Kristillinen ja demokraattinen unioni – Tšekkoslovakian kansanpuolue

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kristillinen ja demokraattinen unioni – Tšekkoslovakian kansanpuolue (tšekiksi Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová) (KDU-ČSL) on tšekkiläinen kristillisdemokraattinen puolue.

KDU-ČSL:n historia ulottuu 1800-luvun lopulle, jolloin Böömin ja Määrin katolilaiset perustivat poliittisia liikkeitään. Kristillis-sosialistinen puolue perustettiin syyskuussa 1894 Litomyšlissä ja Katolilainen kansallispuolue Määrissä syyskuussa 1896 Přerovissa. Tammikuussa 1919 perustettiin Prahassa Československá strana lidová (ČSL) puheenjohtajanaan Jan Šrámek yhdistämään katolilaisia puolueita. Se pääsi hallitukseen 1921 ja pysyi siellä suurimman osan aikaa.

Tšekkoslovakian miehityksen 1939 jälkeen Šrámek toimi pakolaishallituksen johdossa Lontoossa. Vuoden 1945 jälkeen puolue oli osa kansallisen yhtenäisyyden puoluetta. Kommunistien noustua valtaan 1948 monet ČSL:n johtomiehet joutuivat vangituiksi. Vaikka ČSL oli osa hallitusta kansanrintaman osana, aina vuoteen 1989 saakka sillä ei ollut todellista valtaa.

Vuoden 1989 Samettivallankumouksen jälkeen ČSL yritti uudistaa mainettaan ja tehdä eroa entiseen. Tähän sisältyi nimenvaihdos 1992 kristillisdemokraattisen liiton liittymisen jälkeen ja yritys kehittyä saksalaisen CDU:n mallin mukaan. KDU-ČSL oli mukana Václav Klausin ja ODS:n hallituksessa syksyyn 1997, kunnes sen ministerien ulosmarssi johti hallituksen kaatumiseen. KDU-ČSL oli mukana myös Josef Tošovskýn virkamieshallituksessa ennen vuoden 1998 ennenaikaisia vaaleja.

KDU-ČSL:lla on varsin pieni (6–10 %) mutta vakaa kannatus varsinkin Määrin katolilaisella maaseudulla. Sillä on varsin suuri jäsenmäärä, 50 000 jäsentä, mutta monet jäsenistä ovat vanhoja ja jäsenmäärä on laskussa. Tšekin hajanaisessa politiikassa KDU-ČSL on tosin tarpeellinen hallituskumppanina, oli voittajana oikeisto tai vasemmisto.

Kesäkuun 2002 vaaleissa KDU-ČSL oli yhteislistalla pienen Unie Svobody – Demokratická unie (US-DEU):n, euromyönteisen markkinaliberaalipuolueen kanssa. Perinteinen KDU-ČSL vetosi kuitenkin kannattajiinsa paremmin kun liitto kaupunkiliberaalien US-DEU:n kanssa.

KDU-ČSL:n johtaja on marraskuusta 2003 Miroslav Kalousek. Edeltäjäänsä Cyril Svobodaan nähden hän on oikeistolaisempi ja kannattaa yhteistyötä ODS:n kanssa, mikä vaikeutti yhteistyötä sosiaalidemokraattien kanssa. KDU-ČSL on kesän 2006 vaalien jälkeen mukana Mirek Topolánekin ODS:n hallituksessa yhdessä vihreiden kanssa.

Joulukuussa 2006 puolueen johtoon valittiin Jiří Čunek. Hän pääsi varapääministeriksi ja alueellisen kehityksen ministeriksi Topolánekin hallitukseen. Čunek erotettiin hallituksesta marraskuussa 2007 julki tulleen korruptioskandaalin vuoksi. Puolue nimitti hänet uudelleen hallitukseen kun oikeus vapautti Čunekin syytteistä. Hän palasi asemaan huhtikuussa 2007, vaikka vasemmisto-oppositio ja hallituksen vihreät vastustivatkin tätä.[1] Cyril Svoboda valittiin uudelleen puolueen johtajaksi kesäkuussa 2009.[2] Entinen puoluejohtaja Kalousek erosi puolueesta ja perusti 2009 uuden TOP 09 (Tradice, Odpovědnost, Prosperita 09) -puolueen. Toukokuun 2010 vaaleissa puolue, joka oli istunut parlamentissa koko Tšekin kommunismin jälkeisen ajan, jäi ilman paikkoja.[3]

Puolue kuitenkin palasi parlamenttiin vuoden 2013 vaaleissa Pavel Bělobrádekin johdolla ja osallistui sosiaalidemokraattien Bohuslav Sobotkan hallitukseen.

Vuoden 2017 vaaleissa puolue sai 5,8 % äänistä.[4]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]