Kristillissosiaalinen kansanpuolue

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kristillissosiaalinen kansanpuolue
Chrëschtlech Sozial Vollekspartei

Logo CSV.svg

Perustettu 1944
Johto Marc Spautz
Ideologia kristillisdemokratia[1][2]
Poliittinen kirjo keskusta-oikeisto[3][4]
Edustajainhuone[5]
21 / 60
Euroopan parlamentti[6]
3 / 6
Kansainväliset jäsenyydet Euroopan kansanpuolue
Kotisivu www.csv.lu

Kristillissosiaalinen kansanpuolue (luxemburgiksi Chrëschtlech Sozial Vollekspartei, ransk. Parti populaire chrétien social, saks. Christlich Soziale Volkspartei), lyhennettynä CSV tai PCS, on Luxemburgin suurin poliittinen puolue. Puolue edustaa kristillisdemokraattista ideologiaa[1] ja on vahvasti Eurooppa-myönteinen.[2] Kristillissosiaalinen kansanpuolue kuuluu Euroopan kansanpuolueeseen.

Kristillissosiaalista kansanpuoluetta on pidetty Luxemburgin kolmesta pääpuolueesta arvokonservatiivisimpana ja sen on katsottu heijastavan katolisen kirkon näkemyksiä. Puolue kannattaa uskonnon aseman säilyttämistä yhteiskunnassa ja koulujen uskonnonopetusta, mutta se on myös kääntynyt samaa sukupuolta olevien avioliiton ja eutanasian kannalle. Talouspoliittisesti puolue on luettu keskustaan kuuluvaksi, ja se on ollut luomassa pohjaa luxemburgilaiselle hyvinvointivaltiolle.[2]

Puolueen juuret ovat Oikeistopuolueessa, joka nimettiin uudelleen Kristillissosiaaliseksi kansanpuolueeksi vuonna 1944. Puolue on ollut Luxemburgin suurin kaikissa käydyissä vaaleissa vuodesta 1919 lähtien. Tosin ainoastaan vuonna 1921 se on saanut enemmistön paikoista ja kyennyt muodostamaan itse hallituksen. Oppositiossa Kristillissosiaalinen kansanpuolue on istunut vain kolmesti historiansa aikana. Puolueen vahva asema Luxemburgin politiikassa on johtunut myös sen asettumisesti maan poliittisen kentän keskustaan, mikä on mahdollistanut sille hallituksen muodostamisen niin vasemmisto- kuin oikeistopuolueidenkin kanssa.[2]

Kristillissosiaalisen kansanpuolueen nykyinen johtaja on Marc Spautz, mutta myös entisellä pääministerillä Jean-Claude Junckerilla on suuri vaikutus puolueessa. Juncker toimi maan pääministerinä vuodesta 1995 aina vuoden 2013 vaaleihin saakka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Parties and Elections in Europe: Luxembourg parties-and-elections.eu. 2013. Wolfram Nordsieck. Viitattu 22.5.2014. (englanniksi)
  2. a b c d Terry, Chris: Christian Social People’s Party (CSV) demsoc.org. 6.5.2014. The Democratic Society. Viitattu 7.5.2015. (englanniksi)
  3. Huberty, Martine: European Parliament election briefing no 40. The National Legislative and European Parliament elections in Luxembourg, 7 June 2009 (PDF) 3.8.2009. Sussex European Institute. Viitattu 7.5.2015. (englanniksi)
  4. Keman, Hans: ”The Low Countries”, Comparative European Politics, s. 221. Routledge, 2008. ISBN 0-203-89452-9. (englanniksi)
  5. Composition de la Chambre chd.lu. Luxemburgin edustajainhuone. Viitattu 6.11.2018. (ranskaksi)
  6. MEPs: Luxembourg europarl.europa.eu. Euroopan parlamentti. Viitattu 6.11.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kristillissosiaalinen kansanpuolue.