Solidaarisuus-liikkeen esimerkkiä. Hän jätti puolueen pian sen perustamisen jälkeen loppuvuodesta 1989 Jože Pučnikille, joka oli maasta Länsi-Saksaan 1960-luvulla karkotettu toisinajattelija. Pučnikin johdolla puolueesta tuli Saksan, Itävallan ja Pohjoismaiden hyvinvointimallia kannattava sosiaalidemokraattinen puolue.

Toinen SDS:n edeltäjäpuolueista on Slovenian demokraattinen unioni. Molemmat puolueet osallistuivat DEMOS-liikkeeseen, joka löi Slovenian kommunistisen puolueen ensimmäisissä vapaissa vaaleissa huhtikuussa 1990. DEMOS hajosi 1992 ja Slovanian demokraattinen unioni samana vuonna, jolloin osa siitä liittyi Pučnikin joukkoihin. Tästä huolimatta SDS kärsi selvän tappion vuoden 1992 vaaleissa päästen hädin tuskin parlamenttiin, mutta pääsi silti Janez Drnovšekin hallitukseen.

Toukokuussa 1993 kolmannessa puoluekongressissa Pučnik kannatti seuraajakseen Slovenian itsenäisyyssodan aikaista puolustusministeriä Janez Janšaa. Pučnik jäi kunniapuheenjohtajaksi kuolemaansa 2003 saakka. Janša jäi ainoaksi SDS:n ministeriksi hallitukseen maaliskuuhun 1994 asti, jolloin pääministeri erotti hänet syyttäen häntä puuttumisesta armeijan avulla oikeuden kulkuun.

SDS jäi oppositioon seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi, lukuun ottamatta lyhtyaikaista Andrej Bajukin hallitusta. Tänä aikana se siirtyi selvästi oikealle ja otti taloudellisesti liberaalimman ja sosiaalisesti konservatiivisemman poliittisen linjan. Vuonna 2000 se anoi konservatiivipuolueiden Euroopan kansanpuolueen jäsenyyttä ja vaihtoi nimensä 2003 "Slovenian Sosiaalidemokraattisesta puolueesta" "Slovenian demokraattiseksi puolueeksi", mutta sama lyhenne SDS säilyi. Uudessa ohjelmassa se määriteltiin keskustalaiseksi puolueeksi.

Vuoden 2004 vaaleissa puolue nousi suurimmaksi saaden 29 % äänistä. Se muodosti hallituksen kristillisdemokraattisen Nova Slovenijan, Kansanpuolueen ja Demokraattisen eläkeläisten puolueen kanssa. Vuoden 2008 vaaleissa puolue menetti yhden paikan ja jäi toiseksi sosiaalidemokraateille.

Vuoden 2018 parlamenttivaaleissa puolue sai 25 % äänistä ja nousi parlamentin suurimmaksi puolueeksi.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Slovenia Parties and Elections in Europe. 2018. Viitattu 31.8.2019. (englanniksi)
  2. Kansainvälisen keskusta-oikeistolaisen allianssin jäsenet idu.org. Viitattu 12.6.2020.
  3. https://books.google.fi/books?id=K79sdX-amEgC&pg=PA26&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
  4. Hannula, Tommi & Viljamaa, Anne: Siirtolais­vastainen Unkarin Orbánin liittolainen voitti Slovenian vaalit – muut puolueet eivät halua Janez Janšan hallitus­kumppaneiksi 3.6.2018 (päivitetty 4.6.2018). Helsingin Sanomat. Viitattu 4.6.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]