Australian työväenpuolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Australian työväenpuolue
Australian Labor Party

Perustettu 1891
Puheenjohtaja Anthony Albanese
Ideologia sosiaalidemokratia
sosiaaliliberalismi
Poliittinen kirjo keskusta-vasemmisto
Edustajainhuone[1]
77 / 150
Senaatti
26 / 76
Kansainväliset jäsenyydet Progressive Alliance
Kotisivu www.alp.org.au

Australian työväenpuolue (ALP, engl. Australian Labor Party) on australialainen keskustavasemmistolainen puolue, joka perustettiin 1891.

Kansainvälisesti se oli Sosialistisen internationaalin jäsen 2014 asti. Nykyään puolue kuuluu Progressive Allianceen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolue osallistui vuonna 1901 vastaperustetun Australian liittovaltion ensimmäisiin vaaleihin. Ensimmäisenä se pääsi Chris Watsonin hallitukseen 1904 ja muodosti oman Andrew Fisherin johtaman hallituksen 1910. Nimi kirjoitettiin aluksi brittienglannin ja australianenglannin oikeinkirjoituksella Labour, mutta muutettiin "moderniin" amerikkalaiseen muotoon 1912.

Puolue on kokenut historiassaan useita kriisejä. Ensimmäisen maailmansodan aikaan vuonna 1915 syntyi ristiriitoja Laborin pääministeri Billy Hughesin tukiessa asevelvollisuutta useiden hänen kollegoidensa ja ammattiyhdistysten vastustaessa sitä. Hughes järjesti kaksi epäonnistunutta kansanäänestystä asiasta, jonka jälkeen hänet erotettiin puolueesta ja hän perusti tukijoineen Nationalist Party of Australian liittoutuen konservatiivien kanssa. Hughes toimi pääministerinä vuoteen 1923.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Yleisaustralialainen ammattiliittojen kongressi antoi julistuksen, jossa se vaati teollisuuden, tuotannon ja jakelun sosialisointia. Vuoden 1922 puoluekokouksessa puolue hyväksyi samanlaisen sosialistisen tavoitteen, joka oli päämääränä useita vuosia. Se jäi kuitenkin kuolleeksi kirjaimeksi.

Suuren laman aikaan 1931 Labor hajosi ristiriitoihin radikaaliin politiikkaan uskovien kuten Uuden Etelä-Walesin pääministeri Jack Langin, proto-keyneslaisiin kuten valtiovarainministeri Ted Theodore ja talousortodokseihin kuten pääministeri James Scullin ja Joseph Lyons kesken. Lyons lähti puolueesta 1931 ja liittyi konservatiiveihin. Hän oli perustamassa United Australia Partya ja nousi pääministeriksi 1932.

Toisen maailmansodan jälkeen 1947 Ben Chifleyn hallitus pyrki kansallistamaan maan pankit, mikä kohtasi valtavaa vastustusta lehdistössä ja keskiluokassa. Korkein oikeus totesi myöhemmin hankkeen perustuslain vastaiseksi. Chifley tunnetaan myös lausahduksestaan The light on the hill, jolla hän kuvasi 1949 puolueen tavoitteita.

1950-luvulla suhde kommunismiin aiheutti voimakasta kuohuntaa sekä puolueessa että ammattiyhdistysliikkeessä. Puolueen antikommunistiset katolilaiset jäsenet epäilivät kommunistien solutusta ja perustivat Industrial Groups -ryhmiä vastustamaan kommunisteja sekä heihin liian ymmärtävästi suhtautuvia puoleen jäseniä. Vuoden 1954 vaalien tappion jälkeen puoluejohtaja H. V. Evatt syytti tappiosta "ryhmäläisten" puhdistuksia ja heidät erotettiin puolueesta. Erotetut perustivat Demokraattisen työväenpuolueen (DLP) johtajanaan B. A. Santamaria. Se sai voimakkaasti vaikutteita katolilais-sosiaalisista opetuksista.

Perustamisestaan aina 1950-luvulla Labor ja siihen läheisessä suhteessa olleet ammattiliitot olivat merkittävämpiä White Australia Policyn kannattajia, mikä kielsi kaiken ei-valkoisten maahanmuuton Australiaan tuolloin muodikkaiden rotuoppien perusteella. Käytännössä puolue ajoi kaiken maahanmuuton estämistä pelätessään maahanmuuton alentavan palkkoja, kunnes toisen maailmansodan jälkeen Ben Chifleyn hallitus aloitti maahanmuuttopolitiikan. Puolueen ei-valkoisten maahanmuuton vastustus kesti aina Arthur Calwellin eläkkeellejääntiin vuoteen 1967.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Party Totals ABC News. 2023. Viitattu 9.7.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]